Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2656 (2023-2024)
Innlevert: 30.08.2024
Sendt: 30.08.2024
Besvart: 03.09.2024 av energiminister Terje Aasland

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Statsråden svarte undertegnende i februar at det er uaktuelt å overkjøre lokaldemokratiet og påtvinge de som ikke ønsker det, vindkraft. Under Arendalsuken nylig sa statssekretær Sæther (AP) på vegne av regjeringen følgende: "Vi har ikke råd til at kommune etter kommune fatter prinsippvedtak mot vindkraft."
Står statsråden bekreftelse til undertegnende i februar fast, og hvis den gjør det, hvordan skal vi tolke statssekretærens uttalelse i praksis?

Begrunnelse

Viser til mitt spørsmål Dokument nr. 15:1203 (2023-2024) og statssekretær Elisabeth Sæther (AP) sine uttalelser under Arendalsuken i år som oppfattes som motstridene.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Som jeg viste til i mitt svar av 15. februar 2024 til skriftlig spørsmål nr. 1203 fra representanten Wiborg, kan det etter endringene i plan- og bygningsloven og energiloven i fjor sommer, ikke gis konsesjon til et vindkraftverk før tiltaket er planavklart etter plan- og bygningsloven. Denne lovendringen ble gjort for å styrke kommunens rolle i behandlingen, og disse reglene ligger fast. Som jeg skrev i februar, mener jeg det i praksis er uaktuelt at det åpnes for utbygging av vindkraft uten at vertskommunen har samtykket. Denne vurderingen står jeg fortsatt ved.
Jeg vil samtidig påpeke at vi trenger mer kraft, og at vindkraft på land spiller en viktig rolle i den sammenheng. Jeg mener at kommunene må forvalte den myndigheten de nå har til å behandle vindkraft etter plan- og bygningsloven, på en god måte. Fra regjeringens side er det sterkt ønskelig at kommunene legger til rette for økt fornybar energiproduksjon i områder som er egnet for det. Den nevnte uttalelsen er uttrykk for dette politiske ønsket.