Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1858 (2022-2023)
Innlevert: 29.03.2023
Sendt: 29.03.2023
Besvart: 05.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Funksjonshemmede og kronisk syke som ikke kan reise kollektivt eller kjøre selv har utfordringer med å delta i nasjonale screeningprogrammer innen eksempelvis brystkreft og tarmkreft. Dette fører til en reell ulikhet i helsetilbud.
Er statsråden enig i at dette er forskjellbehandling, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at mennesker med funksjonsnedsettelse får like muligheter til å forebygge alvorlig sykdom på linje med alle andre innbyggere som omfattes av slike program?

Begrunnelse

FFOs juridiske veiledningstjeneste Rettighetssenteret har mottatt en henvendelse angående manglende dekning av reiseutgifter til offentlige screeningprogrammer. Pasientreiseforskriften (§ 7 fjerde ledd bokstav b) sier at retten til dekning av reiseutgifter ikke gjelder for forebyggende helsearbeid. Det er presisert på helsenorge.no at reiser til mammografi i regi av mammografiprogrammet ikke dekkes, da dette er et frivillig og forebyggende tiltak.
Det stilles strenge krav for nasjonal screening, og når de etableres er det fordi man ser et klart behov for og nytte i å avverge disse tilstandene ved å diagnostisere dem tidlig. I et samfunnsperspektiv er det derfor ansett som gunstig siden det er lite risikofylt, pålitelige resultater og bedre prognose ved tidlig diagnostikk. Det er også kostnadsbesparende, siden man vil unngå kostnadstung behandling når sykdom er oppstått og kanskje langt fremskreden.
For personer som har varig funksjonsnedsettelse, og som ikke kan reise kollektivt på egen hånd, vil manglende pasienttransport til offentlige screeningprogrammer medføre ekstra høye kostnader. Tilrettelagt transport (TT) er ment for fritidsreiser, og det er veldig varierende hvor mange reiser som er tilgjengelig på kortet. Noen steder er det heller ikke tillatt å bruke tt-reiser til helseformål. Det har som konsekvens at mennesker med funksjonsnedsettelse ikke kan delta på lik linje med andre i viktige offentlige screeningprogrammer. Det er betenkelig med tanke på at det å redusere sosial ulikhet i helse står helt sentralt i folkehelsearbeidet.
Likestillings- og diskrimineringsloven gjelder på alle samfunnsområder (§ 2). Loven angir et forbud mot å diskriminere på bakgrunn av funksjonsnedsettelse (§ 6). Med diskriminering menes direkte og indirekte forskjellsbehandling. Det at forebyggende helsearbeid er tatt ut av pasientreiseordningen er en tilsynelatende nøytral bestemmelse, ved at den rammer alle likt. Men den er egnet til å stille personer med funksjonsnedsettelse dårligere enn andre.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er viktig med høy deltakelse i screeningprogrammene og at alle som ønsker det skal kunne delta, uavhengig av økonomi, funksjonsnedsettelse eller andre forhold.
I den nye folkehelsemeldingen som regjeringen la fram 31. mars, er vi opptatt av å motvirke sosiale helseforskjeller i kreftscreeningprogrammene og hvordan vi kan bidra til høy oppslutning om screeningprogrammene og motvirke sosiale forskjeller i deltakelse i programmene. Vi ser at personer med høy inntekt i større grad deltar i screening-programmene for brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft enn de med lav inntekt, uavhengig av helsetilstand. I folkehelsemeldingen varsler regjeringen at det skal gjennomføres en analyse av hva som kan bidra til å redusere sosiale forskjeller i screeningprogrammene og fremme høy deltakelse i alle målgruppene. Det skal også vurderes om kostnadene til reiser til screening er et hinder for å delta i screeningprogram. Dette er utgifter som ikke er omfattet av pasientreiseregelverket i dag.