Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Traineeship-direktivet

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om lønns- og arbeidsvilkårene for traineer.

Europakommisjonen la 20. mars. fram forslag til et direktiv om forbedring og styrket håndheving av arbeidsvilkårene for traineer og om å bekjempe vanlige arbeidsforhold forkledd som praksisplasser. Samtidig la Kommisjonen fram et forslag til en revidert Rådsanbefaling om et kvalitetsrammeverk for praksisplasser (traineeships). Kommisjonen skriver i sin pressemelding at direktivet skal hindre diskriminering. Det skal sikre traineer de samme arbeids- og lønnsvilkår som ordinære ansatte, med mindre objektive grunner som for eksempel andre oppgaver, mindre ansvar eller arbeidsintensitet tilsier noe annet. Graden av opplæring eller kompetanseoppbygging kan også vektlegges. Kontroller og inspeksjoner av bl.a. varighet, skal forhindre at vanlige arbeidsforhold forkles som praksisplasser. Det skal også legges til rette for at tillitsvalgte skal kunne representere traineer for å sikre rettighetene deres.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Kunnskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 28.05.2024 16:44

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: