Marius Arion Nilsen (FrP): Tidligere klimaminister Barth Eide hadde en sentral rolle i klimatoppmøtet COP28 i Dubai, hvor hundretusen verdenstopper hadde flydd inn i privatfly for å redde kloden. Ifølge media kjempet Norge og Barth Eide for å få vedtatt at fossil energi "MÅ fases ut", og var også hjernen bak det som ble vedtatt tilslutt om "overgang bort fra fossil".
Hvilke fullmakter ligger bak Barth Eides jobbing med å stenge ned norsk olje og gass - landets viktigste næring, hvor fort planlegger regjeringen å stenge ned næringen, og hva vil dette koste?
Begrunnelse
Tidligere klimaminister Barth Eide, nå utenriksminister skulle lede arbeidet med å oppnå større ambisjoner om utslippsreduksjoner frem mot klimatoppmøtet i Dubai og lede Norges delegasjon leser man på regjeringen.no
Et av de viktigste temaene skriver media har vært å få vedtatt en målsetning om at fossil energi skal fases ut, hvor Norge ifølge media var en av pådriverne. Dette målet har ikke vært oppe til behandling i Stortinget, og all den tid det er både urealistisk og kontraproduktivt for global utvikling, fattigdomsbekjempelse, matproduksjon, global energiuavhengighet, og ikke minst norske statsfinanser.
Beslutningen om å jobbe for avvikling av norsk olje og gass har altså ikke vært til behandling i Stortinget, og strider også imot hva regjeringen hevder fra Stortingets talerstol, og i Hurdalsplattformen, nemlig at man skal utvikle, ikke avvikle norsk olje og gass.
En beslutning om å aktivt jobbe for styrt avvikling av Norges viktigste næring, petroleumssektoren, som sto for 82 % av all selskapsskatt innbetalt i 2022, sysselsetter 2-300 000 og leverer 2 600 TWH med energi til Europa og verden, fordrer en grundig behandling i Stortinget, og er ikke noe en regjering kan vedta uten å forankre det i landets øverste beslutningsorgan.
Ikke minst er det ei heller noen regnestykker på hva dette vil koste Norge og skattebetalerne, eller risikoanalyser på hva en slik beslutning innebærer.