Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til energiministeren

Dokument nr. 15:2927 (2023-2024)
Innlevert: 13.09.2024
Sendt: 30.09.2024
Besvart: 03.10.2024 av energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Det har i det siste vært mye oppmerksomhet rundt oljepionerene som ofret liv og helse for og bygge opp den norske oljenæringen. Den norske statens behandling av disse menneskene har vært skamfull. Nå planlegger Norge på ny og bygge opp en helt ny næring med gruvedrift på havbunnen, også denne gangen er det ikke et HMS-regelverk på plass.
Vil statsråden sørge for at et HMS-regelverk vil være på plass før det gis noen lete og utvinningstillatelser til gruvedrift på havbunnen?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Havbunnsmineralloven trådte i kraft 1. juli 2019. Loven har overordnede bestemmelser om krav til helse, miljø og sikkerhet. Det følger av loven at virksomheten «skal gjennomføres slik at et høyt sikkerhetsnivå kan opprettholdes og utvikles i takt med den teknologiske utviklingen». Videre er det i loven krav om at det skal opprettholdes en «effektiv beredskap med sikte på å møte fare- og ulykkessituasjoner som kan medføre tap av menneskeliv eller annen personskade, forurensning eller stor materiell skade».
Loven gir også hjemmel til å gi mer detaljerte regler i form av forskrifter. Ansvaret for sikkerhet og beredskap for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel ble i april 2022 delegert til Petroleumstilsynet (nå Havindustritilsynet). I tillegg til havbunnsmineralloven kommer også arbeidsmiljøloven til anvendelse for denne virksomheten. Havindustritilsynet arbeider nå med å utvikle et regelverk for både arbeidsmiljø, sikkerhet og beredskap for den første fasen av havbunnsmineralaktiviteter på norsk kontinentalsokkel, og vil sende utkast til forskrift på offentlig høring i nær fremtid.
Utviklingen av et HMS-regelverk skjer parallelt med utvikling av øvrige forskrifter under havbunnsmineralloven og med forberedelsene til første konsesjonsrunde og tildeling av utvinningstillatelser, slik at disse prosessene kan ses i sammenheng.
Det vil ikke bli iverksatt havbunnsmineralvirksomhet i henhold til tillatelser etter havbunnsmineralloven før et regelverk for arbeidsmiljø, sikkerhet og beredskap er trådt i kraft.
Representanten setter gjennom sitt spørsmål likhetstegn mellom utfordringer knyttet til helse og liv i petroleumsvirksomheten fra tiår tilbake og ved havbunnsmineralvirksomhet framover. Det er helt andre risikoelementer for liv og helse ved å drive petroleumsvirksomhet – og da særlig slik det ble drevet i en tidlig fase på kontinentalsokkelen – enn ved havbunnsmineralvirksomhet. Jeg er derfor ikke enig i dette sentrale premisset bak spørsmålet.
Når det er sagt så vil myndighetene, også for havbunnsmineralvirksomheten, utvikle et funksjonelt og virksomhetstilpasset HMS-regelverk slik vi har god erfaring med fra petroleumsvirksomheten. Det betyr at det blir stilt tydelige, relevante krav til sikkerhet og styring av den konkrete virksomheten som skal skje. Det betyr også at det vil være forskjeller mellom sektorene blant annet ut fra den konkrete risiko aktiviteten medfører.