Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1363 (2021-2022)
Innlevert: 23.02.2022
Sendt: 24.02.2022
Besvart: 04.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Mener statsråden det var viktig og riktig med en etablering av større og mer robuste fagmiljøer i politiet for økt kompetanse og effektivitet i etterforskning av overgrep mot barn på internett, og er hun enig i at den nye strukturen dermed styrker barns rettssikkerhet?

Begrunnelse

Det vises til innslag med statsråden på NRK Dagsrevyen den 22.02.22. Innslaget gjaldt strukturen i politiet etter politireformen, og statsråden kom her med flere kritiske uttalelser om dagens politistruktur.
Det er på denne bakgrunn ønskelig å få svar på om statsråden er enig i at strukturen etter politireformen har vært positiv for etterforskningen av saker som gjelder overgrep mot barn på internett, og at dette har styrket barns rettsikkerhet sammenlignet med hva som var situasjonen før politireformen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er uenig i premisset som spørsmålet legger til grunn. Riksrevisjonen skriver i dokument 3:5 (2020-2021) som ble publisert 2. februar 2021: «Politiets evne til å avdekke og oppklare datakriminalitet har klare svakheter som samlet sett er alvorlige. Nettovergrep mot barn og unge, datainnbrudd og nettbedragerier øker. En stadig større andel av kriminaliteten utføres på nett uten at politiet har klart å holde følge med utviklingen. Dette til tross for at politiet har vært budsjettvinner de siste årene med en økning på cirka 10 milliarder kroner siden 2010 og over 3300 årsverk siden 2012». Dette var Riksrevisjonens konklusjon fem år etter at nærpolitireformen ble iverksatt og 7,5 år ut i forrige regjeringsperiode.
Bekjempelse av vold og overgrep mot barn enten fysisk eller på nett har vært prioritert både av Riksadvokaten og ulike regjeringer i lang tid.
I Hurdalsplattformen varsler regjeringen en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og i nære relasjoner. Videre skal regjeringen styrke kapasiteten til å bekjempe cyberkriminalitet, herunder overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.
Regjeringen styrket i høst politiets budsjetter med 230 mill. kroner mer enn forrige regjerings forslag. Dette vil blant annet kunne gi økt kapasitet til både å bekjempe kriminalitet på nett og i lokalsamfunn. I februar 2022 åpnet politiet sikker chatteløsning på nett, noe som øker både barn, unge og voksnes sikkerhet når de prater digitalt med politiet.
Forebygging og bekjempelse av kriminalitet, herunder overgrep mot barn enten det begås fysisk eller på nett, skjer ikke bare fra enkelte enheter med spisskompetanse, men i stor grad fra lokale politidistrikter i hele landet. Jeg mener derfor det er viktig å styrke politiets kompetanse, evne og tilstedeværelse lokalt både digitalt og fysisk.
Politiets spisskompetanse mot digital kriminalitet er ved Kripos. Når det gjelder innsatsen og kompetansen mot kriminalitet på nett i politidistriktene viser både Riksrevisjonens rapport og statsadvokatenes inspeksjonsrapporter at kapasiteten er varierende i de ulike politidistriktene.
Etableringen av Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) ved Kripos var et grep for å styrke politiets innsats mot cyberkriminalitet. Mange av de ansatte ved NC3 er medarbeidere som tidligere jobbet i andre seksjoner i Kripos med digital kriminalitet. Tiltaket bidrar til å styrke politiets evne til å håndtere kriminalitet som begås på nett, herunder overgrep mot barn.