Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1027 (2021-2022)
Innlevert: 25.01.2022
Sendt: 26.01.2022
Rette vedkommende: Utenriksministeren
Besvart: 02.02.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvilket oppholdsgrunnlag har Talibans utsendte delegasjon til Norge, og hvordan ble vurderingene for dette foretatt da man etter det opplyste ikke visste hvilke personer som var en del av delegasjonen?

Begrunnelse

Det vises til Talibans mye omtalte Norgesbesøk denne uken. Fra regjeringshold har utenriksministeren forsikret om at dette ikke er noen diplomatisk anerkjennelse av Taliban-regimet som Afghanistans legitime regjering. Videre har statsministeren via media opplyst om at han ikke kjente navnene på de enkelte delegatene, før han leste om dette i mediene.
Da dette besøket ikke er en diplomatisk anerkjennelse av Taliban, legges det til grunn at de ikke oppholder seg i Norge på diplomatisk oppholdsgrunnlag. Det er følgelig ønskelig å få vite hvilket grunnlag vedtaket om opphold for Talibans representanter bygger på. Det er videre ønskelig å få vite hvordan vedtakene om opphold har blitt saksbehandlet, da norske myndigheter ikke har visst identiteten til de enkelte delegatene i Talibans delegasjon.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Norske myndigheter var kjent med delegasjonens sammensetning og innhentet dokumentasjon på identiteten til samtlige i Talibans delegasjon før avreise fra Afghanistan.
Delegasjonen ble gitt innreisetillatelse til Norge etter utlendingsloven kapittel 14, Særskilte regler for saker som berører grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Til grunn for utlendingsmyndighetenes vedtak om innreisetillatelse ligger Utenriksdepartementets vurdering av sentrale utenrikspolitiske hensyn. Behovet for å adressere den prekære humanitære situasjonen i Afghanistan samt å skape en dialogarena for afghanske kvinneaktivister, menneskerettighetsforkjempere, sivilsamfunnsaktører og journalister har veid tungt i departementets vurdering.