Lene Westgaard-Halle (H): Norsk lammekjøtt kan være et unikt egnet produkt for eksport av norske nisje- og kvalitetsvarer fra landbrukssektoren.
Hvordan vurderer statsråden mulighetene for økt eksport av norske landbruksprodukter, slik som høykvalitets lammekjøtt, og vil statsråden legge til rette for at nisjeprodusentene vi har skal få mulighet til å eksportere i de volumene og tilgang til teknologien bransjen trenger for å lykkes?
Begrunnelse
Norsk landbruk er i dag i liten grad preget av nisjeproduksjon, og vi har knapt eksport av landbruksprodukter, spesielt ikke av den mer eksklusive og ettertraktede typen. Det på tross av at Norge har en geografi som tilsier at vi bør legge til rette for økt produksjon av gode nisjeprodukter og bygge på annerkjennelsen norsk landbruk har for lav antibiotikabruk og god dyrevelferd. Fra før har vi i internasjonale konkurranser fått stor oppmerksomhet om blant annet noen av ostene vi produserer. Økt satsing på nisjeprodukter av høy kvalitet ville også kunne bidra til økt turisme og legge grunnlag for mer entreprenørskap i jordbruket, som igjen kan gi økte inntektsmuligheter hos mange norske bønder som går med en drøm om å lage ettertraktede produkter med særpreg.
Norge har i dag en kvote for fri eksport til EU på 500 tonn lammekjøtt. Per nå mangler de norske aktørene nok volum til å kunne gå økonomisk i pluss, og markedsreguleringen slik den i dag er innrettet er primært tilpasset for konsum i Norge og unngåelse av overskuddsproduksjon. Det bidrar til at nisjeprodukter ikke tilrettelegges for, og skaper usikkerhet for de mindre produsentene som prøver å spesialisere seg. Mange av de nye nisjeaktørene ønsker å satse, men trenger også tilgang på teknologi bare de større etablerte aktørene i dag kontrollerer. Dialogen mellom små og store aktører i landbruket oppleves tidvis som vanskelig.
Over tid har vi sett en nedgang i antall produsenter av lammekjøtt, og i 2023 ble det registrert mindre slakting av sau og lam enn noen gang før hos slakteriene. Økt eksport av norsk lammekjøtt vil kunne styrke den eksisterende verdikjeden for sau- og lammeprodukter i Norge, og legge grunnlag for økte inntektsmuligheter i landbruket.