Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Statsminister Jonas Gahr Støre treffer representanter for ungdomsorganisasjoner under klimatoppmøtet i COP Glasgow 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ta kontakt med politikere

Politikerne representerer folket, og skal jobbe for det vi er opptatt av og har behov for. Da bør de kjenne oss, og vite hvilke saker som er viktige for folk.

Det er fullt mulig å kontakte en politiker dersom du har en sak du brenner for, og som du mener det er viktig at politikerne får høre om. Men politikere jobber med mange saker samtidig. Hvis du vil fange deres oppmerksomhet, må du være tydelig, komme med konkrete forslag og gode begrunnelser.

Ofte kan det være lurt å vise at det du brenner for angår flere enn deg selv. Det er også lurt og tenke gjennom hvilken politiker det er lurest å kontakte for ditt formål.

Kontakt lokalpolitikere

Sitter du inne med en sak som angår ditt nærmiljø, der du bor? Da kan du kontakte en lokalpolitiker! På kommunens og fylkeskommunens nettsider kan du enkelt finne lokalpolitikernes kontaktinformasjon. En del kommuner har også egne ungdomsråd som det går an å engasjere seg i. Ungdomsrådene har jevnlige møter med politikere i kommunen.

Du kan også fremme et innbyggerforslag om en lokal sak du er opptatt av. Kommuneloven gir deg rett til å få din sak behandlet av kommunestyret dersom forslaget støttes av minst 300 personer eller to prosent av innbyggerne i kommunen.

Kontakt stortingsrepresentanter

Er saken du brenner for av interesse for hele landet, eller kanskje hele verden? Ja, da er det best å kontakte en representant på Stortinget. Det kan være lurt å kontakte en av representantene fra ditt eget valgdistrikt eller en som jobber med det samfunnsområdet saken gjelder.

Stortingspolitikerne er nemlig fordelt på forskjellige fagkomiteer som har ansvar for politikk på forskjellige samfunnsområder. Er du for eksempel opptatt av kulturtilbud til ungdom kan du kontakte en representant i familie- og kulturkomiteen.

Alle stortingsrepresentanter har en åpent tilgjengelig e-postadresse, og de fleste kan også nås på telefon. Stortingsrepresentantene kan dessuten kontaktes via et eget kontaktskjema. Du kan også forsøke å kontakte representanter på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier.

Finn riktig parti

Selv om du tar kontakt, er det ingen garanti for at politikeren tar opp saken din. Politikerne får mange henvendelser hver eneste dag, og kan naturligvis ikke jobbe følge opp alle henvendelser like grundig.

Derfor kan det være lurt å kontakte en politiker fra et parti som er opptatt av det samme som du brenner for. Les deg opp på partienes hjertesaker, og finn ut hvilke politiske partier som har lignende meninger.


Les også:

Sist oppdatert: 10.01.2022 13:07
: