Olaug Vervik Bollestad (KrF): De regionale helseforetakene er nå i gang med å planlegge sine rehabiliteringstilbud for de neste årene. Slik disse behovsvurderingene kan lese innebærer de en omlegging og et nedtak i hva spesialisthelsetjenesten skal tilby av rehabiliteringstjenester.
Hva mener statsråden om dette, og er det i tråd med regjeringens politikk?
Begrunnelse
De regionale helseforetakene har et sørge for ansvar når det gjelder spesialisert rehabilitering. Mennesker som har nedsatt funksjonsevne og kroniske sykdommer som muskel- og skjelettplager, revmatisme, Multippel Sklerose (MS), Parkinson, høreselsrelaterte sykdommer har behov for et godt rehabiliteringstilbud. Tverrfaglig spesialisert rehabilitering gis i spesialisthelsetjenesten.
Rehabilitering for disse gruppene bidrar til at mange av dem kan fortsette å stå i arbeid/komme tilbake til arbeid. For andre bidrar rehabilitering til at de kan leve livet uten et stort behov for helse- og omsorgstjenester, og også at belastningen på pårørende minsker.
RHFene har valgt å inngå avtaler med ideelle og private rehabiliteringsvirksomheter som har spesialisert og høy fagkompetanse på dette. I nylige gjennomførte behovsvurderinger har RHFene valgt å skalere ned tilbudet om denne typen spesialisert rehabilitering, inkluderte arbeidsrettet rehabilitering, på tross av at det er dokumentert at disse tilbudene har effekt på både arbeidsdeltakelse og mestring. Dette vil gå ut over pasientene og fagmiljøene innenfor spesialisert rehabilitering.