Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsbeslutning 1098/2008/EF om det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon (2010)

Til Stortinget

Sammendrag

Bakgrunn

Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon 2010 ble formelt vedtatt i EU 22. oktober 2008 ved europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1098/2008/EF. Det europeiske året gjelder for perioden fra 1. januar 2009 til 31. desember 2010.

Det overordnede formålet med det europeiske året er å øke samfunnets bevissthet om situasjonen til personer som lever i fattigdom, styrke deltakelsen blant offentlige, private og frivillige aktører og fornye det politiske engasjementet til EU og medlemslandene om å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon.

Beslutningen åpner for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Deltakelse forutsetter endring av EØS-avtalens del VI, samarbeid utenfor de fire friheter, protokoll 31, artikkel 5. Deltakelse innebærer økonomiske forpliktelser over flere år. Stortingets samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen er derfor nødvendig, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. For at Norge og de øvrige EØS/EFTA-statene skal kunne delta i programmet så tidlig som mulig, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det treffes beslutning i EØS-komiteen. Det vil dermed ikke være nødvendig for Norge å ta forbehold for konstitusjonelle prosedyrer ved beslutning i EØS-komiteen.

Det er ikke ventet at det vil komme endringer i utkastet til beslutning i EØS-komiteen. Dersom den endelige beslutningen skulle avvike vesentlig fra det utkastet som er lagt frem i denne proposisjonen, vil saken bli fremlagt for Stortinget på nytt.

Utkast til beslutning i EØS-komiteen og europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1098/2008/EF av 22. oktober 2008 i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Det vises til proposisjonens kapittel 2 hvor det er nærmere redegjort for det europeiske året.

Beslutning i EØS-komiteen

Med sikte på deltakelse fra EØS/EFTA-statene i det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon 2010, vil EØS-komiteen vedta å endre del VI i EØS-avtalen, samarbeid utenfor de fire friheter, protokoll 31, artikkel 5, med henvisning til europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1098/2008/EF av 22. oktober 2008, slik at EØS-avtalen også omfatter det europeiske året. I innledningen til beslutningsutkastet blir det vist til artikkel 98 i EØS-avtalen, som gjør det mulig for EØS-komiteen å endre vedleggene og protokollene til avtalen gjennom vedtak i EØS-komiteen.

Artikkel 1 henviser til en ny versjon av protokoll 31 i EØS-avtalen slik den er vedlagt beslutningen.

Artikkel 2 fastslår at beslutningen trer i kraft dagen etter at EØS-komiteen har mottatt meldninger fra alle partene i komiteen i medhold at artikkel 103 nr. 1 i EØS-avtalen, men med anvendelse fra 1. januar 2009.

Artikkel 3 slår fast at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til "Den europeiske unions tidende".

Økonomiske og administrative konsekvenser

Beslutningen i EØS-komiteen innebærer plikter for EØS/EFTA-statene til å ta del i finansieringen av det europeiske året. Det finansielle bidraget fra EØS/EFTA-statene er fastsatt med hjemmel i artikkel 82 nr. 1 bokstav a i EØS-avtalen. Bidraget fra EØS/EFTA-statene utgjør 2,40 pst. av det samlede budsjettet. Norges andel utgjør 94,18 pst. av bidraget fra EFTA.

Det totale budsjettet for er 17 mill. euro, hvorav 6,5 mill. euro er for tidsrommet frem til 31. desember 2009. En andel av kontingenten og enkelte følgekostnader vil komme til utbetaling i 2011. Det er lagt opp til at EØS/EFTA skal bidra med 408 000 euro i løpet av gjennomføringsperioden. Den samlede kontingentforpliktelsen for norsk deltakelse utgjør 384 295 euro (67 817 euro i 2009, 226 056 euro i 2010, 90 422 euro i 2011.) som tilsvarer om lag 3,4 mill. kroner. I tillegg kommer kostnader til nasjonal medfinansiering av tiltak.

Av det totale budsjettet på 17 mill. euro vil 9 mill. euro bli stilt til disposisjon til tiltak i medlemsstatene. Det forutsettes minst 50 pst. medfinansiering fra medlemsstatene. Disse kan være fra offentlige eller private kilder. Den norske andelen er estimert til ca. 180 000 euro som tilsvarer ca. 1,6 mill. kroner. Med en nasjonal finansiering tilsvarende samme beløp, er et foreløpig budsjettanslag for finansiering av tiltak under det europeiske året på 3,2 mill. kroner.

Fellesskapsmidlene vil bli administrert etter en "indirekte sentralisert modell". De nasjonale gjennomføringsorganene vil få delegert myndighet fra Kommisjonen til å forvalte vedkommende lands andel av fellesskapsbudsjettet. Midlene skal i tråd med EUs finansielle regelverk lyses ut.

Utgiftene i 2009 til kontingent og nasjonale aktiviteter kan håndteres innenfor berørte departementers vedtatte budsjettrammer.

Det europeiske året skal gjennomføres i tråd med mål og strategier i medlemslandenes handlingsplaner for sosial inkludering. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ha et overordnet ansvar for å koordinere den nasjonale deltakelsen i det europeiske året. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil, i samarbeid med berørte departementer og representanter for frivillig sektor, drøfte hvilke utfordringer og politikkområder som bør adresseres i gjennomføring av det europeiske året i Norge.

Samarbeidsforumet for organisasjonene som deltar i kontaktutvalget mellom regjeringen og organisasjoner for sosialt og økonomisk vanskeligstilte vil bli konsultert i utarbeidelsen av det nasjonale programmet og i gjennomføringen av det europeiske året.

Deltakelse i det europeiske året nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendringer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen og Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til at deltakelse i det europeiske året skal understøtte gjennomføringen av nasjonal politikk på området, herunder handlingsplan mot fattigdom og tilføre nye tiltak og virkemidler til den nasjonale innsatsen. Komiteen påpeker at deltakelse i det europeiske året vil bidra til utveksling av erfaring og kunnskap med andre land om strategier og tiltak for å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon.

Komiteen viser til viktigheten av samarbeid med representanter for frivillig sektor i arbeidet fremover for å drøfte hvilke utfordringer og politikkområder som bør adresseres i gjennomføring av det europeiske året i Norge. Samarbeidsforumet for organisasjonene som deltar i kontaktutvalget mellom Regjeringen og organisasjoner for sosialt og økonomisk vanskeligstilte vil bli konsultert i utarbeidelsen av det nasjonale programmet og i gjennomføringen av det europeiske året. Samarbeidsforumet for organisasjonene og Batteriet, det landsdekkende ressurssenteret i regi av Kirkens Bymisjon og European Anti Poverty Network EAPN Norway, vil være viktige samarbeidspartnere i det løpende arbeidet.

Komiteen viser til proposisjonen og slutter seg til Regjeringens forslag.

Utenrikskomiteens uttalelse

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget av 15. mai 2009.

Utenrikskomiteen uttaler i brev av 10. juni 2009:

"Utenrikskomiteen behandlet på sitt møte i dag utkastet til innstilling til ovennevnte stortingsproposisjon. Komiteens har ingen merknader til innstillingen."

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsbeslutning 1098/2008/EF om det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon (2010).

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 11. juni 2009

Karin Andersen

leder og ordfører