2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Vidar Kjølmoen, Bjørnar Skjæran, Torbjørn Vereide og Bente Irene Aaland, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Tor Inge Eidesen og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø og lederen Freddy André Øvstegård, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til at proposisjonen er en delvis oppfølging av NOU 2023:11 Raskt og riktig. Hensikten med endringene er å legge til rette for mer effektiv behandling i trygderetten samtidig som man ivaretar hensynet til at behandlingen av saker skal få et riktig resultat.

Komiteen viser til at forslagene som fremmes i Prop. 53 L (2023–2024), ikke er ment å følge opp alle forslagene fra NOU 2023:11, men er begrenset til å følge opp utvalgets forslag til endringer om trygderettens sammensetting, aktiv saksstyring og krav til kjennelser.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at proposisjonen er en delvis oppfølging av NOU 2023: 11 Raskt og riktig. Utvalget som står bak utredningen, ble nedsatt av regjeringen Solberg og oppnevnt ved kongelig resolusjon 13. august 2021. Bakgrunnen for utredningen var å foreta en helhetlig gjennomgang av klage- og ankeprosessen på Navs og Trygderettens område fordi det over tid hadde oppstått lang saksbehandlingstid og et stadig økende antall klage- og ankesaker. Utvalgets hovedoppgave var å foreslå tiltak for å redusere saksbehandlingstiden og begrense antallet klage- og ankesaker. Disse medlemmer viser til at utvalget foreslo en lang rekke tiltak for å begrense den økte saksmengden og saksbehandlingstiden. Utvalget foreslo blant annet nye frister i både Nav og Trygderetten, ulike forslag til endringer i klagesaksbehandlingen, begrensninger i adgangen til å oppheve vedtak og sende saken tilbake, et eget prosjekt for å redusere restansene i Trygderetten og bedre opplysning av saker. Disse medlemmer viser til at regjeringen foreslår å følge opp utvalget på tre områder: endringer i Trygderettens sammensetning, en egen bestemmelse om aktiv saksstyring og endringer i de formelle kravene til kjennelser og kravene til begrunnelse av kjennelser. Disse medlemmer støtter regjeringens forslag til endringer og håper denne oppfølgingen ikke medfører at man anser seg ferdig med oppfølgingen av NOU 2023: 11 Raskt og riktig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er en uholdbar situasjon med store restanser i Trygderetten som både er en rettsikkerhetsutfordring og svekker tilliten til instansen. Disse medlemmer forventer at regjeringen følger situasjonen nøye frem til sak om det samlede arbeidet fra utvalget fremmes for Stortinget.