Mímir Kristjánsson (R): Vil statsråden be Arbeidstilsynet endre sine nettsider, slik at det står at det kun er fagforeninger med innstillingsrett og deres tillitsvalgte som kan inngå avtale om innleie, slik at forståelsen av hvilke tillitsvalgte som kan inngå avtale om innleie er lik forståelsen til stortingsflertallet og nåværende statsråd og ikke den forrige statsråden?
Begrunnelse
På Arbeidstilsynets nettsider vises det fortsatt til Marte Mjøs Persen sin tolkning av hvilke tillitsvalgte bedriften kan inngå avtale med innleie om. Det står følgende under overskriften «Avtale om innleie fra bemanningsforetak med bedriftens tillitsvalgte» (https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ansettelse/innleie/):
«Hvem kan være tillitsvalgte?
Tillitsvalgte trenger i denne sammenhengen ikke å være representant for arbeidstakere som er organisert i tradisjonelle fagforeninger. Tillitsvalgt kan være valgt representant for arbeidstakere som ikke er medlemmer av en fagforening. Virksomheten må likevel være bundet av en tariffavtale inngått med en fagforening med innstillingsrett, for at arbeidsgiver og tillitsvalgte skal kunne inngå avtale om tidsbegrenset innleie.
Les Marte Mjøs Persens svar i Stortingets spørretime om adgang til å inngå avtale om tidsbegrenset innleie og hvem som kan være arbeidstakernes tillitsvalgte (stortinget.no)»
Det ble nettopp slått fast, under behandlingen av et forslag fra Rødt om å presisere hvilke tillitsvalgte som kan avtale innleie, at det levner ingen tvil om at flertallets mening, da innleieregelverket ble vedtatt i 2028, var at den lokale avtalen om innleie etter § 14-12 andre ledd skal gjøres med de fagforeningstillitsvalgte med innstillingsrett etter arbeidstvistloven. Statsråd Brenna siteres på følgende på frifagbevegelse.no:
«Intensjonen i loven er klar. Det organiserte arbeidslivet skal styrkes, og det er fagforeninger med innstillingsrett som har rett til å avtale dette med virksomhetene.»