Spørjetimespørsmål m.m.

Liste over munnlege spørsmål og spørjetimespørsmål frå representantane til statsrådane, spørsmål til presidentskapet og spørsmål ved slutten av møtet.

Avgrens utvalet

Finn spørjetimespørsmål etter

Buskerud (1 - 15 av 15)

  • Munnleg spørsmål fra Kathy Lie (SV) til barne- og familieministeren

    Munnleg spørsmål

    Datert: 08.05.2024

    Svart på: 08.05.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

    I går fikk barneministeren en stor sekk. En stor samling organisasjoner som jobber med barns levekår, leverte et opprop med to tydelige krav. Det ene var å tette gapet i barnetrygden mellom små og store barn, og det andre var å sørge for at barnetrygden ikke sakker akterut igjen når prisene stiger. Hvorfor er dette så viktig for disse organisasjonen at de tropper opp på statsrådens kontor med en stor sekk? Jo, det vi har sett, er at hver gang vi de siste årene har økt barnetrygden, så har antall barn som vokser opp i fattigdom, gått ned, men siden forrige regjering økte barnetrygden for de minste barna, har de store barna sakket akterut. Nedgangen i barn som vokser opp i fattigdom, har hovedsakelig skjedd for barn under seks år. Store barn spiser mer, og fritidsaktivitetene og klærne er dyrere. Derfor har vi i SV jobbet iherdig for å sikre barn over seks år mer barnetrygd, men det er fortsatt et gap på 256 kr per måned mellom barn over og under seks år. Vi vet at barn som vokser opp i fattigdom, skårer dårligere på mange dystre statistikker, som psykisk helse, utenforskap, gjennomføring av utdanning og faktisk også arbeidsliv. Det å løfte barn ut av fattigdom, har derfor stor betydning for muligheten til et godt liv, og at fattigdommen ikke skal gå i arv. Er statsråden enig i at barnetrygden er viktig for å løfte flere barn ut av fattigdom, og at styrking av barnetrygden derfor er vår tids største velferdsreform?
  • Munnleg spørsmål fra Trond Helleland (H) til samferdselsministeren

    Munnleg spørsmål

    Datert: 24.04.2024

    Svart på: 24.04.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

    Mitt spørsmål går til samferdselsministeren. Transportsystemet rundt og i Oslo er avgjørende for hele landets mobilitet. Daglig er det langt over 100 000 som pendler ut av og inn i byen. Varetransporten, trailerne og varebilene, skal inn og gjennom Oslo, og mange andre skal til inn til hovedstaden vår. Den 2. april gikk det ut en pressemelding fra Statens vegvesen. Der sto det: Det var da midlertidig i forbindelse med ombygging av to tunneler på ring 1, midlertidig fram til 2027, sto det i den pressemeldingen. Akershus fylkeskommune, landets mest folkerike fylke, er – etter det jeg vet – ikke informert om denne endringen. Akershus skriver i et brev til statsråden den 17. april: Akershus fylkeskommune har lenge vært kjent med stengingen av ring 1 som følge av ombygging av veien knyttet til byggearbeidene i regjeringskvartalet. I den anledning er fylkeskommunen også kjent med at det vil bli iverksatt trafikkreduserende tiltak. Konkret hvordan disse trafikkreduserende tiltakene skulle se ut, har vi likevel sett lite til. Gjennom media er vi nylig kjent med at elbilene ikke lenger skal få benytte kollektivfeltene i riksveinettet. I et situasjonsomfang, tidshorisont og innvirkning på tusenvis av innbyggere ser vi det som kritisk at staten tar ansvar og finansierer løsninger som skal mildne disse utfordringene. Jeg regner også med at pendlerfylkene rundt Oslo – Østfold, Innlandet, Buskerud og Vestfold – heller ikke er informert. Hvilke tiltak har samferdselsministeren tenkt å sette inn for å bøte på situasjonen som oppstår når elbilene må konkurrere om plassen i de ordinære kjørefeltene med all annen trafikk?
  • Spørjetimespørsmål fra Morten Wold (FrP) til samferdselsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 24.04.2024

    Til behandling

    I Hallingdølen 23. april 2024 kan man lese at statsråden først etter 28 dager og fem purringer, via en statssekretær, besvarte fire spørsmål fra avisen om reguleringsplanen for fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16. Svarene er uklare og diffuse. Planen gjelder både vei og bane. Svarene viser at det er uvisst om regjeringen mener den er gyldig, indirekte at dette ikke er avklart. Dermed risikerer man at det må gjennomføres ny reguleringsprosess – og at dette er forhold regjeringen vil avklare først etter Stortingets behandling av NTP 12. juni i år. Mener statsråden at Stortinget ikke trenger å vite om gjeldende reguleringsplan for FRE16 fortsatt vil være gyldig hvis togdelen av fellesprosjektet skrotes?
  • Spørjetimespørsmål fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 18.04.2024

    Svart på: 24.04.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

    Regjeringen bygger ned døgnplasser innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og flere organisasjoner på rusfeltet advarer om at dette kan føre til at viktige fagmiljø på rusfeltet blir rasert. Er statsråden bekymret over hvilke konsekvenser endring fra døgn- til dagbehandling vil få for mennesker med rusmiddelavhengighet og deres pårørende?
  • Spørjetimespørsmål fra Kathy Lie (SV) til barne- og familieministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 18.04.2024

