Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen i Midtøsten

Utenriks- og forsvarskomiteen var i slutten av januar på en 6 dagers rundreise i Jordan, de palestinske områdene og Israel.

Ine Eriksen Søreide og Dagfinn Høybråten i samtale med biskop Mounib Younan.

Komiteen møtte blant annet kolleger i de ulike parlamentene, og drøftet situasjonen i Midtøsten og den israelsk-palestinske konflikten.

– Vi besøkte regionen på et svært spennende tidspunkt. Det var veldig interessant å få synspunkter på utviklingen i bl.a. Tunisia og Egypt. Samtidig er 2011 et avgjørende år for fredsprosessen mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter, og det var svært nyttig å få de ulike aktørenes synspunkter på fredsprosessen, sier komitéleder Ine Eriksen Søreide.

Holocaustmuseet Yad Vashem var også en del av komiteens program, hvor komiteens leder la ned en krans på vegne av Stortinget.

– Å besøke museet og få den grusomme historien så sterkt fortalt gjorde et dypt inntrykk på oss, sier Søreide.

På programmet sto også blant annet et møte med palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah og en samtale med biskop Mounib Younan i hans kirke i gamlebyen i Jerusalem.

Komiteen søkte israelske myndigheter om tillatelse til innreise til Gaza, men dette ble avslått. Komiteen avla imidlertid et besøk til det internasjonale sendelaget TIPH (Temporary International Presence in the City of Hebron), og fulgte noen av de norske observatørene under deres daglige vandring i sentrum av byen.

Utenriks- og forsvarskomiteen utenfor det jordanske parlament.

Utenriks- og forsvarskomiteen utenfor det jordanske parlament. 

Sist oppdatert: 02.02.2011 13:25
: