Stortinget - Møte tirsdag den 7. mai 2024 *

Dato: 07.05.2024
President: Svein Harberg
Dokument: (Innst. 289 S (2023–2024), jf. Dokument 8:105 S (2023–2024))

Søk

Innhald

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 8 [13:26:37]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Henrik Asheim, Anna Molberg, Aleksander Stokkebø, Mudassar Kapur, Sveinung Rotevatn og Dag-Inge Ulstein om å innføre inkluderingsmål i statlig og kommunalt arbeidsliv (Innst. 289 S (2023–2024), jf. Dokument 8:105 S (2023–2024))

Talarar

Presidenten []: Etter ynske frå arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Freddy André Øvstegård (SV) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Komiteen har behandlet et forslag fra Høyre-, Venstre- og Kristelig Folkeparti-representanter om å gjeninnføre måltall for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne og personer med hull i cv-en som ansatte i staten, og en utredning av det samme i kommunene.

Komiteen er samstemt om at det å inkludere flere i disse målgruppene i arbeidslivet er et viktig mål som krever videre innsats. Mange som står utenfor arbeidslivet i dag, ønsker å bidra med det de kan, og vi trenger deres kompetanse. Av de 372 000 menneskene med funksjonshindre som ikke var i arbeid i SSBs undersøkelse fra 2022, var 28 pst. tydelige på at de ønsket seg en jobb. Derfor mener komiteen at det er behov for ytterligere innsats for å nå målet om økt yrkesdeltakelse for denne gruppen.

Komiteen viser også til høringsinnspillet fra likestillings- og diskrimineringsombudet, som bl.a. tar opp diskriminering, stigmatisering og manglende universell utforming og tilrettelegging som årsaker til manglende inkludering av personer med funksjonshindre i arbeidslivet, og merker oss at ombudet etterlyser konkrete tiltak og systematisk arbeid mot sånne samfunnsskapte funksjonshindre.

I tillegg understreker hele komiteen, utenom representantene fra Høyre, viktigheten av at de statlige og kommunale arbeidsgiverne i samarbeid med de tillitsvalgte skal definere hvilke kompetansebehov og muligheter de har, og hvilke ambisjoner for inkludering og virkemidler som egner seg ut fra virksomhetens egenart og størrelse. Det er bra for lokal forankring og bevisstgjøring.

Til slutt: SV mener overordnet sett at man skal være forsiktig med å innføre mer målstyring, resultatrapportering og tellekanter. Vi vil ha mindre av det. De ansatte må få mer tillit til å utøve fagene sine og kunne tilpasse tjenestene og virksomhetene til de oppgavene de skal løse lokalt. Likevel vil vi ikke for all tid si nei til å innføre denne typen inkluderingsmål, men vi mener det er avgjørende å involvere de ansatte og partene i arbeidslivet i tillegg til organisasjonene som representerer disse målgruppene, når man skal utforme en sånn politikk, bl.a. for å sikre de ansattes medbestemmelse.

Staten har ikke lykkes med å nå de ambisjonene vi har satt oss om å inkludere flere. Derfor trengs det sterkere tiltak – både mer aktiv arbeidsinkludering som en del av den statlige arbeidsgiverpolitikken og en systematisk politikk for å bygge ned de samfunnsskapte funksjonshindrene og motvirke diskriminering. Derfor fremmer vi forslag som får bred støtte i dag, om å sette i gang et arbeid i tråd med dette, og regjeringen må komme tilbake med tiltak både for inkludering, for arbeidsgiverpolitikken og mot diskriminering. Det er etter vår mening den brede inngangen som trengs, og jeg er glad for at det er det som får flertall som en del av innstillingen i dag.

Bjørnar Skjæran (A) []: For Arbeiderpartiet er arbeid til alle alltid jobb nummer én. Det er derfor et krystallklart mål for Arbeiderpartiet og for regjeringen at vi får inkludert flere med funksjonsnedsettelse i arbeidslivet. Dette er folk, evner og drivkrefter som fellesskapet har stor bruk for. I dag er det over 370 000 mennesker med funksjonshindringer som ikke er i arbeid, og ifølge undersøkelser rapporterer nesten 30 pst. av dem at de skulle ønske at de fikk delta i arbeidslivet. Dette sier noe om alvoret i dag, men også mye om potensialet for framtiden. Det er en klar beskjed til oss.

Skal vi lykkes med å inkludere flere med hull i cv-en, nedsatt funksjonsevne og helsemessige utfordringer i arbeidslivet, trengs det mer enn overordnede målsettinger, symboler og tellekantsystemer.

Vi kan gjøre en god del innenfor dagens rammeverk. Statlige og kommunale arbeidsgivere må i mye større grad ansette kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelser og hull i cv-en uten at vedkommende trenger å bli vurdert som best kvalifisert for stillingen. Det er noe vi også opplever som en klar oppfordring fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Men det alene er ikke nok. Vi trenger nye, konkrete grep. Det er helt avgjørende for at flere med nedsatt funksjonsevne eller langvarig fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring kan komme i arbeid.

I dag samler vi bortimot hele Stortinget til en felles ambisjon om flere tiltak for å inkludere mennesker med funksjonshindringer og hull i cv-en til arbeidslivet i det offentlige. I juni legger også regjeringen fram arbeidsmarkedsmeldingen for Stortinget. Der vil det bli flere gode anledninger til å diskutere konkrete tiltak som er viktige for disse gruppene.

For Arbeiderpartiet er muligheten for arbeid til alle i lag med en trygg økonomi der flere kan leve av lønnen sin, det største og viktigste prosjektet. Folk med nedsatt funksjonsevne og helsemessige utfordringer skal møte et arbeidsliv som er åpent og inkluderende, både i det private næringslivet og på de offentlige arbeidsplassene. For å komme oss dit må vi holde fast ved at arbeid til alle er jobb nummer én.

Aleksander Stokkebø (H) []: Vi har alle et felles ansvar for at alle som vil jobbe, får jobb. Det handler om å la folk få bruke evnene sine, bli en del av et arbeidsfellesskap og stå opp hver morgen og vite at man trengs. Det handler om å få alle om bord.

La oss erkjenne at vi i dag ikke lykkes godt nok, og at det offentlige er for dårlig på inkludering. Sånn kan vi ikke ha det. Høyre innførte derfor et mål om at minst 5 pst. av de nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i cv-en. Vi ga et klart signal om at staten mente alvor. Resultatene var gode. På kort tid fikk flere hundre mennesker jobb, og trenden var stigende – helt til regjeringen fjernet økningen.

I en rapport bestilt av dagens regjering framkommer det at bortfallet av 5-prosentmålet spesielt har blitt trukket fram som noe som har gjort det vanskelig å prioritere inkluderingsarbeidet. Det gjør at ledere flytter blikket over på andre mål og prioriteringer, som det sies i rapporten.

Ingen skal komme her og si at det ikke er mulig for staten å klare 5 pst. alternativ rekruttering, for det er mulig, det handler om vilje. I Rogaland finner vi den største privateide rørforhandleren i Skandinavia som leverer til offshoreindustrien. SFF er i en bransje med tøffe krav til effektivitet. Likevel, og nettopp derfor, har de en strategi om til enhver tid å rekruttere 20 pst. av arbeidstakerne alternativt. Kan de, kan vi. Og det starter her inne i denne salen, med at vi gjør en tydelig politisk prioritering. Derfor bør vi lytte til Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Derfor bør vi lytte til ekspertutvalget i rapporten «På høy tid», som tydelig slår fast at målet om 5 pst. alternativ rekruttering må gjeninnføres.

Dessverre er Høyre det eneste partiet i komiteen som nå er tydelig på at vi skal ha så klare inkluderingsmål, men vi håper at flere partier blir med etter hvert, for det skylder vi alle dem som nå står utenfor. Vi trenger alle om bord.

Med det tar jeg opp Høyres forslag.

Presidenten []: Då har representanten Aleksander Stokkebø teke opp dei forslaga han refererte til.

Tor Inge Eidesen (Sp) []: Deltakelse i arbeidslivet er viktig for den enkelte, og det er viktig for samfunnet og fellesskapet. Mennesker med nedsatt funksjonsevne, helsemessige utfordringer eller såkalt hull i cv-en vil ofte oppleve at økt deltakelse i arbeidslivet bidrar til inkludering, fellesskap og et mer verdig liv. Deltakelsen i seg selv kan slik sett bidra med en helsemessig gevinst.

Vi streber mot et arbeidsliv der de som ønsker det, skal kunne ha hele og faste stillinger. Dette målet skal ikke stå i veien for at de som ikke klarer mer enn en redusert stilling, også skal gis tilgang til å delta i et omfang som er i tråd med deres egne forutsetninger.

Forslagsstillerne ber regjeringen gjenetablere et mål på 5 pst. Ja, det er viktig å sette mål og ha ambisjoner for en samlet offentlig sektor i arbeidet med å ansette og beholde personer med nedsatt funksjonsevne. Skal vi lykkes med å inkludere flere personer, er det imidlertid mer enn overordnede målsettinger og symboler som må til. Statsråd Tonje Brenna forteller i sitt svarbrev om høye ambisjoner om å få inkludert flere i offentlig sektor, og statsråden varsler at flere elementer i offentlig ansettelsespolitikk som kan utgjøre en barriere, vil bli vurdert i stortingsmeldingen om arbeidsmarkedspolitikk. Jeg ser fram til den blir lagt fram, før sommeren.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er enig i at det er behov for sterkere virkemidler knyttet til ansettelsesprosesser, slik at kvalifiserte jobbsøkere med funksjonsnedsettelse eller hull i cv-en blir ansatt. Dagens mulighet til å gi søkere forrang ved like eller tilnærmet like kvalifikasjoner må utnyttes bedre. Vi mener at statlige og kommunale arbeidsgivere i større grad må benytte muligheten som finnes, og ansette kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse eller hull i cv-en uten at vedkommende vurderes som best kvalifisert for stillingen.

Summa summarum er jeg svært fornøyd med at et bredt flertall i komiteen ber regjeringen igangsette et arbeid for å utrede ytterligere og sterkere tiltak for å inkludere flere, men jeg tror at eksempelets makt kanskje er noe av det aller viktigste. Greier vi å inkludere flere, vil vi kanskje fjerne fordommer. Gode rollemodeller både på arbeidsgiversiden og på arbeidstakersiden vil inspirere andre og bidra til at det blir lettere å ansette disse folkene.

Mímir Kristjánsson (R) []: De siste årene har vi hatt en tiltakende debatt i Norge om den såkalte arbeidslinjen. Som regel handler debatten om hvordan begrepet skal forstås, for ambisjonen om at alle som kan og vil jobbe, skal være i arbeid, synes det å være tverrpolitisk, bred enighet om. Men debatten om arbeidslinjen handler egentlig veldig ofte om den ene siden av saken, altså det som handler om stønader, ytelser, andre inntektssikringsordninger for dem som er utenfor arbeidslivet, hvor høye eller gode de ordningene kan være før man eventuelt fratar folk motivasjonen til å arbeide, ofte oppsummert gjennom et litt misforstått slagord: Det skal alltid lønne seg å jobbe – hvilket det jo for alle praktiske formål alltid gjør.

Det som er positivt med dette forslaget og med det forslaget til vedtak det nå vil bli flertall for i dag, er at vi ser på den andre siden av saken. Det er nemlig veldig mange mennesker i Norge som, ganske fortvilet, vil arbeide, men som har f.eks. en funksjonsnedsettelse eller hull i cv-en, og som opplever at det ikke finnes en jobb for dem. De opplever at til tross for at man snakker om at arbeid til alle skal være mål nummer én, til tross for at man snakker om at vi må jobbe mer, så kommer de på det samme arbeidsmarkedet der de har fått beskjed om at det er bra hvis de bidrar og jobber, det er godt for deres egen helse og for nasjonaløkonomien og hva det skulle være, og så finnes det likevel ikke noen arbeidsplasser til dem. Derfor må vi som politikere gjøre en bedre jobb med å lose disse inn i arbeidslivet. Der er statens og kommunenes virksomheter egentlig en gullgruve. Vi snakker om noen av landets suverent største arbeidsgivere i offentlig sektor, med alt smått og stort, og muligheten til å gi folk ikke bare sin første jobb, men også erfaring på cv-en, tette de hullene, gi dem mestringsfølelse, lære dem opp i yrker. De mulighetene er veldig store.

Så er spørsmålet om det er riktig å sette et måltall på 5 pst. Jeg er ikke så positiv til den type strenge måltall, tellekanter, rapportering. Tvert imot opplever jeg at den tydelige beskjeden fra alle deler av offentlig sektor er at det er for mange sånne måltall, for mye rapportering og for mange tellekanter. Det er også det fagbevegelsen, som jeg har vært i kontakt med i forbindelse med dette, har hatt som tilbakemelding. Så selv om jeg deler ambisjonene, og selv om jeg er helt enig med representanten Stokkebø i at stat og kommune kan gjøre mye mer, kan gjøre det mye bedre, er vi usikre på om, eller rett og slett skeptiske til at, et sånt måltall er veien å gå.

Det er derfor vi i stedet har sluttet oss til det forslaget til vedtak som nå får flertall – fra alle andre enn Fremskrittspartiet, også Høyre – om å utrede, i samarbeid med partene, i samarbeid med organisasjonene til f.eks. dem med funksjonsnedsettelse, tiltak som kan gjøre at vi kan nå det målet jeg tror vi alle sammen er enige om.

Statsråd Tonje Brenna []: Jobben er enormt viktig for folk. Å ha et sted å høre til betyr veldig mye for hver og en av oss. Alle mennesker har noe å bidra med, og vi trenger alle de menneskene vi kan i arbeid i landet vårt.

Jeg deler ambisjonen forslagsstillerne har om å inkludere flere med nedsatt funksjonsevne eller langvarig fravær fra arbeid og utdanning i offentlig sektor. Det er viktig for både stat og kommune, som er store og viktige arbeidsgivere, og jeg er glad for at det er bred enighet om dette.

Jeg er ikke helt overbevist om at løsningen ligger i å ha sentrale tallfestede mål vedtatt av Stortinget. Det viktigste er å få så mange som mulig som står utenfor arbeidslivet, inn i arbeid, ikke å oppnå et sentralt bestemt mål. I stedet bør man skape rom for gode prosesser med lokal forankring. Virksomhetene vet best hvilke kompetansebehov og muligheter de har for inkludering.

Digitaliserings- og forvaltningsministeren har uttrykt en tydelig forventning om at de statlige virksomhetene skal sette ambisiøse mål. Derfor har regjeringen gitt tilslutning til en fellesføring for 2024 som sier at alle statlige virksomheter skal sørge for å ha en positiv utvikling i antall ansettelser av personer med nedsatt funksjonsevne og hull i cv-en. Virksomheter skal i samarbeid med sine tillitsvalgte definere et hensiktsmessig ambisjonsnivå ut fra virksomhetens egenart og størrelse. De skal også rapportere på antallet ansettelser i målgruppen opp mot det totale antallet ansettelser i virksomheten. Det at virksomhetene i samarbeid med de tillitsvalgte må forholde seg aktivt til dette, legger til rette for større bevissthet rundt de mulighetene som finnes for å inkludere flere.

Jeg er ikke fornøyd før alle som kan og vil jobbe, får anledning til å jobbe. Derfor er vi åpne for å utrede ytterligere og sterkere tiltak for å inkludere flere med funksjonsnedsettelser og hull i cv-en i staten.

Når det gjelder kommunene, er mitt departement allerede i god og konstruktiv prosess med KS. Fokuset er på hvilke utfordringer som finnes, og hva vi kan gjøre med dem. Samtidig er det også dialog om hvordan myndighetene kan bidra til å gjøre det lettere for kommunene å inkludere flere i arbeid hos dem.

Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om arbeidsmarkedspolitikken før sommeren. I denne meldingen vil vi bl.a. drøfte spørsmålet om hvordan vi kan lykkes bedre med å inkludere utsatte grupper i offentlig sektor.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Aleksander Stokkebø (H) []: Alle bør få bruke de fantastiske evnene sine i arbeidslivet. Vi trenger alle om bord. Mange bedrifter gjør sin del av jobben, men i det offentlige er vi for dårlige. Derfor innførte Høyre målet om at minst 5 pst. av de nyansatte i staten skulle være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i cv-en. Resultatene var gode. Flere hundre mennesker fikk jobb som følge av ordningen, men så ble den fjernet av regjeringen. Jeg vil derfor starte med å stille statsråden et enkelt spørsmål – og be om siste status: Hvor stor andel av de nyansatte i staten har nedsatt funksjonsevne eller hull i cv-en?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er helt sikker på at den statsråden som har ansvaret for de statlige virksomhetene, nemlig digitaliserings- og forvaltningsministeren, vil svare representanten på det dersom han retter spørsmålet dit, men når jeg først har 50 sekunder igjen til å snakke om mitt overlegent suverene favorittema, nemlig arbeid, vil jeg bruke den tiden godt til å si noe mer om hvordan vi kan inkludere flere.

Vi har de siste årene fått mer enn 150 000 flere mennesker i arbeid i Norge. Ni av ti av dem har kommet i arbeid i privat sektor. Det betyr i stort at offentlig sektor har enormt mye å strekke seg etter når det gjelder å være åpne for å inkludere flere og lete etter folk som er interessert i og kan være med å bidra.

Det er også det klare inntrykket jeg får når jeg snakker med KS, som jo er helt avgjørende som samarbeidspartnere for at vi skal kunne inkludere flere i kommunene våre. Det er også derfor regjeringen har fellesføringer for statlige virksomheter som har som mål å inkludere flere som har hull i cv-en eller funksjonsnedsettelser, også i staten. Jeg mener det er et enormt viktig arbeid som gjøres, og vi skal åpenbart gjøre mer framover.

Aleksander Stokkebø (H) []: Jeg hadde et enkelt spørsmål om hvor mange nyansatte i staten som har nedsatt funksjonsevne eller hull i cv-en, og statsråden har ikke svaret. Det er kanskje ikke så rart, for man har fjernet inkluderingsmålet på 5 pst. som man tidligere ble målt mot. Da faller bevisstheten, og det er helt naturlig. Men det er ikke godt nok.

Regjeringen sier de vil ha en positiv utvikling, men hva slags ambisjon er det hvis en offentlig etat med flere tusen ansatte har gjort én rekruttering mer enn fjoråret. Man har jo en positiv utvikling, men er det godt nok når man kommer fra et nivå som allerede er for lavt? Nei, overhodet ikke.

Så kan vi snakke om veldig mange andre viktige tiltak, men hvis vi ser på rapportene regjeringen selv har bestilt, slår de fast og trekker fram at bortfallet av 5-prosentmålet har gjort det vanskeligere å prioritere inkluderingsarbeidet. Med den kunnskapen vi nå har, mener regjeringen det var klokt å skrote inkluderingsarbeidet?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er uenig i premisset for spørsmålet, for jeg mener det grunnleggende sett er bra for dem som allerede jobber i virksomhetene våre, som skal være med og ta imot nye kollegaer, men også fordi vi er ute etter for å inkludere i virksomhetene våre, at det er et lokalt ansvar både å diskutere dette, være opptatt av dette og holde fokus på dette.

Det kan av og til være fristende å sette mål i Stortinget fordi det gir oss god samvittighet eller ser fint ut på papiret, men jeg er mest opptatt av den reelle inkluderingen som skjer rundt omkring.

Jeg håper også at representantens eget parti, som nå styrer mange kommuner og fylker, tar initiativ til å gjøre mer av dette rundt omkring i sine kommuner og fylkeskommuner. Der har vi et enormt potensial for å inkludere flere i arbeid. Vi har fellesføringer i staten. Vi har dialog med kommunene. Vi kommer til å gjøre mer. Jeg vil likevel advare mot å forlede oss selv til å tro at det eneste saliggjørende her er Høyres prosentmål for hvor mange som skal inkluderes. Jeg er faktisk overbevist om at vi klarer å inkludere flere ved å jobbe på en bredere måte enn det.

Aleksander Stokkebø (H) []: Det er med respekt å melde ingen som sier at et prosentmål er det eneste saliggjørende. Det er ett av mange grep som vi har dokumentert har fått flere i jobb, og som vi vet at lederne selv i staten melder om er viktig for å få det mandatet til å prioritere inkludering høyt. Spørsmålet som statsråden tok opp, om resultater, er vi enige om, det er det som teller. Dette har ført til resultater. Regjeringen fjerner målet, og statens etater melder selv i evalueringen at det er dumt, og at det fører til svekket prioritering av inkludering.

Derfor bør vi lytte til Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, og derfor bør vi lytte til ekspertutvalgets utredning «På høy tid», som slår fast at målet om 5 pst. alternativ rekruttering bør gjennomføres. Hvis det offentlige og etater som Nav, som ber private bedrifter inkludere, ikke gjør det selv, hvordan skal vi da forvente at andre i det private gjør det samme?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg tror ikke det medfører riktighet at fordi målet for staten er endret, er dette noe virksomhetene ikke er opptatt av. Tvert imot er dette noe virksomhetene er opptatt av hver eneste dag.

Når jeg sier at jeg mener vi skal være forsiktige med å se oss blind på at dette er det eneste saliggjørende, er det fordi det er det eneste forslaget jeg har sett fra Høyre, det er det forslaget vi diskuterer nå, hvor et bredt flertall, utenom Høyre og Fremskrittspartiet, sier at vi skal se på flere virkemidler for å oppnå nettopp bedre inkludering både i stat og kommune. Så sier Høyre nei, vi skal bare se på hvordan 5-prosentmålet kan gjeninnføres.

Jeg mener det både er litt lite kreativt og uttrykker litt lite politisk nysgjerrighet for hvordan vi kan inkludere flere. Det var kanskje også derfor antall unge uføre ble doblet på Erna Solbergs vakt. Det var kanskje også derfor vi i årene vi legger bak oss, i mye mindre grad diskuterte hvordan vi kunne få inkludert flere.

Jeg er opptatt av at vi skal inkludere flere i årene som kommer. Derfor mener jeg at vi må se bredt på dette. Jeg vil legge fram en egen stortingsmelding om dette, fortsette dialogen med kommunene og følge opp målene for statlige virksomheter.

Aleksander Stokkebø (H) []: Jeg legger merke til at statsråden og regjeringen ikke har oversikt over nivået og status på inkluderingen av folk med nedsatt funksjonsevne i offentlig og statlig sektor. Det er bekymringsfullt, og det viser og illustrerer poenget med og viktigheten av å ha et sånt mål. Så er jo ikke dette målet det eneste tiltaket Høyre foreslår. Med respekt å melde: Vi har hatt flere runder i Stortinget der regjeringen ikke har fulgt opp forslag Høyre har fått igjennom om å inkludere flere i arbeidslivet, som f.eks. når vi fikk gjennomslag for mye tettere oppfølging av psykisk utviklingshemmede, som skulle i fast jobb i ordinært arbeidsliv. Der valgte regjeringen i flere runder å hale ut og trenere.

Så siden vi også skal snakke om andre tiltak: Når kan vi forvente at regjeringen leverer på det vedtaket Stortinget har gjort, for nå er det vel nesten to år siden?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg må bare få gjenta til representanten at hvis han vil ha detaljerte svar på antall som har kommet i arbeid i statlige virksomheter, må han rette spørsmålet til den statsråden som har ansvaret for det, og det er digitaliserings- og forvaltningsministeren. Det er ikke et triks jeg finner på for å unngå å svare, men sånn er det. Når man stiller et spørsmål til en statsråd, er det krevende for den som ikke har det konstitusjonelle ansvaret for nettopp det området, å svare godt nok på spørsmålet. Spørsmålet er viktig nok og fortjener å bli besvart, men jeg kan ikke på stående fot ta det her og nå.

Vi skal følge opp bredere enn bare det enkeltforslaget representanten viser til, for jeg skal legge fram en egen stortingsmelding om dette. Den kommer til handler om både hvordan vi inkluderer flere med funksjonsnedsettelser, hvordan vi inkluderer flere med hull i cv-en, og hvordan vi trekker på både private og offentlige arbeidsgivere for å få flere med i arbeidslivet, for arbeid er enormt viktig, både for den enkelte og for samfunnet, for vi som samfunn trenger alle de menneskene vi kan i arbeid.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Bjørnar Skjæran (A) []: Det har vært interessant å følge denne debatten og se hvordan Høyres representant i dag øker lydnivået når man oppdager at Høyre står igjen alene om å tro på tellekanter som det viktigste verktøyet i arbeidslivspolitikken. Arbeiderpartiet har tillit til fagfolk, til tillitsvalgte og til ledere i statlige virksomheter, og tillitsreformen til regjeringen handler mye om det.

Så er jeg trygg på at vi får til mer i statlige virksomheter når de ikke lenger må bruke tiden sin på å håndtere Høyres ABE-reform – de systematiske kuttene som var høyreregjeringens viktigste bidrag i åtte år, og som tok så mye energi som det gjorde i alle virksomhetene som måtte håndtere det.

At Høyre ikke har tillit til at kommunene kan levere på nasjonale initiativ uten tellekanter og måltall, synes jeg ikke er så rart. Vi har jo alle vært vitne til hvordan lovnadene fra Erna Solberg om at man skulle holde igjen på avgiftsnivået i norske kommuner, blir håndtert av Høyre-ordfører etter Høyre-ordfører.

Men igjen: Denne saken har funnet en bred og god løsning i komiteen. Det lever vi godt med, og da lever vi også godt med at Høyre er uenig i denne saken.

Aleksander Stokkebø (H) []: Forrige taler sa at han levde godt med å fjerne inkluderingsmålene og de ambisiøse målene for inkludering i arbeidslivet. Representanten var også inne på at Høyre nå sto alene om å ha dette synet. Men det er jo ikke riktig å melde. Vi har bl.a. i komiteen fått innspill fra interesseorganisasjonene selv – Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon – og regjeringens eget ekspertutvalg i På høy tid, som har gått gjennom og analysert hvordan vi skal få flere med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Samtlige av disse, folk som sitter med skoene på, melder om behov for å gjeninnføre inkluderingsmålet. Regjeringen bestilte selv også en evaluering av den fjerningen man gjorde av dette målet, og der står det svart på hvitt – jeg anbefaler regjeringspartiene å lese den rapporten grundig – at bortfallet av 5-prosentmålet blir spesielt trukket fram som noe som har gjort det vanskelig å prioritere inkluderingsarbeidet, og flere av virksomhetene opplever at bortfallet av målet gjør det utfordrende å jobbe med inkludering, bl.a. fordi ledere flytter blikket over på andre mål og prioriteringer, som beskrevet i tildelingsbrevet.

Det er forståelig, det er en travel hverdag der ute. Etatene har mange oppgaver de skal ta seg av. Da er det viktig at vi også politisk sørger for at vi husker på den viktige jobben for å inkludere flere i jobb. Dette klarer veldig mange bedrifter der ute å gjøre på en utmerket måte. Jeg nevnte ett eksempel med SFF i Rogaland, som rekrutterer 20 pst. av arbeidsstokken sin alternativt. De er i en sektor der det blir stilt høye krav til både effektivitet og leveranser på tid, men likevel lykkes de langt bedre enn det vi som det offentlige klarer.

Så jeg går ikke med på at et mål om 5 pst. ikke skal være oppnåelig også i staten. Vi kan så mye bedre. Det har de med nedsatt funksjonsevne og brukerorganisasjonene deres uttrykt tydelig, og det [synes jeg vi i denne salen bør lytte til.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, sjå voteringskapittel