Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet, IDA

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen omtales forhandlingene om den 12. kapitalpåfyllingen i Det internasjonale utviklingsfondet, IDA. IDA er Verdensbankens utviklingsfond for de fattigste land, og mobiliserer ressurser gjennom påfyllingsforhandlinger mellom giverland hvert tredje år. Midlene i fondet lånes ut til de fattigste utviklingslandene på svært gunstige vilkår. Påfyllingsforhandlingene omfatter påfyllingens størrelse, byrdefordelingen mellom giverlandene og de utviklingspolitiske målsettinger for utlånet av påfyllingsmidlene. I proposisjonen opplyses at totalt beløper giverlandenes andel av den 12. kapitalpåfyllingen av IDA seg til om lag 87,5 mrd. kroner. Resultatet av forhandlingene innebar for Norges del et totalt bidrag på kr 1 241 890 000 fordelt over tre år. Dette utgjør 1,42 pst. av påfyllingen, som også har vært Norges andel i tidligere påfyllinger. Tilskudd til IDA går over kap. 0163, post 70.10 Innskudd i Verdensbankgruppen.

Etter proposisjonen anses resultatet av forhandlingene av den 12. kapitalpåfyllingen av IDA (IDA 12) å være tilfredsstillende både med hensyn til nivå og de politiske retningslinjer som ble besluttet for det videre utlån.

Hovedlinjene fra de foregående forhandlingene IDA 11, IDA 10 og IDA 9, hvor fattigdomsreduksjon, økonomiske reformer og vern av miljøet står sentralt, er også videreført i retningslinjene for IDA 12. I tillegg er det blitt lagt større vekt på godt styresett i låntakerlandene og betydningen av dette, både for utviklingspotensialet i låntakerlandene og for effektiv utnyttelse av lån fra IDA. Kriteriene for utlån er etter proposisjonen godt i tråd med norske utviklingspolitiske prioriteringer.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Thorbjørn Jagland, Marit Nybakk og Tom Thoresen, fra Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs og Elsa Skarbøvik, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim og fra Venstre, Harald Hove, har ingen merknader til proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen, går imot forslaget om kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet, IDA.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at det inngås avtale om at Norge deltar i den 12. kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet, IDA.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 17. november 1999

Haakon Blankenborg

leder

Erik Solheim

ordfører

Einar Steensnæs

sekretær