    Svart på: 24.04.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

    Om statsråden er enig i at VO-linjen er en viktig tjeneste, og hva hun vil gjøre for å sikre den
  • Spørjetimespørsmål fra Morten Wold (FrP) til samferdselsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 11.04.2024

    Sett fram av: Lavrans Kierulf (FrP)

    Svart på: 17.04.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

    Om statsråden vil legge til rette for at midler tildelt gjennom bysamarbeidet i Buskerud som er øremerket lavere billettpriser, i stedet kan brukes for å opprettholde kollektivlinjer som nå blir lagt ned
  • Spørjetimespørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 29.02.2024

    Svart på på vegner av: Kultur- og likestillingsministeren

    Svart på: 06.03.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

    Om hva som er statsrådens hovedprioriteringer for å sikre at alle kvinner i Norge har trygge og gode hverdager
  • Munnleg spørsmål fra Trond Helleland (H) til samferdselsministeren

    Munnleg spørsmål

    Datert: 28.02.2024

    Svart på: 28.02.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

    om hvorfor statsråden ikke har sett på mindre dramatiske grep enn å legge ned hele Flytoget
  • Munnleg spørsmål fra Sandra Bruflot (H) til statsministeren

    Munnleg spørsmål

    Datert: 07.02.2024

    Svart på: 07.02.2024 av statsminister Jonas Gahr Støre

    Fra 2001 til 2005 gjennomførte sentrum–høyre-regjeringen en reform på rusfeltet. Kapasiteten ble økt, og rusavhengige fikk pasientrettigheter på lik linje med andre. I dag tror jeg alle vil være enig i at de rettighetene er en selvfølge, men i 2007 oppsummerte Fagrådet innen Rusfeltet de politiske endringene på starten av 2000-tallet på denne måten: Rusfeltet har gjennom de foregående helseministrene – altså Høybråten og Gabrielsen –fått satt seg inntil bordet, riktignok nederst, men Brustad skyver rusfeltet tilbake under bordet. Det var dommen etter at de rød-grønne tok over sist. Nå er Høyre bekymret for at historien skal gjenta seg. To år inn i regjeringsperioden har vi fortsatt ikke sett noe til forebyggings- og behandlingsreformen, som hastet så veldig ved regjeringsskiftet. Det er ikke gjort noe med ettervernet, det er ikke gjort noe med LAR, og det legges ned døgnplasser i rusomsorgen over hele landet. Da fritt behandlingsvalg ble fjernet, ble vi fortalt at de gode behandlingstilbudene fortsatt skulle få drive gjennom anbud og gjennom egne avtaler, men nå kuttes også anbudene. I Helse sør-øst legger man opp til en reduksjon i antall døgnplasser på 20 pst. Samtidig skal oppholdstiden kortes ned, og de sykeste pasientene skal ikke få være på behandlingsstedene mer enn i ni måneder – før var det ett år. Også i det offentlige legges det ned plasser. Senest for to uker siden ble Tronvik i Sogn bestemt lagt ned, etter å ha vært i drift i 70 år. Begrunnelsen var at de måtte spare penger. Mennesker med rusmiddelavhengighet lever i snitt 15–20 år kortere enn oss andre. Det har blitt lovet at denne pasientgruppen skal prioriteres. Hvorfor kuttes det i behandlingstid til disse pasientene, og hvorfor legges det ned døgnplasser over hele landet?
  • Spørjetimespørsmål fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 01.02.2024

    Svart på: 07.02.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

    Om statsråden mener at nedbyggingen av behandlingstilbud som skjer nå, er å prioritere pasienter med rusmiddelavhengighet
  • Spørjetimespørsmål fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 07.12.2023

    Spørsmålet er trekt tilbake

    Ventetidene i helsetjenesten går feil vei. I Helse Sør-Øst er ventetidene i psykisk helsevern for barn og unge på hele 70 dager, og køene øker i alle deler av helsetjenesten. Hva vil statsråden gjøre for å redusere ventetidene?
  • Spørjetimespørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 16.11.2023

    Svart på: 22.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

    Om statsråden vil sørge for at sensor for måling av glukose blir innvilget gjennom blåreseptforskriften, slik at alle mennesker som bruker insulin, får lik tilgang til moderne diabetesteknologi
  • Munnleg spørsmål fra Trond Helleland (H) til samferdselsministeren

    Munnleg spørsmål

    Datert: 25.10.2023

    Svart på: 25.10.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

    Om statsråden er fornøyd med den jobben Bane NOR har gjort for å forebygge den type hendelser vi nå har sett ved uværet "Hans"
  • Spørjetimespørsmål fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 12.10.2023

    Svart på: 18.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

    Om hvorfor regjeringen sier nei til en stortingsmelding om kvinnehelse
  • Spørjetimespørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

    Spørjetimespørsmål

    Datert: 05.10.2023

    Rette vedkommende: Olje- og energiministeren

    Svart på: 11.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

    Om hvordan statsråden vil sørge for at urfolks rett til kulturutøvelse blir respektert to år etter Høyesterett at avsa en enstemmig dom i Fosen-saken