Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, Frode Jacobsen og Kirsti Leirtrø, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, fra Venstre, Grunde Almeland, og fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, viser til at forslagsstillerne ønsker å legge inn ordet «religion» i § 100 tredje ledd første punktum, som i dag sier at det er tillatt for enhver å ytre seg frimodig om statsstyrelsen og hvilket som helst annet emne. Paragrafen omtales som ytringsfrihetsparagrafen, og den anses som grunnleggende for demokratiet, i likhet med for eksempel likhet for loven. Ytringsfrihet er helt nødvendig i et velfungerende demokrati. Den sikrer at vi har tilgang på fri informasjon, som er nødvendig for konstruktive debatter i samfunnet. På den måten får vi våre holdninger og meninger utfordret. Det legges få begrensninger på ytringsfriheten.

Grunnlovens bestemmelse om ytringsfrihet har tradisjonelt sett blitt tolket slik at også ytringer om religion er omfattet, da de anses å være ytringer om «hvilken som helst annen gjenstand». I tidligere behandling av lignende grunnlovsforslag, slik som Innst. 185 S (2013–2014), er det tydelig at det er enstemmighet om at dagens bestemmelse allerede sikrer ytringsfrihet også om religion.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, mener at en aktiv livssynsdebatt er en del av et åpent og demokratisk samfunn, og at en slik debatt forutsetter et sterkt vern av ytringsfriheten, både for kritikk og forsvar av ulike livssyn. Flertallet mener dette ivaretas i gjeldende lovtekst slik den står.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne minner samtidig om § 185 i straffeloven, som ikke bare er rettet mot diskriminerende eller hatefulle ytringer som rammer personer med en annen hudfarge, etnisitet eller nasjonal opprinnelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller nedsatt funksjonsevne, men også etablererer forbud mot hatytringer som har sammenheng med religion eller livssyn. Disse medlemmer påpeker at i de tilfeller der mennesker skyves bort fra samfunnsdebatten gjennom trusler, skremsler og trakassering, rammer det deres ytringsfrihet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, anbefaler at forslaget om endring i § 100 tredje ledd første punktum ikke bifalles.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at det i en rekke land de senere år har blitt gjennomført innskrenkninger i ytringsfriheten, og i den tilgrensende retten til forsamling og demonstrasjon. En rapport fra Civicus i 2024 viser at ytringsfriheten forsamlingsfriheten og organisasjonsfriheten er under press i 118 av verdens 198 land. Kun 2 pst. av verdens befolkning lever i land der innbyggerne helt fritt kan protestere og si hva de mener. I 2019 var dette tallet 3 pst. Et av argumentene som brukes for å begrense ytringsfriheten, er at man hindrer krenking av andres religion.

Dette medlem viser til at det både i Danmark og Sverige har blitt gjeninnført blasfemilignende paragrafer, og at Kristelig Folkepartis Ungdom har diskutert gjeninnføring av blasfemiparagraf i Norge. New York Times sluttet å trykke karikaturer i 2019. I Frankrike har både Charlie Hebdo-redaksjonen og enkeltlærere, slik som Samuel Paty, blitt utsatt for drap eller drapsforsøk. I Belgia ble en lærer suspendert for å vise religionskritiske karikaturer. Dette medlem viser til at det også i Norge er stemmer som tar til orde for at religionskritikk er blasfemi og derfor ikke burde være beskyttet av ytringsfriheten. I en demonstrasjon i Oslo ble det båret paroler med «Ytringsfrihet er ikke å krenke andre religioner!».

Dette medlem merker seg at ytringsfrihet om religion er under press i mange land, også i Norge.

Dette medlem mener derfor at det kan være hensiktsmessig å ta inn ordet «religion» i Grunnloven § 100, ikke for å endre dagens forståelse eller rettspraksis, men for å slå fast at ytringsfriheten står fast.

På denne bakgrunn foreslås det at forslaget bifalles, slik at § 100 tredje ledd første punktum skal lyde:

«Frimodige ytringer om statsstyringen, religion og et hvilket som helst annet emne er tillatt for enhver.

Alle har rett til å ytre seg frimodig om statsstyringa, religion og kva anna emne som helst.»