Bård Hoksrud (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å redusere det store antallet LIS1-ventere, og hva konkret gjør statsråden for å øke antall LIS1-plasser?
Begrunnelse
NAVs siste bedriftsundersøkelse estimerer at Norge i 2024 har en mangel på 1150 legespesialister og 100 allmennleger. Helsedirektoratet beregnet i 2017 et fremtidig behov på LIS1-stillinger på 1150 per år. Dette målet er nådd, men behovet for legespesialister øker for hvert år. Legeforeningen har pekt på at det er nødvendig med nye og oppdaterte tall på hvor stort behovet for LIS1 vil være i årene fremover.
Leger som har studert i utlandet havner ofte nederst i søknadsbunken når helsetjenesten skal ansette LIS1. Dette resulterer blant annet i at norske leger utdannet i utlandet tar spesialiseringen i utlandet etter de er ferdig utdannet leger. Semmelweis Universitet i Ungarn har en avtale med flere sykehus iblant annet USA, Sveits og UK. Vi vet om flere norske leger som tar spesialiseringen sin der, da de anser mulighetene til å få LIS1-plass i Norge som svært liten. Dette medfører at svært ettertraktete norske leger forsvinner fra norsk helsetjeneste.
Høsten 2023 var det 913 søkere til 587 utlyste LIS1-stillinger med oppstart 1.3.2024. 35 % av søkerne fikk ikke tilbud om stilling. Det er sterkt bekymringsverdig å lese at så mange nyutdannede leger blir forsinket i spesialiseringsløpene sine. Uten en rask økning i antall LiS1-stillinger løper vi risikoen for tape samfunnets investering i disse legene ved at en del av dem finner sysselsetting utenfor helsetjenesten.
Representanten ber derfor statsråden svare på hva som gjøres for å redusere det store antallet LIS1-ventere, og hva som ellers gjøres for å øke antall plasser.