Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Avduking av edsavleggelsesbilde i Stortinget

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var til stede ved en seremoni i Stortinget tirsdag 20. november. Anledningen var avdukingen av et maleri med Kong Haralds edsavleggelse i Stortinget 21. januar 1991 som motiv.

H.M. Kong Harald V var til stede i vandrehallen på Stortinget under avdukingen av maleriet.

Maleriet, som er laget av Anne Vistven, er et parallelt arbeid til maleriet Stortinget ga Kongeparet i gave på deres 75-årsdager.

– Det var et tungt ansvar som ble pålagt vårt kongepar ved edsavleggelsen i 1991. Vi som har fulgt Kongens og Dronningens gjerninger i alle disse 21 årene vet at Kongeparet har fylt dette ansvaret på aller beste måte. Vi har et kongepar som er til stede i folks hverdag. De har gledet seg sammen med sitt folk ved både små og store begivenheter, og de har stått sammen med oss i nasjonens opprivende og vanskelige stunder, sa stortingspresident Dag Terje Andersen under avdukingsseremonien.

Kong Haakons edsavleggelse

Anne Vistvens maleri skal plasseres ved siden av maleriet av Kong Haakons edsavleggelse den 27. november 1905.

– Mange av oss stortingsrepresentanter går forbi dette stedet nesten daglig. Jeg håper og tror Anne Vistvens maleri vil minne oss om denne spesielle begivenheten i norsk historie, og at de to edsavleggelsesmaleriene sammen kan fungere som symboler på de tette og gode båndene mellom Stortinget og Slottet, sa stortingspresidenten.

Kunstner Anne Vistven foran sitt maleri.

Kunstner Anne Vistven foran sitt maleri.

Enstemmig jury

Kunstneren Anne Vistven fikk i oppdrag å lage de to maleriene etter å ha vunnet en lukket konkurranse med tre andre kunstnere. I sin tale under avdukingsseremonien sa Vistven at hennes intensjon med maleriet var å formidle et øyeblikk fra edsavleggelsen i 1991.

Juryen ble ledet av Per-Kristian Foss (H).

– Vi kom raskt til enighet. Juryens avgjørelse var enstemmig, sa Foss.

I tillegg til Foss besto juryen av:


Fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl
Direktør i Nasjonalmuseet Audun Eckhoff
Leder i Landsforeningen Norske Malere Nina Refsnes
Tidligere stortingsdirektør Hans Brattestå
Inger L. Figved (sekretær)

H.M. Kong Harald V og Anne Vistven.

H.M. Kong Harald V og Anne Vistven.

Sist oppdatert: 20.11.2012 19:04
: