Muntlig spørsmål fra Trond Giske (A) til statsministeren

Om Erna Solberg fortsatt mener at den økonomiske politikken til regjeringen virker kraftig for å bekjempe arbeidsledighet, med bakgrunn i rekordhøy arbeidsløshet til tross for rekordhøy oljepengebruk og rekordhøye skattekutt

Datert: 01.06.2016
Besvart: 01.06.2016 av statsminister Erna Solberg

Trond Giske (A)

Spørsmål

Trond Giske (A): På Høyres landsmøte sa Erna Solberg at «økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten». «Ikke la noen fortelle dere noe annet», sa Solberg, til stor jubel fra Høyres politikere. Men titusenvis av folk i Norge kan fortelle Erna Solberg og Høyre om noe helt annet. Vanlige folk forteller om fortvilelsen over å miste jobben, som ingeniøren som til TV 2 sier om Erna Solberg at:

«Jeg skjønner ikke hva hun snakker om. Det er nå hun må ta tak i det. (…) Det er nå, akkurat nå, det skjer».

Eller ordføreren i Haugesund, som forteller at

«tiltakene kommer for sent, de er for små til å få vesentlig betydning og de stanser ikke den negative spiralen. (…) tapet i skatteinntekter er så høyt at det fører til innstramninger og nye kutt som igjen fører til enda flere tapte arbeidsplasser».

Eller presidenten i NHO, som forteller at utviklingen går i feil retning:

«barometeret fra 1. kvartal 2016, viser hvordan krisen er i ferd med å spre seg til stort sett alle deler av landet. Oslo og Akershus begynner å nærme seg de negative markedsutsiktene som bedriftene på Vestlandet har opplevd».

Den økonomiske politikken til regjeringen virker slettes ikke kraftig for å bekjempe ledighet, slik statsministeren sier. Vi har flere uten arbeid enn på over 20 år. Regjeringen mener at 20 mrd. kr i skattekutt skal gi flere arbeidsplasser, men på tross av rekordhøy oljepengebruk for å finansiere disse skattekuttene fortsetter arbeidsløsheten å øke. Rekordhøy arbeidsløshet er sløsing med Norges arbeidskraftsressurser. Rekordhøye skattekutt er sløsing med Norges kapitalressurser. Norge trenger en annen politikk.

Mitt spørsmål er: Insisterer Erna Solberg fortsatt på at regjeringens politikk virker kraftig mot arbeidsløsheten, eller tar hun innover seg den alvorlige virkeligheten folk i Norge forteller om?


Les hele debatten