Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1169 (2023-2024)
Innlevert: 07.02.2024
Sendt: 07.02.2024
Besvart: 14.02.2024 av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvilke konkrete har regjeringen foretatt og hvilke grep vil regjeringen gjøre for å få mer kunnskap og stoppet spredningen av lakssykdommen "Red skin desease" som er påvist i utlandet og i Norge i Enningsdalselva, Halden/Østfold?

Begrunnelse

Viser til tidligere skriftlige spørsmål knyttet til de store utfordringene spredningen av "Red skin desease" har for laksen i Enningsdalselva i Halden/Østfold og viktigheten av å få økt kunnskap og stoppet spredningen

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: «Red skin disease» er betegnelsen på et sykdomsbilde som ble observert første gang i forbindelse med dødelighet hos villaks i Enningdalselva (også kalt Berbyelva) i Halden kommune sommeren 2019. Veterinærinstituttet undersøkte flere fisk fra denne elva og flere andre norske elver den sommeren. Det kom også inn tilsvarende rapporter fra andre nord-europeiske land, deriblant Danmark, Irland, Sverige og Skottland. Betegnelsen «Red skin disease» ble tatt i bruk for å lette kommunikasjonen i samarbeidet mellom de ulike landene.
Årsaken til «Red skin disease» er foreløpig ukjent. Veterinærinstituttet gjennomførte omfattende undersøkelser i perioden 2019 og 2020, og gjennomførte nye prøveuttak i 2023. Hovedformålet med undersøkelsene har vært å avdekke om tilstanden skyldtes kjente eller hittil ukjente smittestoffer. All syk laks som er undersøkt, har hatt vill opprinnelse, dvs. at det ikke er rømt oppdrettslaks eller avkom av rømt oppdrettslaks i prøvematerialet.
Veterinærinstituttets undersøkelser har ikke gitt støtte til at sykdommen forårsakes av et smittsomt agens. Dette betyr blant annet at viktige sykdommer kjent fra norsk fiskeoppdrett ikke ser ut til å være involvert i sykdomsutviklingen. En smittsom komponent kan likevel ikke utelukkes. Måten sykdommen opptrer på tyder imidlertid på at laksen påvirkes av en eller flere faktorer i miljøet den har befunnet seg i.
Det fagfolkene kaller «Red skin disease» er begrenset til funn av ringformede hudforandringer på buken av laks som helt nylig har gått opp i elva fra sjøen. Veterinærinstituttet har så langt kun sett tilfeller av «Red skin disease» i Enningdalselva. De mottar likevel henvendelser og bildemateriale av enkeltfisk fra andre vassdrag der laksens tilstand har likhetstrekk med «Red skin disease». Veterinærinstituttet har også dialog med utenlandske fagmiljøer for å utveksle kunnskap. Foreløpig ser det ikke ut til at problemet omfatter ferskvannslevende stadier av laks eller andre arter, for eksempel sjøørret.
Tiltak for å hindre spredning av smittsomme sykdommer mellom vassdrag følger av forskrift av 6. april 2022 nr. 631 om dyrehelse (dyrehelseforskriften). Forskriftens § 16 forbyr å flytte levende eller døde viltlevende akvatiske dyr til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag, med mindre man har tillatelse fra Mattilsynet. Tilsvarende stiller § 17 krav om at fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i ett vassdrag, skal tørkes eller desinfiseres før de flyttes til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag. I samme forskrift § 7, stilles det også krav om at enhver snarest skal melde fra til Mattilsynet ved unormal dødelighet og andre tegn på alvorlig sykdom hos viltlevende akvatiske dyr.
Selv om det ikke er fastslått at «Red skin disease» kan knyttes til ett eller flere smittestoff, er det anbefalt å holde en høy hygienisk standard (biosikkerhet) innen og mellom vassdrag. Mattilsynet anbefaler derfor følgende, i tillegg til overholdelse av bestemmelsene i dyrehelseforskriften:

• Desinfiser og tørk fiskeutstyr, vadere, håver og annet utstyr før flytting mellom vassdrag.
• Ikke vask og sløy fisk andre steder enn der den er fanget.
• Syk eller medtatt fisk skal ikke settes ut igjen i vassdraget.
• Bare slå ut vann i samme vassdrag som det er hentet fra.

Mattilsynet følger nøye med på utviklingen av «Red skin disease», men er avhengig av at laksefiskere og andre melder fra om syk fisk til Veterinærinstituttet og sørger for at de får prøver som de kan analysere. Veterinærinstituttet og Mattilsynet opprettet i 2020 et webbasert nasjonalt meldingssystem der man kan laste opp bilder og registrere funn av syk eller død villfisk. Meldingssystemet er et ledd i helseovervåkningen av villfisk.