Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1416 (2023-2024)
Innlevert: 01.03.2024
Sendt: 04.03.2024
Besvart: 11.03.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil ministeren følge opp de alvorlige bekymringene til frivilligheten, og vil hun vurdere andre insitament som kan stimulere til at enkeltmennesker og bedrifter fortsetter å gi gaver til gode formål?

Begrunnelse

Noe av det første Støre regjeringen gjorde var å kutte i skattefradraget for gaver til frivilligheten og avvikle gaveforsterkningsordningen.
Flere aktører inkludert Frp advarte mot dette.
Ved flere anledninger har vi sett frivilligheten uttrykke bekymring for fremtiden. Et av deres fremste krav er å rettighetsfeste MVA kompensasjonen for å få bedre økonomi og ikke minst forutsigbarhet. Frp har fremmet forslag om dette ved flere anledninger men blitt nedstemt av regjeringen og samarbeidspartner SV.
Det er selvsagt helt greit å ha ulike politiske løsninger og forslag, men spørsmålsstiller mener det bør være et potensial for at et bredt politisk flertall kunne samles om noen tiltak.
Senest denne uken kan man lese på TV2 om at idretten slår sponsoralarm. https://www.tv2.no/sport/vintersport/langrenn/sponsorkrise-for-bjorn-daehlies-barndomsarena/16428532/ Dette er bare et eksempel, men viser hvor alvorlig og krevende mange nå føler hverdagen er.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Regjeringen har et overordnet mål om at alle som ønsker det skal ha muligheten til å delta i frivillige organisasjoner. Frivilligheten gir store gevinster både for samfunnet og den enkelte. Jeg har selv erfart frivillighetens helt unike kraft i egen oppvekst, noe jeg har fortalt om offentlig i flere anledninger.
Frivillighetspolitikken er forankret i Hurdalsplattformen, og følger også opp Frivillighetsmeldingen (Meld. St. 10 (2018-201) Frivilligheita- sterk, sjølvstendig, mangfaldig. Den statlige frivilligheitspolitikken), som hadde bred oppsluttning i Stortinget. Ett av hovedmålene for regjeringens frivillighetspolitikk er å sørge for at frivillig sektor har gode rammevilkår. På dette området har regjeringen levert. Støre-regjeringen har sørget for full momskompensasjon til frivillige organisasjoner i 2021, 2022 og 2023, altså i samtlige år siden den tiltrådte. Bevilgningen til ordningen har økt med om lag 700 mill. kroner i disse årene. Full momskompensasjon ble ikke prioritert av den forrige regjeringen. Regelstyring av ordningen er en mer komplisert prosess enn representanten legger til grunn. Regjeringen vurderer ulike alternativer for hvordan en regelstyrt ordning kan innrettes, slik at den er forutsigbar, rettferdig og bærekraftig.
Regjeringen kan ikke se at beslutningen om å redusere fradragsgrensen for gaver til frivillige organisasjoner fra 50 000 kroner til 25 000 kroner har fått store utslag. Fra 2021 til 2022 økte samlet gavebeløp fra 5,1 mrd. kroner til 5,5 mrd. kroner. Det er derfor fortsatt et tydelig insitament for enkeltpersoner og bedrifter til å gi gaver til frivilligheten. Det er heller ikke noen som tyder på en stor nedgang, hvis man ser på Fundraising Norges rapporter Fundraisingrapporten 2022 (utgis hvert annet år) og Givertrender 2023. Frivillige organisasjoner har en imponerende evne til å tenke nytt og innovativt, både når det gjelder utfordringer og behov, muligheter gjennom aktiviteter, men også om inntektsskapende arbeid.
Tilskudd.no gir oss et innblikk i utviklingen av statlige tilskudd til frivillig sektor. Noe av det som vises her er tilskudd som gis over statsbudsjett og spillemidler, fordeling på type organisasjoner og om tilskuddet gis til drift. Tilskudd.no viser at tilskuddsnivået til frivillig sektor er stabilt. Det betyr ikke at jeg som frivillighetsminister ikke tar bekymringer fra ulike deler av frivillig sektor på alvor, og jeg er fullt klar over at dyrtid rammer noen hardere enn andre. Det har vi da også tatt tak i blant annet gjennom ekstra tildelinger til idretten i 2023 på 225 millioner kroner samt en økte bevilgninger til kulturfrivillighet og aktivitet i fritidsklubber.
Regjeringen vil fortsette å prioritere de brede universelle ordningene som når hele bredden av frivillig sektor, i tillegg til mer målrettet innsats der det er behov for det. Regjeringen er også opptatt av at frivillige organisasjoner både skal ha muligheten til å generere egne inntekter, og at det skal være enkelt å søke støtte gjennom tilskuddsordninger. Tilskudd.no er et godt verktøy for frivilligheten til å finne fram til relevante tilskuddsordninger. I tillegg til gode og enkle støtteordninger er oppdatert kunnskap et viktig virkemiddel. Fordelingen av frivillig sektors ulike inntektstyper er et tema som vies oppmerksomhet gjennom forskningen ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor. Regjeringen er opptatt av å ha oppdatert kunnskap om inntektene til frivillig sektor, og vurderer fortløpende om det er behov for å utvide kunnskapstilfanget.
Jeg deler derfor ikke representantens virkelighetsbeskrivelse på dette området. Regjeringen vil fortsette den gode dialogen med sektoren og prioritere grep som legger til rette for forenkling, forutsigbarhet og gode rammevilkår for en mangfoldig frivillig sektor.