2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Vidar Kjølmoen, Bjørnar Skjæran, Anette Trettebergstuen og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Tor Inge Eidesen og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø og lederen Freddy André Øvstegård, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til at bakgrunnen for proposisjonen er Stortingets anmodningsvedtak, Vedtak 550:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at krigsseilere som mottar krigspensjon, og som under andre verdenskrig ble pålagt av den norske stat aktivitet som medførte direkte fare for eget liv og helse, sikres nødvendig bistand for å sikre en verdig alderdom uavhengig av om de i dag er norske statsborgere bosatt i Norge eller har utvandret til andre land.»

Anmodningsvedtaket bygger på arbeids- og sosialkomiteens enstemmige innstilling fra 21. mars 2024, Innst. 246 S (2023–2024), jf. Representantforslag 72 S (2023–2024) fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Dagfinn Henrik Olsen, Bård Hoksrud, Silje Hjemdal og Frank Edvard Sve om å sikre krigsseilerne en verdig alderdom.

Komiteen viser til at proposisjonen fremmer forslag til endringer i lov 13. desember 1946 nr. 21 om krigspensjonering for militærpersoner og lov 13. desember 1946 nr. 22 om krigspensjonering for hjemmestyrkepersonell og sivilpersoner.

Lovendringene går ut på at krigspensjonister, herunder krigsseilere, kan søke Arbeids- og velferdsetaten om å få refusjon for betalte egenandeler i forbindelse med varig innleggelse i institusjoner som syke- eller aldershjem i utlandet.

Komiteen er meget tilfreds med den raske oppfølgingen av anmodningsvedtaket og støtter de forslag til lovendringer som fremmes i proposisjonen.

Komiteen viser imidlertid til at anmodningsvedtaket ikke inneholdt en konkret dato for ikrafttredelse av lovendringene. I Innst. 246 S (2023–2024) uttrykte komiteen at anmodningsvedtaket måtte følges opp så raskt som mulig, slik at lovendringene kunne tre i kraft senest 1. juli 2024. I proposisjonen er det fremmet forslag om ikrafttredelse 1. juli 2024. Det er komiteens forståelse at lovendringene kan tre i kraft så tidlig som 1. juni 2024. Komiteen foreslår derfor at ikrafttredelsesdatoen i lovforslaget endres til 1. juni 2024.