Stortinget - Møte tirsdag den 5. mars 2024

Dato: 05.03.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Odd Eriksen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Den 11. februar 2023 døde tidligere stortingsrepresentant Odd Eriksen fra Dønna og Mosjøen, 67 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Nordland og møtte første gang fast som representant i 1989. Han var nestleder i forsvarskomiteen fra 1993 til 1997 og medlem av kommunalkomiteen fra 1997 til 2001.

Odd Eriksen var fiskersønnen fra Helgeland som ble stortingsrepresentant og næringsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Han var også en politisk størrelse i Nordland som mangeårig leder for fylkespartiet og senere fylkesråd fra 2006 til 2011.

Eriksen hadde bakgrunn som industriarbeider ved Elkem Aluminium i Mosjøen, der han i 1974 startet som operatør i elektrolysen. I fire år var han leder for Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening, bl.a. under storkonflikten og lockouten i 1986. Fra fagbevegelsen var veien kort til politikken, og Eriksen var kjennetegnet av en egen teft og en betydelig handlekraft.

Som fylkesrådsleder tok han initiativ til å få hevet fiskebåten «Western», slik at de etterlatte og Myken-samfunnet kunne få svar, 30 år etter det tragiske forliset. Han bidro til at Adde Zetterquist kunstgalleri ble etablert i Saltdalen og var viktig i arbeidet med å sikre at Widerøe forble et Nordland-selskap.

Handlekraften han likevel huskes best for, viste han som vanlig flypassasjer. På et Kato Air-fly fra Narvik til Bodø i 2004 skjedde det som kunne vært en filmscene. En mann angrep kapteinen og styrmannen med øks, og flyet styrtet mot bakken. Sammen med en medpassasjer overmannet Eriksen kapreren, slik at piloten med sekunders margin fikk rettet opp flyet. Åtte menneskers liv ble reddet.

Odd Eriksen var en omgjengelig mann som var glad i folk. Aller høyest satte han barna sine. Det gjorde sterkt inntrykk på mange da han i et langt og åpenhjertig VG-intervju fortalte om sorgen etter at datteren Marte hadde tatt sitt eget liv 16 år gammel.

Livet satte sine spor i Odd Eriksen, og han satte sine spor gjennom en mannsalders innsats for vanlige arbeidsfolk, for Nordland og for Norge.

Vi lyser fred over Odd Eriksens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Sverre Myrli, Sveinung Rotevatn, Nikolai Astrup, Heidi Nordby Lunde, Mímir Kristjánsson, Åslaug Sem-Jacobsen, Truls Vasvik, Lene Westgaard-Halle og Grete Wold, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentanten for Møre og Romsdal, Per Ivar Lied, har tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Høyres stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Helge Orten i tiden fra og med 5. til og med 7. mars

  • fra representanten Torbjørn Vereide om omsorgspermisjon i tiden fra og med 5. til og 15. mars

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Møre og Romsdal: Vetle Wang Soleim

    • For Sogn og Fjordane: Marie-Helene H. Brandsdal

Presidenten []: Vetle Wang Soleim og Marie-Helene H. Brandsdal er til stede og vil ta sete.

Statsråd Jan Christian Vestre overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug vil framsette et representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av representantene Lars Haltbrekken, Ola Elvestuen, Une Bastholm, Kjell Ingolf Ropstad, Irene Ojala og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om å sikre uavhengige utredninger av naturverdier og naturpåvirkning.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil framsette et representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representanten Mímir Kristjánsson og meg selv fremmer jeg forslag om å gjøre sykehusene til bedre arbeidsgivere.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund vil framsette et representantforslag.

Tobias Drevland Lund (R) []: Det blir ikke stille fra Rødt.

På vegne av stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen, Seher Aydar og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om å ta tilbake kontrollen over leiemarkedet.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Sakene nr. 1–3 vil bli behandlet under ett.