Muntlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Om hvordan statsråden fra Venstre kan forsvare at man har gjort det mindre attraktivt å velge elbil og mer attraktivt å kjøpe fossilbil

Datert: 02.12.2020
Besvart: 02.12.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Jeg vil gjerne bruke anledningen til å spørre litt om klima i dag, og om hvordan det gikk med klima da regjeringspartiene ble enig med Fremskrittspartiet i går kveld – og jeg ser at klimaministeren med rette gjør seg klar.

Et samlet Stortinget har bestemt at i 2025 skal alle nye personbiler som selges, være nullutslippsbiler. Elbil skal altså være det naturlige valget for folk som kjøper seg en ny bil. I høst innførte regjeringen en trafikkforsikringsavgift på elbil, men samtidig økte regjeringen CO2-prisen på nye fossilbiler. Den 7. oktober skrev klima- og miljøministeren følgende på Twitter:

I budsjettenigheten fjernes økningen i CO2-komponenten i engangsavgiften for fossilbiler. Man har altså fjernet økningen i den miljøavgiften som skulle sikre at det fortsatt var like attraktivt å velge elbil. Mitt spørsmål er: Hvordan kan statsråden fra Venstre forsvare at man har gjort det mindre attraktivt å velge elbil og mer attraktivt å kjøpe fossilbil?


Les hele debatten