Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:746 (2023-2024)
Innlevert: 18.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 02.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Er statsråden trygg på at kommunene vil prioritere midler til barnekoordinatorordningen, og har det blitt gjort anslag på hva behovet er for å gi barnekoordinatorordningen tilstrekkelig kapasitet?

Begrunnelse

Barnekoordinatorordningen ble opprettet da Stortinget behandlet Likeverdsreformen i 2021. Barnekoordinatoren skal sikre at foreldrene avlastes i koordineringsoppgaven hvis de har barn som mottar sammensatte tjenester fra det offentlige. I statsbudsjettet for 2023 var det øremerkede midler i overføringen til kommunene, til akkurat denne ordningen. I statsbudsjettet for 2024 er øremerkingen borte, og tilskuddet en del av de frie inntektene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Spørsmålet er stilt til kommunal- og distriktsministeren. Spørsmålet besvares av meg som ansvarlig for helse- og omsorgstjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven.
Det ble fra og med 1. august 2022 innført en lovfestet rett til barnekoordinator. Kommunene ble kompensert med 100 mill. kroner for innføringskostnader i 2022. Endringen får helårseffekt i 2023, og som kompensasjon for dette er rammetilskuddet økt med ytterligere 83 mill. kroner. Midlene fordeles etter delkostnadsnøkkelen for kommunehelse, jf. Prop 1 S. 2022–2023 fra Kommunal- og distriktsdepartementet.
I Prop. 100 L (2020–2021) Endringer i velferdstjenestelovgivningen (samarbeid, samordning og barnekoordinator), er de økonomiske og administrative konsekvensene vurdert og drøftet.
Videre er det igangsatt en evaluering av lovendringene, både med hensyn på iverksettingen i tjenesteapparatet og resultatene for målgruppen og deres familier. For å ta høyde for at det tar tid før lovendringer virker i praksis, vil evalueringen foregå fra 2022 til 2027. NTNU Samfunnsforskning har i oppdrag å gjennomføre evalueringen på oppdrag fra fire direktorat, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.
Jeg har tillit til at kommunene følger opp og ivaretar sin lovpålagte plikt til å tilby barnekoordinator til de som oppfyller vilkårene for dette.