Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk Råds sesjon i Reykjavik

Nordisk register for helsepersonell, skarp kritikk av Danmark for hjemsendelse av nordiske borgere, et nordisk pantesystem og kamp mot mårhunden er noen av sakene som ble vedtatt i Reykjavik

Nordisk register for leger og annet helsepersonell

Sonja Mandt, Velferdsutvalget

Stortingsrepresentant Sonja Mandt tok tidligere i år initiativ til å få på plass et felles nordisk elektronisk register for leger, tannleger, sykepleiere og annet helsepersonell som er autorisert i Norden. Registeret skal forhindre at leger, tannleger og annet helsepersonell som tidligere har gjort alvorlige feil, fortsetter sitt arbeid i et annet nordisk land.

Forslaget fra Velferdsutvalget ble enstemmig vedtatt på sesjonen i Reykjavik.

Utvalgsforslag om et felles Nordisk Elektronisk Register for leger, tannleger, sykepleiere og annet autorisert helsepersonell i Norden og selvstyreområdene.

Skarp kritikk av dansk praksis med hjemsendelse av nordiske borgere

Michael Tetzschner, Medborger- og forbrukerutvalget

Michael Tetzschner, Medborger- og forbrukerutvalget

På Nordisk råds sesjon i Reykjavik onsdag 3. november, vedtok de nordiske parlamentarikerne med 58 mot fem stemmer å be den danske regjeringen om å stoppe den danske praksisen med å utvise nordiske statsborgere med behov for sosialhjelp. En praksis som, i følge en dansk professor, i mange tilfeller er i strid med Den nordiske konvensjonen.

Utvalgsforslag fra Medborger- og forbrukerutvalget om utvisning av nordiske statsborgere

Nordisk pantesystem

Martin Kolberg, Medborger- og forbrukerutvalget

Martin Kolberg, Medborger- og forbrukerutvalget

Medborger- og forbrukerutvalget har i samarbeid med Næringsutvalget og Natur - og miljøutvalget utarbeidet et forslag om å opprette et felles pantesystem for de nordiske landene. Forslaget ble vedtatt  4. november og Rådet anmoder nå regjeringene om å gå videre med saken.


Utvalgsforslag fra Medborger- og forbrukerutvalget om et nordisk pantesystem

Avgift på finansielle transaksjoner

Den Venstresosialistiske Grønne partigruppe i Nordisk Råd fremmet et forslag om avgift på finansielle transaksjoner med bakgrunn i finanskrisen. Forslaget vakte debatt, men ble vedtatt med 43 mot 25 stemmer.

Medlemsforslag om innføring av avgift på finansielle transaksjoner
 

Mårhunden er ikke velkommen i Norden

Denne nykommeren i nordisk fauna vekker bekymring. Man frykter at den vil skape ubalanse i det økologiske systemet. Mårhunden hverken kjenner eller respekterer landegrenser, så her må det nordisk samarbeid til. Den sosialdemokratiske gruppens forslag om en samnordisk strategi for å bekjempe mårhundens ekspansjon ble vedtatt i Reykjavik.


Medlemsforslag om en samnordisk strategi for å bekjempe mårhundens ekspansjon

Ny fellesnordisk tv-kanal kan bli virkelighet

Olemic Thommessen, Kultur- og utdanningsutvalget

Olemic Thommessen, Kultur- og utdanningsutvalget  

Kultur- og utdanningsutvalget fremmet forslag om en ny nordisk kunst- og kulturkanal på sesjonen i Reykjavik. Forslaget om den nye tv-kanalen er et resultat av utvalgets ønske om å sikre en bredere formidling av de nordiske lands kulturprogrammer.

Ved siden av behandlingen i plenum, presenterte Olemic Thommessen utredningen og forslaget i et eget møte med de nordiske kulturministrene. Thommessen understreket at med vi med denne kanalen har mulighet til å skape et helt nytt felles offentlig rom i Norden, som kan styrke det nordiske samarbeidet. De nordiske kulturministrene var positive til ideen og skal se nærmere på forslaget.

Utvalgsforslag om Arte Norden

Sist oppdatert: 15.11.2010 12:54
: