Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2628 (2023-2024)
Innlevert: 27.08.2024
Sendt: 27.08.2024
Besvart: 03.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Kan statsråden utdype hvorfor det tar så lang tid å innføre Vydura til anfallsbehandling av migrene i Norge, svar på hvorfor dokumentasjonen, som er god nok for refusjon i Finland, Danmark og Sverige, ikke er tilstrekkelig til at DMP kan vurdere om prioriteringskriteriene er oppfylt i Norge?

Begrunnelse

Pasientorganisasjonen Hodepine Norge har undersøkt når de andre nordiske landene fikk innvilget refusjon for Vydura. De får opplyst at tilsvarende dokumentasjon ble sendt til svenske, danske og finske myndigheter samtidig eller etter at dokumentasjonen ble sendt til DMP. I Sverige fikk pasientene tilgang til legemidlet fra 15. desember 2023, i Danmark fra 16. oktober 2023 og i Finland fra 1. desember 2023. Det er altså 8 måneder siden det siste nabolandet i Norden innførte Vydura til de som lider av migrene.
Dokumentasjonen som DMP skal vurdere er den samme som er godkjent av myndighetene i alle de andre nordiske landene. Det er også bemerkelsesverdig at produsenten har klaget denne saken inn for Helsedepartementet, fått medhold og at saken nå må behandles av DMP for andre gang.
I Danmark nærmer det seg nå ett år siden behandling ble innført. Jeg ber derfor statsråden utdype hvorfor DMP bruker så lang tid sammenlignet med våre naboland, særlig i lys av at det i senere tid har vært mye diskusjon om tidsbruk hos myndighetene og lang ventetid før legemidler gjøres tilgjengelige i Norge.
Det er et stort udekket behov for ny anfallsbehandling mot migrene. Migrene er en nevrologisk sykdom som rammer folk midt i utdanning, arbeidsliv og i etableringsfasen der de forsøker å leve normale liv sammen med familie, pårørende og barn. De som har god råd kan kjøpe denne behandlingen selv, og uten en løsning raskt i denne saken vil dette bli nok et eksempel på todelingen innen helse i Norge.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som jeg opplyste i mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 2502 den 15. august 2024, ba Direktoratet for medisinske produkter (DMP) legemiddelfirmaet om nye opplysninger den 5. april 2024. DMP avventer nå svar på spørsmål de har stilt medisinske fageksperter.
Det er noen forskjeller mellom landenes regler for refusjon av legemidler som medfører at Norge kan treffe andre beslutninger om tilgang enn våre naboland. Jeg avventer nå DMPs beslutning i saken. DMP har i lengre tid arbeidet for å redusere tiden det tar å behandle refusjonssaker. Jeg har fått opplyst at DMPs gjennomsnittlige saksbehandlingstid for legemidler som skal finansieres av Folketrygden var 91 dager første halvår i år, sammenlignet med 277 dager i samme periode i fjor.