Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Thommessen møtte formannen for Russlands føderasjonsråd

Samarbeid i nordområdene, tettere kontakt mellom nasjonalforsamlingene og situasjonen for seksuelle minoriteter i Russland var blant temaene i stortingspresidentens møte med Valentina Matvienko, formannen for Russlands føderasjonsråd, 5. desember. 

Valentina Matvienko og Olemic Thommessen utenfor stortingsbygningen. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

– Kontakten mellom Norge og Russland går langt tilbake i tid og jeg er glad for at denne kontakten de siste tyve år har blitt stadig tettere. Vi samarbeider godt på mange områder, og det er viktig å videreutvikle det gode forholdet mellom våre to land, sa stortingspresidenten etter møtet.


Næringsliv og nordområdene

Matvienko, som regnes som den høyest rangerte kvinnelige politikeren i Russland, understreket betydningen av næringslivssamarbeid og handel, og hun viste til at et høyt antall norske bedrifter nå har virksomhet i Russland.
 
En videreføring og styrking av norsk-russisk samarbeid i nordområdene på sentrale områder som fiskeri, miljøvern og energi, stod også sentralt under møtet.
 
– Et fortsatt godt samarbeid med Russland er viktig for å oppnå resultater i nordområdene. Det er også viktig at parlamentarikerne er en del av dette, og at vi høres i initiativ som tas på regjeringssiden, sa Thommessen.  
 
Nærmere samarbeid mellom nasjonalforsamlingene ble også drøftet. Valentina Matvienko foreslo å opprette en vennskapsgruppe mellom Stortinget og Føderasjonsrådet, noe Thommessen sa han ville ta opp med partiene på Stortinget. 


Situasjonen for seksuelle minoriteter i Russland

– Under møtet uttrykte jeg bekymring for situasjonen for seksuelle minoriteter etter nylige russiske lovendringer, sa stortingspresidenten etter møtet.
 
Spørsmålet kom også opp under pressekonferansen. Matvienko avviste at seksuelle minoriteter utsettes for diskriminering, verken i lovverk eller i dagliglivet.


– Vi møter ofte myter og legender om dette i utlandet, noe vi synes er overraskende. Over tid har Russland innført lovendringer som bedrer snarere enn svekker de homofiles situasjon. Vi ser at situasjonen for seksuelle minoriteter i mange andre land er betydelig verre enn i Russland, kommenterte Matvienko.
 
Føderasjonsrådet utgjør overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Da Valentina Matvienko tiltrådte som formann i 2011, var det første gang i nyere tid en kvinne i Russland overtok et embete på dette høye nivået.

Sist oppdatert: 06.12.2013 10:14
: