Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten diskuterte demokratiets stilling i Strasbourg

Stortingspresident Dag Terje Andersen deltok 20.–21. september på Europarådets europeiske parlamentspresidentkonferanse i Strasbourg.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Foto: Europarådet.

Konferansen samlet flere enn 60 parlamentspresidenter fra Europarådets 47 medlemsland, observatørland, demokratipartnere og andre interparlamentariske forsamlinger.

Tre temaer sto på dagsordenen: 1) Fremtiden for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og nasjonalforsamlingers rolle, 2) den arabiske våren – mulighetene og utfordringene som har oppstått, og 3) demokratiets stilling i Europa, og det representative demokratiet i krise?

Stortingspresidenten engasjerte seg spesielt i demokratidebatten og slo fast at det er et politisk ansvar å unngå en krise for representative demokratier. I en tid hvor økonomisk krise preger store deler av Europa ser man at politikken i mindre grad er ideologibasert enn tidligere, at valgdeltakelsen synker og at folkets tillit til politikerne svekkes.

Stortingspresident Dag Terje Andersen. Foto: Europarådet.

Stortingspresident Dag Terje Andersen. Foto: Europarådet.

Andersen pekte spesielt på tre forutsetninger som må oppfylles for å sikre godt fungerende demokratier: representativitet, innflytelse og gjennomsiktighet.


Da han talte til forsamlingen av parlamentspresidenter slo Andersen fast:

  • Når folk har egne representanter i nasjonalforsamlingen, styrker det tilliten de har til de folkevalgte.
  • Når folk har innflytelse gjennom for eksempel medlemskap i politiske partier og interessegrupper, øker det deltakelsen.
  • Når det er gjennomsiktighet i beslutningsprosessene, kan folk være sikre på at det ikke er skjulte agendaer og de kan lettere stole på representantene de har valgt.

Stortinget skal i 2014 være vertskap for den neste europeiske parlamentspresidentkonferansen, og årets konferanse ble avsluttet ved at stortingspresident Dag Terje Andersen inviterte sine kolleger til Oslo. Han viste til at Norge samme år feirer Grunnlovens 200-årsjubileum, og at det vil sette preg på konferansen.


I løpet av oppholdet i Strasbourg hadde stortingspresident Dag Terje Andersen også møter med Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling Jean-Claude Mignon og flere kolleger fra nasjonalforsamlinger i Europa.

Parlamentspresidentene samlet. Foto: Europarådet.

Parlamentspresidentene samlet. Foto: Europarådet.

Sist oppdatert: 24.09.2012 09:55
: