Innstilling fra samferdselskomiteen om avvikling av sammenslåingen av Telenor AS og Telia AB

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 201 (1999-2000)
  • Kjeldedokument: St.prp. nr. 59 (1999-2000)
  • Dato: 30.05.2000
  • Utgjevar: Samferdselskomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Den 16. desember 1999 ble den norske og svenske regjeringen enige om å avbryte arbeidet med å slå sammen Telenor AS og Telia AB. Det var videre enighet om at avviklingen av samarbeidet skulle skje så raskt som mulig, og reguleres i avtale mellom partene som den norske samferdselsministeren og den svenske næringsministeren fikk i oppdrag å utforme.

Partene var også enige om at verken eierne eller selskapene skulle fremme noe krav om erstatning i forbindelse med avviklingen av samarbeidet. Om bruddet vises for øvrig til tidligere statsminister Bondeviks redegjørelse for Stortinget 21. desember 1999.

Den norske samferdselsministeren og den svenske næringsministeren har 10. april 2000 med forbehold om Stortingets godkjenning undertegnet en avtale om avvikling av sammenslutningen og en avtale om overføring av den norske stats aksjer i Newtel AB til Telenor AS. Avtalene følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Fra svensk side er det i forhandlingene gitt uttrykk for at en ikke ser behovet for å forelegge avtalene for Riksdagen til godkjennelse.

Med utgangspunkt i sammenslutningsavtalen av 30. mars 1999 hadde partene opprettet et nytt felleseid svensk selskap, Newtel AB.

Registreringsmeldingen ble tilbakekalt 20. januar 2000. Samtlige aksjer i Telenor AS og Telia ASer 20. mars 2000 i samsvar med dette tilbakeført til henholdsvis den norske og den svenske staten.

Newtel AB har hatt utlegg på til sammen om lag SEK 24 mill. i anledning sammenslåingsarbeidet. Dette er utgifter som skal tilordnes Telenor AS og Telia AB og som Newtel AB i samsvar med dette har fakturert disse selskapene for.

Tilbakeføringen av aksjene i Telenor AS og Telia AB har reist skatterettslige spørsmål som har måttet avklares før partene kunne komme fram til en avviklingsavtale.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at tilbakeføringen av aksjene i Telenor AS til den norske stat ikke vil medføre skatterettslige konsekvenser verken for Newtel AB eller for den norske stat. Vurderingen går nærmere fram av kap. 3 i proposisjonen.

I forbindelse med arbeidet med sammenslåingen av Telenor AS og Telia AB, og deretter arbeidet med avviklingen av sammenslåingen, har det påløpt kostnader på flere plan. Disse kostnadene beløper seg til ca. NOK 17 mill. Statene har i avviklingsavtalen blitt enige om fordelingen av disse kostnadene. I henhold til denne enigheten skal den norske stat dekke kostnader på ca. NOK 6,8 mill.

Videre påløper det i forbindelse med avviklingen av sammenslåingen av Telenor AS og Telia AB for så vel den norske som den svenske staten separate kostnader. I henhold til avtalens pkt. 3.1 skal hver stat dekke sine egne kostnader i forbindelse med avviklingen av sammenslåingen. I 2000 er det bevilget 25 mill. kroner (NOK) på kap. 1300 post 1 Driftsutgifter til departementets arbeid med sammenslåingen av Telenor AS og Telia AB. Samferdselsdepartementet har lagt til grunn at denne bevilgningen kan nyttes til å dekke kostnadene på departementets hånd som er knyttet til avviklingen av sammenslåingen av Telenor AS og Telia AB. Disse anslås til å beløpe seg til om lag NOK 500 000.

Som følge av sammenslutningsarbeidet har Telenor AS og Telia AB pådratt seg kostnader, særlig i forbindelse med planleggingen av integreringen av de to konsernene. Kostnadene beløper seg til om lag NOK 445 mill. Selskapene har fordelt sine kostnader i henhold til avviklingsavtale som innebærer at Telenor AS skal dekke om lag NOK 210 mill. av felleskostnadene.

Komiteens merknader

Komiteen viser til Innst. S. nr. 100 (1999-2000) om statsministerens redegjørelse for Stortinget 21. desember 1999 om grunnlaget for å avbryte arbeidet med å slå sammen Telenor AS og Telia AB.

Komiteen har for øvrig ingen merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å fatte slikt

vedtak:

I

Stortinget godkjenner avtale om avvikling av sammenslutningen av Telenor AS og Telia AB datert 10. april 2000.

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å selge statens aksjer i Newtel AB til Telenor AS for aksjenes pålydende verdi.

III

Staten gir avkall på mulig rett til erstatning eller andre betalinger fra den svenske stat, Telia AB eller noen selskaper innen Telia-konsernet i forbindelse med inngåelsen eller avviklingen av sammenslutningen av Telenor AS og Telia AB.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 30. mai 2000

Oddvard Nilsen

leder

Ellen Gjerpe Hansen

ordfører

May Britt Vihovde

sekretær