Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Flere ungdommer på AUFs sommerleir sitter samlet på Utøya i 2019.

Fra AUFs sommerleir på Utøya 2019. Foto: Arbeiderpartiet

Bli medlem av et politisk parti

Som medlem av et politisk parti kan du påvirke partiet innenfra. Det er partiets medlemmer som bestemmer hvilken politikk partiet skal jobbe for.

Det er mer enn 20 registrerte politiske partier i Norge. Ni av dem er representert på Stortinget i perioden 2021–2025. I tillegg har den helsepolitiske lista, Pasientfokus, et mandat på Stortinget.

Mange partier har også en ungdomsorganisasjon. Din beste mulighet til å påvirke det partiet du identifiserer deg med, er nettopp gjennom partiets ungdomsorganisasjon. 

Medlemmer av Unge Venstre under valgvalke 2021. Foto: Oda Scheel

I Norge er det mye kontakt mellom ungdomspartiene og "moderpartiene" sammenlignet med mange andre land. Her er medlemmer av Unge Venstre under Venstres valgvake i 2021. Foto: Oda Scheel

Ungdomspartiene påvirker moderpartiene

Når du er over 15 år velger du selv om du vil være medlem av foreninger og organisasjoner, inkludert politiske partier.

De fleste unge som har lyst til å engasjere seg i partipolitikk melder seg inn i et ungdomsparti. Ungdomspartiene samarbeider tett med sine såkalte «moderparti», og får fra tid til annen betydelig gjennomslag for sine synspunkt.

Flere kjente politikere startet karrieren i ungdomspartiene, som Jens Stoltenberg, Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg og Bjørnar Moxnes.

Mange av ungdomspartiene har dessuten lokallag. Hvis du ønsker å påvirke politikken der du bor, kan du melde deg inn i et av disse lokallagene.

Bidra i valgkamp eller still til valg!

Før et valg deltar mange av partienes medlemmer i valgkampen. Noen står på stand for å informere om partiets politikk, noen skriver debattinnlegg, noen deltar i skoledebatter, mens andre utvikler kampanjer i sosiale medier. Det er ofte et stort behov for engasjerte medlemmer. Vis interesse og bidra!

Som medlem i et parti kan du også kjempe om å stå på en valgliste ved kommunevalget, eller bli nominert som en av partiets kandidater i stortingsvalget.

Noen politikere kommer langt allerede i ung alder. Etter valget i 2021 har vi fått en av tidenes yngste representanter på Stortinget, 20 år gamle Maren Grøthe fra Nord-Trøndelag.

Støttemedlem

Det er ingen krav til å delta aktivt selv om man er medlem av et politisk parti. Mange medlemmer av politiske partier betaler kontingent til det partiet de mener har den beste politikken, men deltar likevel ikke aktivt i partiets arbeid.

Slik kan en innmeldelse i et politisk parti være en måte å vise hvordan du ønsker å endre samfunnet. Nye medlemmer gir et signal til partiet om at de gjør noe rett. Er det et parti du synes gjør en god jobb, eller snakker om viktige saker? Meld deg inn, og støtt partiet!


Les også:


Besøk ungdomspartienes nettsider:

Sist oppdatert: 22.04.2022 10:10
: