Muntlig spørsmål fra Jan Tore Sanner (H) til statsministeren

Om hvorvidt det er slik at valgløftet om at det skulle satses 100 mrd kr mer på vei og bane ikke hadde full støtte i den rød-grønne regjeringen

Datert: 03.03.2010
Besvart: 03.03.2010 av statsminister Jens Stoltenberg

Jan Tore Sanner (H)

Spørsmål

Jan Tore Sanner (H): Takk, president.

Det største og viktigste valgløftet som ble gitt fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i fjorårets valgkamp, var at det skulle satses 100 milliarder kr mer på vei og bane. Dette løftet ble godt mottatt, selv om de fleste nok ville være enig med Høyre i at behovet er enda større. Det er behov for bedre veier for at bedriftene skal kunne komme ut på markedet med sine varer. Det er behov for mer kollektivtransport av hensyn til miljø og fremkommelighet, og det er hov for tryggere veier av hensyn til de altfor mange trafikkskadde.

Like etter valget skrev statsministeren i Dagens Næringsliv: Staten har penger nok. Det viktige er viljen til å prioritere vei og bane. Det står i sterk kontrast til hva VG kunne fortelle på søndag, hvor en sentral, anonym arbeiderpartikilde sier: «Det er helt utenkelig at planen kan oppfylles fullt ut». Det gjør nok at mange velgere sitter igjen med spørsmålet: Ble vi lurt i fjor høst av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiets løfte? Eller er det slik at man nå ikke lenger klarer å foreta de vanskelige valgene som statsministeren påpekte i Dagens Næringsliv, nemlig at det er et spørsmål om å prioritere? Men det stopper ikke der, for en anonym statsråd i den rød-grønne regjeringen, en statsråd i Stoltenbergs regjering, sier til VG: «Alle må kutte, også samferdsel. Der er det jo veldig mye penger».

Da er mitt spørsmål til statsministeren: Er det slik at det løftet som ble gitt til velgerne, ikke hadde full støtte i den rød-grønne regjeringen? Eller er det slik at statsministeren har gitt beskjed om at det skal kuttes også i samferdsel?


Les hele debatten