Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Under kulturnatten i Stortinget var det yrende liv av barn og voksne i vandrehallen, som fikk leke seg med stortingsbygningen i Minecraft, bygge miniatyrer av stortingsbygningen i Lego, tegne sin egen stortingsbygning, lage tegneserier og løvemasker. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Oslo Kulturnatt 2016 i Stortinget

Det var stor interesse for å se stortingsbygningen fra innsiden da publikum ble invitert innenfor dørene fredag 16. september under Oslo Kulturnatt 2016.

Besøkende i Eidsvollsgalleriet.

Besøkende lot seg fascinere av kunsten som henger i Eidsvollsgalleriet. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Miniforedrag om stortingsbygningens historie, arkitektur og kunstsamling var nytt av året, med stortingsbygningens 150-årsjubileum som en passende ramme. Stortingsbygningen ble gjort ekstra stas på i anledning jubileet, og hele 972 gjester tok turen innom bygningen fra kl. 18.00 til 22.30.

Se bilder fra kulturnatten i Stortinget på Flickr.

Vel inne kunne publikum bevege seg rundt på egen hånd og oppleve bygningen i eget tempo. Stortingets viktigste og mest kjente rom var åpne for gjestene, og blant annet stortingssalen, vandrehallen og Eidsvollsgalleriet skapte begeistring hos mange. Stortingets omvisere var tilgjengelige for spørsmål i hele bygningen og hadde mange spennende diskusjoner med et engasjert publikum.

Stortingets Per Kristian Engebretsen formidlet historien om det tilbakeførte rommet S-336 til publikum.

Stortingets Per Kristian Engebretsen formidlet historien om det tilbakeførte rommet S-336 til publikum. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Et annet rom som skapte begeistring var rom S-336, som nylig har blitt tilbakeført til opprinnelige dekor à la 1866, men med moderne, skandinavisk møblement. Her fikk publikum høre spennende historier om stortingsbygningen fra prosjektleder for tilbakeføringen og stortingsbygningens «vokter» gjennom over 40 år, Per Kristian Engebretsen.

Mange barnefamilier hadde funnet veien til Stortinget under kulturnatten, og i vandrehallen var det et stort tilbud av familieaktiviteter. Her var det yrende liv av barn og voksne som besøkte Stortinget i Minecraft, bygde miniatyrer av stortingsbygningen i Lego, tegnet «Min stortingsbygning», lagde tegneserier og løvemasker.

Familieaktiviteter i vandrehallen.

Familieaktiviteter i vandrehallen. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Høydepunktet for flere av gjestene under årets kulturnatt var trolig miniforedragene i lagtingssalen, som var nytt av året. Her fikk publikum høre spennende historier og kuriosa om Stortingets historie, kunst og arkitektur, ved forfatter og arkitekt Peter Butenschøn og kunsthistoriker Eivind Torkjelsson.

Butenschøns foredrag «Huset på Løvebakken gjennom 150 år» bød på en vandring gjennom stortingsbygningens fascinerende historie, fra tomtestrid og arkitekturdebatt til Stortingssalens stråleglans, ombygging i funkisstil, og hverdagsliv i Norges kanskje viktigste bygg. Butenschøn ga i anledning bygningsjubileet 2016 ut boken «Stortinget. Huset på Løvebakken gjennom 150 år».

Torkjelsson holdt foredraget «800 kunstverk på 8 minutter» om Stortingets store kunstsamling og de skjulte kunstskattene stortingsbygningen huser. Mellom foredragene i lagtingssalen kunne publikum se filmen «Huset på Løvebakken», om stortingsbygningens historie og utforming.

Besøkende i jubileumsutstillingen «Fra Langlet til Holter» i historisk sal.

Besøkende i jubileumsutstillingen «Fra Langlet til Holter» i historisk sal. Foto: Peter Mydske/Stortinget

I historisk sal var Stortingets utstillinger åpne for publikum, og mange engasjerte gjester tok turen innom for å se blant annet årets jubileumsutstilling om stortingsbygningen, «Fra Langlet til Holter». De lyssatte pleksiglassmodellene av forslag til hvordan stortingsbygningen kunne ha sett ut, var noe flere fant spesielt fascinerende.

Også i trappehallen og i Eidsvollsgalleriet var det satt opp nye utstillinger med bilder knyttet til stortingsbygningens historie, i anledning bygningsjubileet og årets kulturnatt.

Oslo kulturnatt er et stort samarbeid mellom kulturaktører, arenaer, institusjoner, kunstnere, musikere og organisasjoner i Oslo, med Kulturetaten som ansvarlig arrangør. Kulturnatten i 2016 var den tolvte i rekken, og den ellevte som Stortinget har vært med på.

Miniforedrag ved Peter Butenschøn og Eivind Torkjelsson.

Miniforedragene i lagtingssalen ved forfatter og arkitekt Peter Butenschøn (til venstre) og kunsthistoriker Eivind Torkjelsson fikk stort oppmøte av besøkende på Stortinget under kulturnatten. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Sist oppdatert: 20.09.2016 11:29
: