Representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunvald Ludvigsen, Anne Margrethe Larsen, Gunnar Kvassheim og Trine Skei Grande om å beholde terapeutisk behandler i overgangen mellom barne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Mange ungdommer opplever psykiske problemer gjennom pubertet og oppvekst. For noen utvikler problemene seg og blir til psykiske lidelser. For disse finnes det mange ulike tiltak som kan fungere og avhjelpe situasjonen. Det er til dels lang ventetid for unge som står i behandlingskø for psykiske lidelser. Mange av de unge som får behandling hos psykolog eller psykiater, uttaler at en av de vanskeligste overgangene er mellom barne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien.

Når unge med psykiske lidelser fyller 18 år, er de myndige og dermed i denne forstand voksne og modne for voksenpsykiatrien, med mindre de skulle være friskmeldte. Ulempen med overgangen er at en del har etablert tillitsforhold til en behandler i barne- og ungdomspsykiatrien, som de mister. Terapeutisk behandling er mangefassettert, og krever god personkjemi for at det skal fungere. Det er for mange krevende å fortelle sin historie og føle trygghet nok til at de kan dele opplevelser og fortelle hvordan de har det til noen andre. Veien er ofte lang for å finne en behandler, og mange unge kan fortelle at de har vært gjennom mange nivåer og personer før alt klaffer. For unge med psykiske lidelser kan overgangen mellom barn og voksen være smertefull og innebære en lang rekke forandringer knyttet til hjem, familie og skolegang, noe som kan være ekstra belastende for denne gruppen. Derfor er det viktig at der hvor unge har utviklet et tillitsforhold til en behandler, kan de beholde denne behandleren der hvor de selv ønsker det, også etter overgangen til voksenpsykiatrien, inntil fylte 23 år.

forslag

På dette grunnlag fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at unge med tilbud innenfor BUP i barne- og ungdomspsykiatrien, også etter fylte 18 år, kan beholde sin behandler i de tilfeller der det er etablert et tillitsforhold, og de unge selv ønsker det. Dette tilbudet bør kunne gis inntil fylte 23 år.

9. januar 2008