Muntlig spørsmål fra Erna Solberg (H) til statsministeren

Om at flere pasienter står i kø for å få sykehusbehandling og rehabilitering fordi man velger å ikke kjøpe tjenester fra private

Datert: 17.10.2007
Besvart: 17.10.2007 av statsminister Jens Stoltenberg

Erna Solberg (H)

Spørsmål

Erna Solberg (H): Jeg vil også gratulere Regjeringen med toårsdagen.

Det er jo slik at på en toårsdag er det mange ballonger, mye brus og hurlumhei for de fleste toåringer. Jeg er ikke så sikker på om denne regjeringen bør ha det. For på toårsdagen kan vi konstatere at denne regjeringen har begått løftebrudd på løftebrudd på veldig mange områder. Mange resultater og tiltak går også i feil retning.

Nå vil jeg benytte anledningen til å minne om at årsaken til at det er så mange løftebrudd for verdens heldigste regjering, er at man drev en valgkamp i 2005, og man gav så mange løfter, at det nesten var umulig å innfri dem.

Ett av løftene var knyttet veldig sterkt til at det skulle bli en bedre situasjon i helseforetakene. Flere pasienter skulle behandles. Men vi kan nå konstatere på toårsdagen at det er 20 000 flere i kø. Det er 4 500 færre pasienter som får hjelp gjennom rehabilitering i år. Så kan jeg si at det ironiske i dette, er at det sannsynligvis er fordi man har holdt et løfte, for det løftet bringer oss i feil retning når det gjelder å bruke ressursene og å la pasienter og innbyggere få et bedre tilbud. Det løftet er i Soria Moria-erklæringen, om at man skal kjøpe mindre tjenester fra private. Fordi man ikke kjøper tjenester fra private, står det ledig kapasitet, både til sykehusbehandling og rehabilitering, som kunne bidratt til at flere fikk hjelp. Det betyr altså at man begår store løftebrudd fordi man fører en politikk som går i feil retning, fordi man ikke velger å ikke bruke alle gode krefter, og denne regjeringen har utviklet en allergi mot private løsninger. Ser satsministeren at man kanskje bør bruke toårsdagen til en snuoperasjon og gå riktige skritt for å sørge for at flere får behandling i Norge?


Les hele debatten