Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endringer i Stortingets forretningsorden

Innst. S. nr. 168 (1998-99)

Vedtak 412

I.
I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endringer:
I § 12 annet ledd gjøres følgende endringer:
Under nr. 2. Familie-, kultur og administrasjonskomiteen skal "finansadministrasjon" strykes. "Pristilsyn, pris- og konkurranselovgivning" skal endres til "konkurranse- og prispolitikk".
Under nr. 3. Finanskomiteen skal etter "kredittvesen" tilføyes "finansadministrasjon, rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner". "Pris- og inntektspolitikk" skal endres til "inntektspolitikk".
Under nr. 5. Justiskomiteen skal "sivile tjenestepliktige" endres til "sivile vernepliktige".
Under nr. 8. Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal første ledd bokstav d lyde:
d. Riksrevisjonens beretninger om kontroll med forvaltningen av statens interesser i statsbedrifter m.v. og andre saker om Riksrevisjonens virksomhet,
Bokstav e skal lyde:
e. regjeringens årlige melding om oppfølgingen av stortingsvedtak som inneholder en anmodning til regjeringen, og om behandlingen av private forslag som er vedtatt oversendt regjeringen til utredning og uttalelse,
Bokstav g skal lyde:
g. meldinger fra Stortingets ombudsmann for forvaltningen og andre saker om ombudsmannens virksomhet,
Ny bokstav h skal lyde:
h. meldinger fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste og andre saker om utvalgets virksomhet.
Tredje ledd oppheves. Fjerde ledd blir nytt tredje ledd og skal lyde:
Videre behandler komiteen grunnlovssaker, bevilgninger til Stortinget og valglovgivning.
Femte ledd blir nytt fjerde ledd.
Under nr. 9. Næringskomiteen skal "næringsvirksomhet" endres til "nærings- og handelsvirksomhet".
Under nr. 12. Utenrikskomiteen skal "utenrikshandel" strykes i første ledd, og annet ledd oppheves. Nåværende tredje ledd blir nytt annet ledd.
§ 18 nytt fjerde ledd skal lyde:
 
Når spesielle grunner tilsier det, og Presidentskapet samtykker, kan en komité først avgi innstilling om en del av en sak, og senere avgi innstilling om resten av saken.
§ 18 nåværende fjerde og femte ledd blir nye femte og sjette ledd.
§ 19 femte ledd annet punktum skal lyde:
Forslag til bevilgningsvedtak som utformes i en slik innstilling eller framsettes ved behandlingen av den, skal omfatte alle kapitler og poster innenfor det enkelte rammeområde, og kan ikke fravike de rammer Stortinget har vedtatt.
§ 21a første ledd første punktum skal lyde:
Som en prøveordning inntil 30. september 2001 kan komiteen beslutte at høringer som avholdes i henhold til § 21 tredje ledd, helt eller delvis holdes for åpne dører.
I § 28 tredje ledd skal bokstav a lyde:
Bokstav a sendes til regjeringen uten realitetsvotering.
§ 28 nytt sjette ledd skal lyde:
En stortingsrepresentant kan innhente uttalelse fra vedkommende departement om et forslag, en søknad eller en henstilling som er vedtatt oversendt til regjeringen uten realitetsvotering.
§ 30 første ledd oppheves. § 30 nåværende annet og tredje ledd blir nye første og annet ledd.
§ 30 nytt tredje ledd skal lyde:
Forslag som fremsettes i tilknytning til en debatt om en redegjørelse etter § 34 a, når debatten holdes i et senere møte, behandles i samsvar med reglene i § 28 tredje ledd.
§ 30 fjerde ledd nytt tredje punktum skal lyde:
Det kan ikke fremsettes forslag under behandlingen av en slik sak.
§ 33 tredje og fjerde ledd skal lyde:
Kongelige proposisjoner til lover som ikke er blitt ferdig behandlet av Odelsting og Lagting i den valgperiode der de ble overbrakt i odelstingsmøte, må av regjeringen i tilfelle settes fram på ny i den nye valgperiode.
Kongelige proposisjoner til Stortinget som ikke er blitt ferdig behandlet av Stortinget i den valgperiode der de ble overbrakt i stortingsmøte, kan av Presidentskapet foreslås tatt under behandling i en ny valgperiode, selv om proposisjonen ikke er satt fram av regjeringen på ny. Tilsvarende gjelder kongelige meldinger til Stortinget som ikke er blitt ferdig behandlet av Stortinget i den valgperiode der de ble referert i stortingsmøte.
§ 34 a annet ledd nytt annet punktum skal lyde:
Under en slik debatt kan det ikke fremsettes forslag.
§ 34 a annet ledd nåværende annet punktum blir nytt tredje punktum.
§ 50 siste ledd skal lyde:
Det kan ikke fremsettes forslag i tilknytning til behandlingen av en interpellasjon.
§ 60 annet ledd skal lyde:
Representantene har videre taushetsplikt om det som de under utøvelsen av stortingsvervet får kjennskap til om:
1. informasjon som er gradert i henhold til Sikkerhetsinstruksen/lov om forebyggende sikkerhetstjeneste eller Beskyttelsesinstruksen,
2. forhold av den art som er omhandlet i forvaltningsloven § 13 (noens personlige forhold, eller tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår). Reglene i forvaltningsloven §§ 13 - 13 e gjelder tilsvarende så langt de passer.
§ 60 nåværende annet ledd blir nytt tredje ledd.

II.
Endringene under I trer i kraft 1. oktober 1999.