Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:252 (2022-2023)
Innlevert: 28.10.2022
Sendt: 28.10.2022
Besvart: 02.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Mener statsråden at sikkerheten til barn som kommer til Norge på familiegjenforening er godt nok ivaretatt når UDI ikke har noen rutiner for å varsle kommuner eller andre offentlige myndigheter?

Begrunnelse

Bergens Tidende kunne 26. oktober avsløre at den syv år gamle gutten som ble funnet fastbundet i Bergen hadde kommet til Norge på familiegjenforening tidligere i år. UDI varsler verken kommunen eller andre offentlige etater om at de har godkjent familiegjenforening for barn. Dette kan føre til at barn «forsvinner» etter at de kommer hit og at barn ikke blir ivaretatt eller fulgt opp slik de skal. UDI sier selv til Bergens Tidende at de ikke har noen oppgaver etter at personen kommer til Norge, og at det er kommunen som etter dette følger opp familien. Justis- og beredskapsdepartementet opplyser til Bergens Tidende at de nå skal se på om en varslingsordning som kan ivareta omsorgssituasjonen til barn som kommer til Norge på familiegjenforening skal innføres.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For regjeringen er det en prioritet å bekjempe vold i nære relasjoner og vold mot barn. Én side av dette er å sikre at barn fanges opp av myndighetene og ikke går «under radaren» etter ankomst i Norge. Når det gjelder barn som kommer til Norge i familiegjenforening, ser vi nå på hvilke tiltak som kan være aktuelle å gjennomføre for å sikre at dette ikke skjer.
I de aller fleste tilfeller vil foreldre selv ta kontakt med norske myndigheter når det kommer et barn i familiegjenforening til Norge, enten for å få utløst rettigheter til barnet (f.eks. helsetjenester og skole- eller barnehageplass) eller for å be om bistand ved behov. Dette ble også gjort i saken som ble omtalt i Bergens Tidende 26. oktober i år.
Jeg er ikke kjent med hvor mange barn som kan ha kommet til Norge på familiegjenforening uten at myndighetene på noen måte har fanget det opp, men det er grunn til å tro at omfanget er svært lite. Underliggende etater har ikke meldt inn at dette er et problem til Barne- og familiedepartementet eller Justis- og beredskapsdepartementet. Jeg nevner at dette heller ikke var tilfellet i noen av de to sakene som Statsforvalteren i Vestland har opprettet tilsynssaker mot barneverntjenesten i Bergen om; begge disse sakene ble varslet til barnevernet – den ene ca. én måned etter barnets ankomst til Norge (av forelderen selv), og den andre over ett år før barnet ble innlagt på Haukeland.
De to tilsynssakene i Bergen har imidlertid gjort oss oppmerksomme på at det kan være en risiko for at barn kan komme til Norge i familiegjenforening, uten at dette fanges opp av relevante norske myndigheter. Det vil regjeringen søke å forhindre. Som nevnt, har vi allerede satt i gang et arbeid med å undersøke aktuelle tiltak her, nærmere bestemt om det bør innføres en form for varslingsordning fra utlendingsmyndighetene til kommunene om disse sakene. Det er for tidlig å si noe nærmere om hvordan en slik ordning kan se ut.
For ordens skyld nevner jeg at utlendingsmyndighetene uansett i dag har en meldeplikt overfor barneverntjenesten iht. barnevernloven, blant annet når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet eller utsatt for alvorlig omsorgssvikt. Denne meldeplikten er også nedfelt i utlendingsforskriften.