Muntlig spørsmål fra Ivar Kristiansen (H) til miljø- og utviklingsministeren

Om at Utenriksdepartementet ikke er fornøyd med bilparken i Tromsø, og at man derfor vil frakte limousiner fra Oslo i anledning klimatoppmøtet i neste uke

Datert: 22.04.2009
Besvart: 22.04.2009 av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Ivar Kristiansen (H)

Spørsmål

Ivar Kristiansen (H): Hvis presidenten tillater det, vil jeg gå over fra fly til bil, men det handler faktisk også om å våkne opp.

I neste uke er det et stort klimatoppmøte i Tromsø. Dagen etter samles utenriksministrene i Arktisk Råd i ishavsbyen. Der oppe skal bl.a. noen av de fremste klimaforskerne presentere sine meget bekymringsfulle siste funn på dette området. Alt dette er vel og bra, men Utenriksdepartementet i Oslo er ikke fornøyd med bilparken i Tromsø. Det synes jeg er nokså merkverdig, selv om Tromsø kan skilte med sin egen flåte av bilmerket Lexus RX400h – altså en firehjulstrekker, en hybridmotordrevet bil med særdeles lavt utslipp og lavt forbruk. Denne flåten som er i Tromsø, har tidligere stått til tjeneste for notabiliteter som president Bill Clinton, det norske kongeparet og andre og har på en utmerket måte ivaretatt sin oppgave. Bilene er godt egnet i ishavsbyen, særlig når tematikken er klimaendring og issmelting.

Men i forrige uke fikk innehaverne av denne bilparken kontrabeskjed, at UD heller vil kjøre opp en limousinflåte fra Oslo. Hva er det med bilparken i Oslo som er så oppmuntrende for klimaet, miljøet og utenriksministeren? Synes statsråden at det å kjøre en kolonne med limousiner fra Oslo til Trondheim, for så å sette disse limousinene på Hurtigruten opp til Tromsø er et strålende eksempel i forbindelse med dette klimatoppmøtet?


Les hele debatten