Grete Wold (SV): I årsmeldingen til Tilsynsrådet for Trandum fremkommer det at det i liten grad er blitt gjort endringer i gjeldende praksis på utlendingsinternatet i 2021, til tross for kritiske merknader om alvorlige mangler fra både Tilsynsrådet og Sivilombudet.
Hva vil statsråden gjøre det kommende året for å imøtekomme kritikken, og bedre situasjonen på Trandum?
Begrunnelse
I fjorårets melding pekte Tilsynsrådet for Trandum på flere problematiske forhold knyttet til driften ved Trandum. Det ble blant annet påpekt at den rutinemessige innlåsingen av de internerte på celler er ulovlig og unødvendig. Det ble videre fremholdt som mangelfullt begrunnet at de internerte i svært liten grad har tilgang på egen telefon, internett eller PC. Tilsynsrådet utdypet også hvorfor helsetjenesten anbefales underlagt det offentlige helsetilbudet for å sikre tilstrekkelig faglig og etisk ivaretakelse av de internertes helsemessige behov. Overordnet sett, mente Tilsynsrådet at Trandum bærer preg av å være langt mer fengselslignende enn formålet med interneringen skulle tilsi, og at det foreligger et grunnleggende behov for praksisendringer.
Tilsynsrådet fastholder i all hovedsak disse vurderingene i årsmeldingen for 2022. Det har i 2020 og 2021 vært et langt lavere belegg på Trandum som følge av koronapandemien, noe de mener kunne ha muliggjort at ulike justeringer og endringer blir prøvd ut. Til tross for et stort endringspotensial, ser de lite utvikling ved Trandum. Tilsynsrådet ber følgelig Justisdepartementet om å ta et større ansvar for å sikre nødvendige praksisendringer fremover. Hva angår helseavdelingen på Trandum, er Tilsynsrådets vurdering at Helsedirektoratet har foretatt en solid utredning av hvordan denne bør omorganiseres slik at det offentlige overtar ansvaret gjennom importmodellen. Tilsynsrådet ber i årsmeldingen om at de ansvarlige departementene umiddelbart prioriterer oppfølgingen av Trandum.