Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2738 (2023-2024)
Innlevert: 09.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Besvart: 17.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Næringsministeren er på oppfordring frå undertegna positiv til å kalle inn til møte med sentrale aktørar i dagligvarehandelen for å få på plass tiltak som gjer det billigare for folk å velge frukt og grønt og følge kostholdsråda i butikken, i staden for at kjøtt systematisk blir brukt som lokkevarer solgt med milliardtap som i dag.
Er helseministeren enig at det er viktig for folkehelsa å få til ei slik omlegging i dagligvarehandelen, og vil han samarbeide med næringsministeren om å få eit slikt møte i stand så fort som mulig?

Begrunnelse

Konsernsjefen i ein av dei tre store dagligvarekjedene i Norge, Reitangruppen, opplyste i Podkasten «Innen 2030 med Hanne-Lene» (publisert 28. august 2024) at kjøtt blir seld med store tap og subsidiert med milliardbeløp i norske matvarebutikkar. Det gjer nødvendigvis at andre varer, som frukt og grønt, må seljast med høgare avanse og blir dyrare for forbrukarane enn nødvendig.
Praksisen med at kjøtt i stor skala blir brukt som lokkevarer og seld med milliardtap, mens sunne varer blir seld med høgare avanse for å dekke dette inn igjen, gjer det dyrt og vanskelig for folk flest å følge nye kosthaldsråd.
Eg spurde difor nylig næringsministeren om ho saman med helseministeren vil ta initiativ til eit møte med dei store daglegvarekjedene for å bli enige om korleis vi kan få slutt på denne praksisen (Dokument nr. 15:2641 (2023-2024)).
I sitt svar på mitt spørsmål uttrykker næringsministeren at ho er positiv til eit møte der dette blir diskutert, men presiserer at det må skje innanfor rammene av konkurranselova.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg er positiv til å samarbeide med næringsministeren om initiativ som støtter oppunder kostholdsrådene og som vil gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunt.
Matomgivelsene våre, som f.eks. pris og tilgjengelighet av mat og drikke i butikken, påvirker matvalgene våre og dermed kostholdet vårt. Å tilrettelegge for at forbruker kan ta sunnere valg er derfor viktig i arbeidet med at flere skal spise i tråd med kostrådene. Basert på rapporten «Utviklingen i norsk kosthold» vet vi at de fleste spiser for lite frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og fisk/sjømat. Mange spiser også for mye rødt og bearbeidet kjøtt. Jeg deler næringsministeren sitt synspunkt om at det er uheldig dersom prisen på produkter vi ønsker at befolkningen skal spise mindre av, er uforholdsmessig lav og omvendt for matvarer vi ønsker at befolkningen skal spise mer av.
Kostholdsarbeidet er tverrsektorielt og matbransjen (næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen) har en sentral rolle i arbeidet for å få flere til å følge kostrådene. Matbransjen har stor påvirkningskraft på hva forbrukerne velger i kjøpsøyeblikket, og derigjennom på kostholdet vårt. Samarbeid med matbransjen om kostholdsarbeidet er derfor viktig.
Jeg har valgt å videreføre det samarbeidet tidligere helse- og omsorgsministre har hatt med matbransjen, gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold og næringslivsgruppa innen matområdet. Hovedformålet med samarbeidet er å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunt, bl.a. gjennom reformuleringer av produkter, utvikling av nye produkter og fremming av sunnere alternativer. Avtalen varer til og med 31. desember 2025.
Som en del av dette samarbeidet har jeg halvårlige møter med matbransjen. I disse møtene diskuterer vi tiltak for å øke etterlevelsen av kostholdsrådene, men det er ikke forum for diskusjon av forhold som kan være konkurransesensitive. Jeg vil ta opp med næringsministeren hvilke muligheter vi har for å diskutere problematikken som representant Bjørlo beskriver, innenfor rammene av konkurranselovgivningen.