Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:990 (2023-2024)
Innlevert: 22.01.2024
Sendt: 22.01.2024
Besvart: 30.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): De regionale helseforetakene er nå i gang med å planlegge sine rehabiliteringstilbud for de neste årene. Slik disse behovsvurderingene kan lese innebærer de en omlegging og et nedtak i hva spesialisthelsetjenesten skal tilby av rehabiliteringstjenester.
Hva mener statsråden om dette, og er det i tråd med regjeringens politikk?

Begrunnelse

De regionale helseforetakene har et sørge for ansvar når det gjelder spesialisert rehabilitering. Mennesker som har nedsatt funksjonsevne og kroniske sykdommer som muskel- og skjelettplager, revmatisme, Multippel Sklerose (MS), Parkinson, høreselsrelaterte sykdommer har behov for et godt rehabiliteringstilbud. Tverrfaglig spesialisert rehabilitering gis i spesialisthelsetjenesten.
Rehabilitering for disse gruppene bidrar til at mange av dem kan fortsette å stå i arbeid/komme tilbake til arbeid. For andre bidrar rehabilitering til at de kan leve livet uten et stort behov for helse- og omsorgstjenester, og også at belastningen på pårørende minsker.
RHFene har valgt å inngå avtaler med ideelle og private rehabiliteringsvirksomheter som har spesialisert og høy fagkompetanse på dette. I nylige gjennomførte behovsvurderinger har RHFene valgt å skalere ned tilbudet om denne typen spesialisert rehabilitering, inkluderte arbeidsrettet rehabilitering, på tross av at det er dokumentert at disse tilbudene har effekt på både arbeidsdeltakelse og mestring. Dette vil gå ut over pasientene og fagmiljøene innenfor spesialisert rehabilitering.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rehabilitering skal gi pasientene muligheter til mestring og deltakelse. Dette gir grunnlag for livskvalitet og verdighet. Rehabilitering kan gi muligheter for å fungere bedre i samfunnet og dermed også mulighet for å bidra til fellesskapet. Jeg er enig i at gode rehabiliteringstilbud derfor også er viktige for å redusere behovet for pleie- og omsorgstjenester når vi går inn i en tid med et økende antall eldre.
Regjeringen vil sikre gode, likeverdige helsetjenester innen rehabilitering. Samtidig er det viktig at fagområdet rehabilitering, som andre deler av helse- og omsorgstjenesten, er gjenstand for endringer i faglig praksis i tråd med ny kunnskap og forskningsresultater. De fire helseregionene fremholder at det er indikasjoner på at spesialisthelsetjenesten gir en for stor del av rehabiliteringstilbudet i senfasen av pasientforløpene, mens det sannsynligvis er et underforbruk av rehabilitering i tidlig fase. Det ser også ut til å være et underforbruk knyttet til poliklinikk, samt ambulante og digitale rehabiliteringstjenester.
Helseregionene har i oppgave å sørge for at pasienter i sin region får god behandling innen alle fagområder. Dette krever utvikling og omstilling av tilbudet. Jeg forutsetter at de regionale helseforetakene sikrer forsvarlige og gode tjenester innen rehabilitering i tråd med sitt sørge for-ansvar.
Innen rehabilitering gis behandlingen på sykehus eller hos en annen institusjon som helseregionene har avtale med. Helseforetakene må planlegge for å imøtekomme behovet og dimensjonere riktig i forholdet mellom egen kapasitet og kapasitet gjennom avtaler med andre tilbydere. Det er ikke tatt endelig stilling til volumet av kjøp av private rehabiliterings-tjenester eller hvilke tjenester som skal etterspørres.
Regjeringen vil opprettholde desentraliserte tilbud ved kjøp av private helsetjenester, og videreutvikle det desentraliserte spesialisthelsetjenestetilbudet gjennom samarbeid mellom store og små sykehus, mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene og ved bruk av digitale løsninger.
Det er viktig at dette også reflekteres i de regionale helseforetakenes kjøp av private tjenestetilbud. I foretaksmøte med de regionale helseforetakene denne måneden, ba jeg helseregionene om å innrette sine anbudsprosesser, blant annet innen rehabilitering, slik at man kan opprettholde desentraliserte tilbud.
Regjeringen vil gi en bred omtale av habilitering og rehabilitering i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.