Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 3. mai 2017 kl. 8:30

Dato: 03.05.2017

Søk

Innhold

Sak nr. 4

Eventuelt

Talere

Fung. leder: Per Rune Henriksen har en sak.

Per Rune Henriksen (A): Det er tidligere tatt opp både her i utvalget og også i stortingssalen, og det dreier seg om CO2-kompensasjon til industrien. I salen, var det vel, fikk vi opplyst fra klima- og miljøministeren at dette temaet nå ikke var på bordet i den trilogen som nå foregår i EU, i forhandlingene om revideringen av ETS-systemet.

Det jeg har fått vite gjennom kontakter i Brussel, er at det i og for seg er riktig det klimaministeren sier, men grunnen til at dette ikke ligger på bordet, er at det blir ansett for å være så politisk vanskelig at man har tatt det ut av drøftingene hittil. Det jeg mener og som den norske industrien står hardt på, er at det er utrolig viktig at vi klarer å få signalisert og skape allianser for vårt syn – et syn hvor vi sier at kompensasjonsgraden ikke skal reduseres ytterligere fra 75 pst. fra 2020, slik sterke krefter i trilogforhandlingene nå ønsker.

Vi har gang på gang prøvd å få konkret svar på hva den norske regjeringens posisjon er i dette utover at vi vil ha en god ordning. Hva er den norske regjeringens posisjon, og hvordan blir dette nå formidlet inn i disse trilogforhandlingene? Hva gjør man konkret for å skape allianser og samle støtte for et syn som er utrolig viktig for den norske industrien?

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Hovedsynet er, som vi har sagt tidligere, at dette skal være en ordning som landene selv skal bestemme om man skal ha. Kompensasjonsordninger skal man rå over. Og så spiller vi inn vårt syn når det gjelder denne reduksjonen i støtteordningene som har ligget i den modellen. Jeg har ikke opplysninger om at det ikke er en del av forhandlingene. Vi har opplysninger om at det forhandles som en del av trilogforhandlingene.

Vi har varslet at vi ikke er omforent i spørsmålet om nedtrapping etter 2020. Og vi vil at dette skal være en del av forhandlingene om de nye retningslinjene som kommer for ordningen som skal gjelde etter 2020.

Per Rune Henriksen (A): For å få det helt konkret: Når man ikke er omforent om nedtrappingen – betyr det at Norge sier at vi ikke skal ha en nedtrapping, eller betyr det at Norge har sagt at man ser for seg en nedtrapping? Kan du være konkret på dette?

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Som jeg leser det, har vi gitt beskjed om at vi ikke er enig i en nedtrapping. – Kan jeg få lov til å sjekke det med klima- og miljøministeren, slik at jeg er helt sikker på at jeg gir deg det riktige svaret?

Fung. leder: Da skulle det være notert.

Da har vi ikke mer på dagens kart. Da takker jeg for møtet – og takk også til statsråden.