Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden stille seg til en eventuell rettslig prøving av lovligheten av statens overtakelse av flertallet i Stiftelsen Norsk Rikstotos styre?
Begrunnelse
Da Stortinget i 2022 vedtok at hestesporten og Norsk Rikstoto skulle underlegges pengespilloven, ble det i samme vending bestemt at staten skulle ha flertall i den private stiftelsen Norsk Rikstotos styre.
Norsk Rikstoto ble stiftet av Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklub i 1982, og det har vært avgjørende for hestesporten at sporten selv har hatt kontroll på stiftelsen og sporten for øvrig. Som både Stortinget og statsråden kjenner godt, sørget revideringen av pengespilloven for at maktbalansen i Norsk Rikstoto ble endret til fordel staten. Mindre kjent har det imidlertid vært hvordan sporten selv har oppfattet prosessen.
Gjennom flere oppslag i fagtidsskriftet, Trav og Galopp-Nytt, kommer det frem både hvor sterkt sporten reagerte og hvilket press de opplevde fra statens side da de forsøkte å motsette seg endringen i styresammensetting.
I Det Norske Travselskaps årsberetning, beskriver organisasjonens kontrollkomité situasjonen på følgende måte:
«Kontrollkomiteen er uroa for fyljene av ny pengespillov som vart vedteken i Stortinget 18. mars 2022, og gjeld frå 1. januar 2023. I stiftinga Norsk Rikstoto har staten teke seg til rette ved at dei skal ha rett til å oppnemne eit fleirtal av medlemmene i styret. I røynda er dette ein okkupasjon av stiftinga som vart etablert av Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklub.»
Uttalelsene har sin bakgrunn i misnøyen som oppstod etter at staten fikk flertall i styret i Norsk Rikstoto. DNT og NJ varslet i 2022 at de ville gå til rettssak for å prøve statens rett til å gjennomføre det som for alle praktiske formål er en stiftelsesovertakelse. Organisasjonene hadde i forkant innhentet to ulike juridiske betenkninger, en fra professor Geir Woxholt og en fra advokatfirmaet Grette, som begge ga dem støtte i at statens overtakelse burde prøves rettslig.
Ifølge en artikkel i Trav og Galopp-Nytt, skal begge organisasjonene i etterkant ha blitt kalt inn på teppet hos Kulturdepartementet, hvor det skal ha blitt fremsatt det som opplevdes som trusler. DNTs styreleder omtaler møtet med staten slik:
«Vi ble i etterkant truet med at Rikstoto ville miste konsesjonen om vi gikk til rettssak mot staten.»