Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Ungdom snakker med partier. Foto: Mona Hauglid

Gjennom å delta i stortingsvalget påvirker du norsk politikk. Her fra Arendalsuka 2021. Foto: Mona Hauglid

Bruk stemmeretten

Å bruke stemmeretten er det enkleste du kan gjøre for å delta i demokratiet!

Summen av alle stemmene i et stortingsvalg avgjør hvor mange representanter hvert parti får på Stortinget. Styrkeforholdet mellom partiene bestemmer muligheten deres for å få gjennomslag i de sakene som partiene og deres velgere deres er opptatt av.

Alle norske statsborgere som er over 18 år, eller fyller 18 i løpet av et valgår, har stemmerett ved stortingsvalg. Hvis du deltar, kan du påvirke hvilke politiske saker som blir prioritert framover. Hver eneste stemmer teller!

Kø utenfor valglokale Karl Johan.

Kø utenfor valglokale. Foto: Heiko Junge / NTB

Høy valgdeltagelse, men ikke alle stemmer

Ved valget i 2021 brukte 77,2 % stemmeretten sin. Det er mer enn 3 millioner mennesker. Men selv om valgdeltakelsen er høy i Norge, er det om lag 800 000 som ikke brukte stemmeretten ved forrige valg. Blant unge er valgdeltakelsen lavere enn blant eldre.

En av de vanligste årsakene til at folk ikke bruker stemmeretten, er at man selv ikke syns man kjenner godt nok til hva partiene står for. En annen årsak er at mange ikke tror stemmen sin vil gjøre noen forskjell.

Selv om én stemme kan virke ubetydelig, så kan et fåtall stemmer gjøre en stor forskjell. I Norge er det ofte små marginer som avgjør. For eksempel manglet MDG om lag 5000 stemmer for å komme over sperregrensen ved valget i 2021. Det ville sikret dem langt flere representanter og betydelig mer makt på Stortinget.

Partiets løfte til velgerne

For at velgerne skal vite hva de ulike politiske partiene står for, lager alle partier et partiprogram for de neste fire årene, som legges fram noen måneder før valget. I partiprogrammet forteller partiene hvilke saker de er opptatt av, hva de mener og hva de vil jobbe for innenfor en lang rekke områder, for eksempel skole, innvandring og klima.

Partiprogrammet er partiets valgløfter, og kan ses på som en avtale mellom et parti og dets velgere. Velgerne må kunne stole på at partiene ikke endrer mening i saker de har omtalt i partiprogrammet.

Logoene til innvalgte partier 2021-25

I perioden 2021-25 er disse partiene valgt inn på Stortinget. Illustrasjon: Stortinget

Finner du ingen du er helt enig med?

Ingen finner et parti de er enige med i absolutt alle saker. Selv stortingsrepresentanter opplever i blant å være uenige med flertallet i sine egne parti.

Mange engasjerer seg politisk på grunn av én eller noen få saker man er spesielt opptatt av. Et parti, derimot, må ta standpunkt i alle mulige politiske saker.

Det kan fort skje at man er enig i noe, men ikke i alt, som står i et partiprogram. Ofte kan det derfor være lurt å tenke at man skal stemme på det partiet man er minst uenig med.

Hvordan kan du bestemme deg for parti?

Selv om det kan være vanskelig å finne et parti man er enig med i alle saker, kan man forsøke å finne et parti som har omtrent samme oppfatning av hvordan samfunnet bør være. Det er dette som kalles partienes ideologi.

Ofte vil partienes ideologi avgjøre hvilket standpunkt partiet tar i ulike saker. Hvis du er enig med partiets ideologi, vil du som regel være enig i partiets synspunkter, selv om de av og til gjør ting du er uenig i.

Er du fortsatt usikker, kan du vurdere partiene fra sak til sak. Hva er du opptatt av? Det er mange som stemmer på et parti fordi de er opptatt av en konkret sak. Kanskje det handler om å bevare det lokale sykehuset, om klima og miljø, om billigere bensin eller holdning til abort? Finn det partiet som best reflekterer dine hjertesaker!


Les også:

Sist oppdatert: 19.01.2022 15:45
: