Odelstinget - Møte tirsdag den 6. juni 2000 kl. 10

Dato: 06.06.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 78 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 40 (1999-2000))

Sak nr. 1

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i straffeloven og straffeprosessloven m.v. (tiltak for å beskytte aktørene i straffesaker mot trusler og represalier m.v.)

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 1 time og 15 minutter, og at taletiden blir fordelt slik på gruppene:

Arbeiderpartiet 25 minutter, Fremskrittspartiet 10 minutter, Kristelig Folkeparti 10 minutter, Høyre 10 minutter, Senterpartiet 5 minutter, Sosialistisk Venstreparti 5 minutter, Venstre 5 minutter og representanten Bastesen 5 minutter.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke gis anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Jan Petter Rasmussen (A) (ordfører for saken): Ved å åpne for anonym vitneførsel passerer en en terskel i norsk rettssystem. Dessverre er det slik at kriminelle i større grad enn tidligere utøver vold eller truer med å utøve vold overfor aktører i rettssystemet. Problemet er økende, derfor er det nødvendig å gå til dette skrittet.

Hvis et vitne eller andre aktører i en straffesak utsettes for trusler fra den tiltalte eller personer … Jeg beklager, president, jeg har problemer med stemmen. Jeg ber om å få komme tilbake senere.

Presidenten: På anmodning fra saksordføreren foreslår presidenten at saksordføreren kan komme tilbake senere med sitt innlegg, og at Jan Simonsen blir neste taler.

Jan Simonsen (Frp): Fremskrittspartiet la for to år siden fram en handlingsplan for å bedre polititjenestemenns sikkerhet. Et viktig element i denne handlingsplanen var forslaget om å be Regjeringen utarbeide et forslag som ville gi polititjenestemenn anledning til å vitne anonymt i de tilfellene der det var nødvendig på grunn av trusler eller for å sikre mulighet til videre spaningsoppdrag. Jeg er glad for at Regjeringen nå har fulgt opp Fremskrittspartiets forslag, og for at adgangen til anonym vitneførsel også gjøres gjeldende for andre vitner enn polititjenestemenn.

Fremskrittspartiet har tidligere vært skeptisk til anonym vitneførsel fordi det i en viss grad svekker den tiltaltes mulighet til selvforsvar og reduserer den tiltaltes rettssikkerhet. I teorien øker det derfor risikoen for justismord. De siste årene er imidlertid det kriminelle miljøet blitt mye hardere enn tidligere. Det har forekommet trusler mot vitner, som er blitt skremt til å avstå fra å vitne i retten, og det kan ha ført til urettmessige frifinnelser. Dersom det skal bli mulig for kriminelle å true vitner på en måte som gjør det umulig å få en kriminell straffedømt, vil det være en trussel mot hele vårt rettssystem. Hele vår rettsstat vil være i fare. Det er en fare som langt overstiger den fare for en noe redusert rettssikkerhet som anonym vitneførsel medfører. Mer er det ikke nødvendig å si om dette spørsmålet. Når saksordføreren har fått klaret halsen og er tilbake, vil han ganske sikkert gi en mer utfyllende redegjørelse for den siden av problematikken.

Det er positivt at justiskomiteen enstemmig ønsker å gi polititjenestemenn en økt beskyttelse når de vitner i retten. Samtidig er det frustrerende og sterkt beklagelig at bare Fremskrittspartiet ønsker å gi polititjenestemenn økt beskyttelse mot trusler og vold som de utsettes for i tjenesten. Jeg leste Bergens Tidende i går, og senest i helgen var der et eksempel hvor en polititjenestemann ble skallet i hodet under en arrestasjon, og også et eksempel hvor en arrestant forsøkte å sparke en polititjenestemann. Det er heller ikke lenge siden en polititjenestemann følte seg så sterkt truet at han fant det nødvendig å bruke skytevåpen, og det er heller ikke lenge siden det var et regulært gateslagsmål foran Slottet i Oslo, hvor flere polititjenestemenn kom til skade.

Norsk politi utsetter seg frivillig for store personlige belastninger. Norske polititjenestemenn har valgt et yrke der de utsetter seg selv for betydelig fare både for å bli drept og for å bli tilført alvorlige fysiske og psykiske skader. Den kremen av norsk ungdom som utdanner seg til politiyrket, gjør det fordi de ønsker å beskytte oss andre. De kjemper for det gode mot det onde. De fortjener full støtte fra et samlet politisk miljø. Dessverre får de det ikke. Justiskomiteens flertall nøyer seg med å kaste glansbilder. Representantene fra samtlige partier, med unntak av Fremskrittspartiet, skriver pent om behovet for strenge straffereaksjoner mot personer som utøver vold mot polititjenestemenn, men er ikke villige til å gjøre mer enn språklige øvelser for å få det til. De er ikke villige til å handle.

Fremskrittspartiets forslag om økte minstestraffer for ulike grader av sabotering, trusler eller vold mot polititjenestemenn blir blankt avvist av Høyre, Arbeiderpartiet og de øvrige partiene i justiskomiteen. Politisk resultat oppnås bare gjennom konkrete handlinger og konkrete vedtak, ikke gjennom prat. Dessverre er det noe stortingsflertallet ikke har forstått. Justiskomiteens flertall sier rett ut at de mener at maksimumsstraffene i straffebudene om vold er høye nok, og klager dessuten over at enkelte minstestraffer har gjort at domstolene har følt seg tvunget til å avsi strengere straffer enn de har funnet rimelig. Hensikten med minstestraffer er faktisk nettopp å tvinge domstolene til å idømme strengere straffer enn det de vanligvis gjør i dag. Dersom minstestraffene settes høyere enn dagens gjennomsnittlige straffeutmåling, tvinges domstolene til å dømme strengere. Det er den eneste effektive løsningen.

Polititjenestemenn må få et særskilt vern i straffeloven, fordi de har en jobb hvor de utsetter seg selv for stor fare for eget liv og egen helse gjennom arbeidet. Derfor foreslår Fremskrittspartiet at drap på polititjenestemenn må kunne straffes med fengsel på livstid i stedet for dagens maksimumsstraff på 21 år. Vi foreslår også å doble dagens maksimumsstraff for vold mot polititjenestemenn, samt innføre en minimumsstraff på fire år dersom volden kan betegnes som grov. I tillegg foreslår vi en firedobling av dagens maksimumsstraff for å forhindre polititjenestemenn i å utføre sitt arbeid. Det vil gi domstolene et klart signal om å idømme fire ganger så strenge straffereaksjoner som i dag. Det vil bidra til å lære unge mennesker respekt for politiet.

Jeg konstaterer at Stortingets flertall, inkludert Høyre, ikke ønsker å gi politiet denne håndsrekningen som vårt politikorps så sårt trenger.

Jeg tar opp forslagene fra Fremskrittspartiet som er referert i innstillingen.

Presidenten: Representanten Jan Simonsen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Unni Hennum Lie (KrF): Stortinget behandler i dag en meget viktig sak. Saken omtales gjerne som spørsmålet om å tillate anonyme vitner. Vi snakker da om å åpne for en begrenset bruk av anonyme vitner i norske straffesaker og å kunne gi politiet mulighet for å sikre informanter full anonymitet.

Med de siste dagers og ukers hendelser, hvor menneskeliv så brått og brutalt har blitt tatt, har vi blitt minnet på det faktum at menneskelivet er uerstattelig, og maktesløsheten kjennes overveldende både for de etterlatte og andre som på ulik måte involveres. Samfunnets oppgave og plikt blir da bl.a. å finne ut årsakssammenheng, for på den måten både å kunne straffe og/eller behandle gjerningsmannen, og for å bli bedre i stand til å forebygge at slikt skal skje igjen. Vi er dermed avhengige av å få så mange observasjoner og vitneutsagn som mulig for å få fram sannheten om hva som skjedde.

Det har vært et grunnleggende synspunkt og prinsipp i norsk strafferett at den tiltalte skal vite hvem som anklager en for noe. Det gir den tiltalte mulighet for å forsvare seg mot påstander. I dette forslaget foreligger en åpning for bruk av anonyme vitner i norske straffesaker, og forslaget bekrefter i grunnen den faktiske utviklingen som vi alle registrerer skjer i samfunnet vårt. Det er en naturlig konsekvens av den økende voldstendensen, hevnlysten og trusselpraksisen som vi ser bare øker over tid, at vi også må være forberedt på å beskytte dem som vil stå fram for å si hva de vet. Kriminalitetsbildet i Norge blir i sterkere grad internasjonalt preget, mer organisert og råere enn tidligere. Dette må vi ta inn over oss, og det er derfor Kristelig Folkeparti støtter endringene i lovverket.

Et vitne som i dag står åpent fram, kan i enkelte tilfeller risikere å bli utsatt for alvorlige forbrytelser som krenker liv, helse og frihet for seg selv eller sine nærmeste. Personer som arbeider «under cover», bør også ha mulighet til å få anonymitet hvis det er fare for at det blir vanskelig å arbeide «under cover» igjen i en annen straffesak.

Anonyme vitner skal bare brukes dersom det er strengt nødvendig og det ikke medfører vesentlige betenkeligheter av hensyn til den siktedes forsvar. Dommer, aktor og forsvarer skal opplyses om vitners identitet, men forsvarer skal kunne motsette seg dette, sett i lys av hvordan dette vil falle ut i forhold til klienten.

Politimesteren i Oslo har beskrevet en situasjon der polititjenestemenn, vitner og ofre i stadig økende grad utsettes for trusler. Jeg henviser til Ot.prp. nr. 40, side 14. Metodeutvalget beskriver situasjonen slik i NOU 1997:15, side 26, at det har vist seg nærmest umulig for politiet å få ofre til stå fram og anmelde forhold når de har vært utsatt for profesjonelle kriminelle. Videre sies det:

«Ikke rent sjelden forekommer også alvorlige trusler mot ansatte i politiet og deres familier. Disse truslene må tas meget alvorlig og foranlediger tiltak fra politiets side til beskyttelse av de aktuelle tjenestemenn og deres familie.»

Også dommere har vært utsatt for trusler.

Kripos har følgende betraktninger i sin rapport om trusselvurderinger 1999: Norge står overfor en rekke alvorlige kriminalitetstrusler. Noen er latente, andre mer umiddelbare. Med latente kriminalitetstrusler menes f.eks. muligheten for at kriminelle grupper fra utlandet etablerer virksomhet i Norge.

Og videre: Etter hvert som den organiserte kriminaliteten brer om seg, blir man stadig oftere vitne til at aktører i straffesaker mottar trusler eller utsettes for voldshandlinger. Dette rammer så vel polititjenestemenn og deres familier som dommere, aktorer, vitner og fornærmede i straffesaker. Voldshandlinger og trusler er i første rekke meget alvorlige og ubehagelige for dem som direkte rammes, men det faktum at fenomenet viser en økende tendens, utgjør samtidig en reell trussel mot en av samfunnets grunnpilarer, nemlig rettssikkerheten.

Kristelig Folkeparti mener derfor det er nødvendig å ta i bruk nye tiltak for å bekjempe forskjellige typer kriminalitet.

Kristelig Folkeparti har, sammen med resten av komiteen, utvidet regelen til å inkludere produksjon, salg, oppbevaring og innførsel av et meget betydelig kvantum alkohol blant de lovbrudd der anonyme vitner kan benyttes.

Med det forslaget som departementet har fremmet, blir tiltaltes rettssikkerhet fortsatt ivaretatt. Anonyme vitner skal bare brukes der det er strengt nødvendig og det ikke medfører vesentlige betenkeligheter av hensyn til den siktedes forsvar. Dommer, aktor og forsvarer skal opplyses om vitnets identitet. Kristelig Folkeparti er enig i at det bør gis en adgang for forsvareren til å motsette seg å få vite vitnets identitet. Det er ikke vanskelig å tenke seg at det kan oppstå et vanskelig tillitsforhold mellom forsvareren og klienten hvis hun vet noe hun ikke kan si til sin klient.

Både graden og arten av anonym vitneførsel kan variere – fra fullstendig anonymitet til delvis anonymitet.

Bruk av anonyme vitner bør også være tillatt under etterforskningen, både i politiavhør og i dommeravhør. Det er viktig å gi politiet mulighet til å beskytte sine kilder, slik at vitnets identitet blir holdt hemmelig.

Kristelig Folkeparti understreker at det er særlig to tilfeller der det kan være aktuelt å benytte anonyme vitner:

  • 1. der en tilfeldig person har vært vitne til en forbrytelse og på grunn av forbrytelsens karakter eller trekk ved lovbryterens person frykter hevnaksjoner hvis han vitner

  • 2. der en polititjenestemann har opptrådt som spaner eller har infiltrert et kriminelt miljø under dekknavn

Kristelig Folkeparti viser til at Den europeiske menneskerettighetskonvensjons bestemmelser om en rettferdig rettergang ikke er til hinder for å tillate anonyme vitner. Kristelig Folkeparti vil understreke at departementet har vurdert forslaget opp mot denne konvensjonen og ikke funnet at forslaget er i strid med menneskerettighetene.

Kristelig Folkeparti understreker at proposisjonen også inneholder forslag om andre former for vitnebeskyttelse. Det dreier seg bl.a. om skjerming av vitners bopel og arbeidssted, sperring av adresse i Folkeregisteret og praktiske former for beskyttelse, som f.eks. at vitnet får en kontaktperson i politiet eller får en overfallsalarm.

På grunn av den økende kriminalitetsutviklingen har det også blitt et behov for straffebud som gir sterkere vern for aktørene i straffesaker. Derfor har departementet foreslått et nytt straffebud om «motarbeiding av rettsvesenet». Regelen omfatter alle som arbeider i politiet, påtalemyndigheten, domstolen, kriminalomsorgen, eller som har vært forsvarer, bistandsadvokat eller prosessfullmektig. Også aktørenes nærmeste omfattes av bestemmelsen.

Kristelig Folkeparti mener dette er en viktig bestemmelse som klart signaliserer alvoret i handlinger der målet er å forhindre rettsvesenets arbeid. Kristelig Folkeparti mener at straffbare handlinger mot offentlige tjenestemenn fortjener en streng straff. I likhet med departementet er Kristelig Folkeparti skeptisk til for stor bruk av minstestraffer. Maksimalstraffen for slike handlinger er høy nok, men vi mener det bør utarbeides en særskilt regel med skjerpet strafferamme for tilfeller der det blir skutt mot politiet. Dette er handlinger som utgjør en særskilt kvalifisert form for vold, og som derfor bør undergis særskilt regulering.

Kristin Krohn Devold (H) (komiteens leder): Stortinget tar i dag et viktig steg for å sikre rettssikkerheten. Intet samfunn kan fungere eller håndheve lov og rett hvis folk ikke tør å vitne om alvorlige forbrytelser i en rettssal. Jeg regner med at saksordfører vil komme inn på alle de tekniske sidene ved loven, så jeg vil bruke tiden min til å gi en del eksempler på situasjoner som vi i justiskomiteen synes har vært uholdbare, og som vi ønsker å forandre.

Jeg vil begynne med å nevne barneransakene som var oppe til doms i fjor høst og delvis også året før. I mange tilfeller opplevde vi da at barn helt nede i 14-15-årsalderen som hadde vært ofre, var livredde for å vitne om grove fysiske overgrep og ran. I Bærum ble det sagt at det var vanskelig å føre barneransakene for retten fordi så mange som halvparten av ofrene ikke torde å vitne. Jeg snakket også med en mor som sa at de ble anbefalt både av politi og forsvarsadvokater ikke å vitne, at det faktisk kunne være farlig for barnas sikkerhet å vitne. Under slike omstendigheter er det viktig at dommeren føler at han med stor sikkerhet og med loven i hånd kan lukke rettssalen og sende tiltalte ut på gangen mens vitnet avhøres, slik at man får fram viktige vitnesbyrd. I Oslo skjedde dette bare i ett tilfelle, og det gjaldt det aller yngste offeret, som var 14 år da han ble overfalt og mishandlet. Dommeren lukket da rettssalen og sendte ut tiltalte og deres heiagjeng. Jeg snakket med faren til dette offeret. Han beskriver hvordan hans lille gutt skulle stå inne i rettssalen og se på fem tiltalte, fem forsvarsadvokater i svarte kapper og en hurragjeng på tribunen som alle satt med truende blikk og med varsel om at dette skal du få igjen for etterpå. Det å stille opp i en slik situasjon og fortelle om alvorlige overgrep, er jammen ikke lett. Denne minste gutten klarte det fordi rettssalen ble lukket, og fordi dommeren reagerte slik som alle dommere i landet bør reagere. Men det nest yngste vitnet fikk ikke denne beskyttelsen, og han besvimte i rettssalen og ble forhindret fra å gi sin forklaring.

Etter at justiskomiteen i dag foretar denne lovendringen som vi gjør, kan ikke dommerne heretter si at de ikke har lovgrunnlag for å beskytte ofre ved å sende ut tiltalte når det er høyst påkrevd, og det er særlig påkrevd der ofrene er barn.

En annen viktig sak som vi har som et eksempel, og som justiskomiteen var inne på da vi behandlet Metodeutvalgets innstilling, er den kjente «Skrik»-saken, der politifolk som var avhengig av å jobbe «under cover», som var avhengig av at ingen kjente identiteten deres, ble nektet å fremsette sitt vitnemål anonymt eller uten at identiteten deres ble kjent. Disse jobbet i et internasjonalt miljø, og det ville være umulig for dem å drive sin etterforskning internasjonalt hvis deres identitet ble kjent. Domstolen fant den gangen at det ikke var grunnlag for å holde identiteten til disse politimennene ukjent, og sa man trengte en avklaring fra lovgiver. En sånn avklaring håper vi nå at vi har vært med på å gi. Politifolk som jobber «under cover», og som er avhengig av det for å utøve yrket sitt, skal selvfølgelig kunne vitne uten å stå frem med full identitet.

Vi har også hatt andre lignende saker i Norge, der viktige mennesker fra spanermiljøet ved Oslo politikammer vet at skal de tvinges til å vitne i full offentlighet i rettssalen, sitter hele det organiserte kriminelle miljøet i rettssalen og ser på og ser hvem de er, og de er ubrukelige til å kunne gjøre jobben sin i spaningsgruppen i Oslopolitiet etterpå. Vi har ikke så mange dyktige spanere å ta av i Norge at vi kan kassere dem hver gang de har vitnet i en rettssal. Denne type situasjoner vil vi også nå sikre oss mot skal oppstå.

Et annet praktisk problem for mange politifolk har vært at det er så lett for de kriminelle miljøene å få tak i adressene deres, bl.a. ved å gå gjennom Folkeregisteret. Vi sier helt klart at det skal være adgang til å stå i Folkeregisteret med hemmelig adresse, det skal være adgang til at enkelte også kan holde navnene sine skjult og at ikke hvem som helst kan få vite hva de heter og hvor de bor. Denne avklaringen har vi ventet på, og vi ber om å få en tilbakemelding allerede til høsten på at avklaringen er foretatt, og at politifolk heretter – og andre som trenger det – kan være sikre på at Folkeregisteret har en praksis som ikke utleverer dem unødig til voldsmenn. Dette har også vært et stort problem for kvinner som har flyktet fra særs voldelige ektemenn, og der ektemennene med letthet har kunnet spore dem opp, bl.a. ved å identifisere personnummeret deres.

Da justiskomiteen var i Italia og møtte antimafiaetterforskerne der og spurte om det var en enkel sak å få skiftet personnummer når man skiftet identitet i Italia, så de himmelfalne på oss. Går det an å skifte identitet uten å skifte personnummer? Det var spørsmålet de stilte tilbake, og det var et godt spørsmål. Når justiskomiteen i dag sier at mulighetene for å få et helt nytt personnummer må være til stede, er vi også med på å avhjelpe situasjonen for f.eks. unge kvinner som har vært utsatt for tvangsgifteforsøk, og som blir gjenfunnet av sine voldelige fedre flere ganger fordi de bruker personnummeret som identifikator.

Vi er også kjent med at politifolk i Norge har måttet ha døgnvakt både for seg selv og for sine barn. Barn av politifolk har vært avhengig av å bli fulgt til og fra barnehagen, nærmest med livvakt, fordi disse familiene har vært utsatt for trusler fra det organiserte kriminelle miljøet. Hadde den loven vi vedtar i dag, vært vedtatt tidligere, kunne flere familiers liv vært atskillig enklere, og de kunne vært spart for en betydelig psykisk og fysisk belastning.

Det er også en økt tendens til å bruke trusler på ulike stadier av en sak som skal opp for et rettsapparat, både i venterommet utenfor rettssalen, mot vitner før de i det hele tatt har avgitt forklaring og etter at dom har falt. Det gjør at komiteen har sett et klart behov for å øke strafferammene for bruk av trusler. Trusler skal tas langt mer alvorlig. Og på dette punktet har vi kanskje foran oss en liten jobb å gjøre, etter dagen i dag. Vi vet at det er en økt tendens til at butikkansatte blir utsatt for trusler. De blir bedt om å lukke øynene så organiserte kriminelle miljøer kan bære varer rett ut av butikken, eller får vite at anmelder du oss, så er din personlige sikkerhet i fare. Disse personene må i dag gå til sak selv, personlig. Disse bedriftenes ledere kan ikke gå til sak for dem, det har med lover og regelverk å gjøre. Og på dette området er det behov for å se på lovverket for å kunne reagere tøffere mot trusler.

De siste års hendelser også når det gjelder drap, der drapene eller voldshandlingene har vært varslet på forhånd i et lokalmiljø, men der den lokale lensmannen har følt at han har ikke hatt nok virkemidler til å kunne reagere, viser også at det ikke blir reagert godt nok og tidlig nok på trusler i et lokalmiljø, i et nærmiljø, og at det kan være behov for å se på lovmessige virkemidler for å kunne lette på dette.

Til slutt vil jeg svare på Fremskrittspartiets angrep om at vi ikke gjør noe her og nå med å øke sikkerheten for politiet i form av å øke straffereaksjonene for dem som bl.a. avfyrer skudd mot politiet. Til det vil jeg si at komiteen gjør noe som kanskje er viktigere: Vi har flertall for å pålegge Regjeringen å komme tilbake med en egen sak som skal ivareta nettopp dette så snart Riksadvokaten, som jobber med disse spørsmålene i dag, har avsluttet sitt arbeid. Så også der gir vi et arbeidsoppdrag som betyr at vi kanskje allerede til høsten kan få en lovendring som får flertall fordi den samler bred støtte, og som sikrer liv og helse til politifolk.

Summen av disse situasjonene jeg har redegjort for og det vedtaket vi kommer til å fatte i dag, øker tryggheten til aktørene i rettsapparatet betydelig. Jeg er svært glad for at det har vært mulig å samle så bred politisk støtte til dette på tross av en del skandaleoppslag både fra ulike avisredaksjoner og ulike forsvarsadvokatmiljøer om at vi fjerner rettssikkerheten. Det gjør vi ikke. Vi avleverer et alvorlig premiss for at rettssikkerheten i det hele tatt skal finnes!

Jan Petter Rasmussen (A) (ordfører for saken): Ved å åpne for anonym vitneførsel passerer en en terskel i norsk rettssystem. Dessverre er det slik at kriminelle i større grad enn tidligere utøver vold eller truer med å utøve vold overfor aktører i rettssystemet. Problemet er økende; derfor er det nødvendig å gå til dette skrittet.

Hvis et vitne eller andre aktører i en straffesak utsettes for trusler fra den tiltalte eller personer i det aktuelle kriminelle miljø, er dette en trussel mot rettssamfunnet. Vitner har en spesiell rolle i en straffeprosess, og vitneprovet er ofte avgjørende for om en skyldig blir dømt eller ei. Samfunnet kan ikke akseptere at rettsvesenet kan mislykkes i straffeforfølgelsen mot en mistenkt fordi vitner er skremt fra å vitne fritt og sannferdig, som det heter i Europarådets rekommandasjon om trusler mot vitner og den tiltaltes rett til forsvar.

For Arbeiderpartiet er det av avgjørende betydning at den tiltaltes forsvarer får en rett til å vite et anonymt vitnes identitet. Vi er imidlertid klar over at forsvareren kan komme i en vanskelig situasjon i forhold til tiltalte, og derfor sier vi en rett og ikke en plikt til å kjenne vitnets identitet. Aktor og dommere må også kjenne til hvem vitnet er, og fagdommere og lekdommere må likestilles på dette punktet.

Vilkårene som gis for at en skal åpne for bruk av anonyme vitner i norske straffesaker, må være strenge. Det må være en reell fare for en alvorlig forbrytelse som krenker livet, helsen eller friheten til vitnet eller til noen av dets nærmeste, før et vitne tillates å opptre anonymt. Anonym vitneførsel skal også kunne tillates i tilfeller der det er fare for at det blir vesentlig vanskeligere for et vitne å opptre som spaner eller infiltrere seg i et kriminelt miljø under dekknavn – «under cover agent», som det heter – i senere straffesaker hvis identiteten blir kjent. Dette var for øvrig også representanten Krohn Devold inne på.

Jeg vil understreke at anonym vitneførsel bare skal kunne brukes hvis det er strengt nødvendig og det ikke medfører vesentlige betenkeligheter av hensyn til den siktedes forsvar.

I januar 1999 fikk lagdommer Mary-Ann Hedlund i oppdag fra Justisdepartementet å utrede spørsmålet om bruk av anonyme vitner. Hedlund går i sin utredning inn for at det på etterforskningsstadiet bør være en generell adgang til å holde vitners identitet skjult for den tiltalte. Hun fraråder imidlertid på det nåværende tidspunkt å åpne for at vitner skal kunne forklare seg for retten under full anonymitet. Derimot er hun mer åpen for forskjellige former for delvis anonymitet.

Jeg vil ikke gå nærmere inn på detaljene i hennes utredning, bortsett fra en viktig konklusjon hun trekker, nemlig at bruk av forklaringer fra anonyme vitner i seg selv ikke er i strid med de krav til rettferdig rettergang som settes i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, artikkel 6 (1) og (3) (d). Det vil igjen si at det langt på vei er opp til de nasjonale myndighetene å ta avgjørelse om anonym vitneførsel skal kunne tillates eller ei.

Justisdepartementet er enig i Hedlunds konklusjon. Det samme er regjeringsadvokaten som bl.a. uttaler at forslaget om bruk av anonyme vitner synes å ligge «innenfor de rammer som hittil er trukket opp gjennom rettspraksis fra kontrollorganene under EMK», Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Jeg har tidligere i innlegget så vidt vist til Europarådets rekommandasjon om trusler mot vitner og den tiltaltes rett til forsvar. Hovedhensikten med rekommandasjonen er å samordne og bevirke medlemsstatenes initiativ for å beskytte truede vitner, samtidig som den tiltaltes rett til et effektivt forsvar blir ivaretatt.

Jeg viser videre til proposisjonens omtale av rekommandasjonen, der det heter:

«Anonymitet bør bare tillates når vitnets liv eller frihet er alvorlig truet, eller hvis det er tale om en polititjenestemann som har arbeidet som «under cover agent» og hans mulighet til å arbeide i framtiden er alvorlig truet. Det bør kunne antas at vitnemålet vil ha vesentlig betydning for opplysningen av saken. En beslutning om anonymitet bør behandles av retten, slik at forsvaret gis anledning til å imøtegå behovet for anonymitet, samt å komme med innvendinger mot vitnets troverdighet mv.»

Dette siste er lagt til grunn i det foreliggende forslag, ved at en begjæring om anonym vitneførsel skal behandles av tre fagdommere i lagmannsretten og av administrator i herreds- eller byretten.

Når det dreier seg om anonym vitneførsel under saksforberedelsen, som det også åpnes for i proposisjonen, blir det i disse tilfeller forhørsretten som må ta en eventuell beslutning. Det legges også vekt på at en avgjørelse om anonym vitneførsel treffes ved kjennelse, og at den kan påkjæres. Det skal også være plikt til å begrunne en kjennelse om anonym vitneførsel. For at spørsmålet om anonymitet for et vitne skal kunne behandles, er det en selvfølge at det er oppnevnt offentlig forsvar før så skjer. Dette gjelder også hvis spørsmålet er aktuelt under saksforberedelsen.

EUs ministerråd vedtok 23. november 1995 en resolusjon om beskyttelse av vitner i forbindelse med bekjempelsen av internasjonal organisert kriminalitet. Resolusjonen fremholder at hel eller delvis anonymitet for truede vitner er et aktuelt virkemiddel som statene anbefales å vurdere å ta i bruk i straffeforfølgingen av internasjonal organisert kriminalitet.

Hovedregelen i de europeiske land er at anonym vitneførsel ikke er tillatt. Flere land har imidlertid unntaksbestemmelser som tillater hel eller delvis anonymisering, bl.a. England og Nederland. Pr. dags dato er anonym vitneførsel ikke tillatt i noen av de andre nordiske land. Når en nå i Norge går til det skritt å åpne for muligheten for anonym vitneførsel, er det nødvendig, i tillegg til trusselvurderingen, at listen legges høyt for hvilke typer saker dette kan tillates i. Det vil dreie seg om drap, grov legemsbeskadigelse, legemsbeskadigelse med døden til følge, voldtekt, kidnapping, ran, grovt ran, utpressing, alvorlige narkotikasaker, hvitvasking av penger, flykapring og brudd på det nye straffebudet om motarbeiding av rettsvesenet som lanseres i denne proposisjonen. Omtale av dette forslaget kommer jeg for øvrig inn på senere i innlegget.

Alle nevnte forhold ligger i Justisdepartementets forslag. I tillegg foreslår en enstemmig justiskomité at bestemmelsen om produksjon, salg, oppbevaring og innførsel av et meget betydelig kvantum alkohol tas med under de typer lovbrudd som kan føre til anonym vitneførsel. Ut fra høringsrunden, der høringsinstanser beskriver deler av dette kriminelle miljøet som meget hardt, finner vi det riktig å inkludere den grove spritkriminaliteten. I samme forbindelse ber vi også Regjeringen vurdere å heve strafferammen i alkoholloven § 10-1 tredje ledd fra seks til ti år. Blir denne strafferammen hevet, blir det mulig å ta i bruk ulike ekstraordinære etterforskningsmetoder i denne type saker. Så det er ikke bare det at vi får det inn på listen over saker der det kan forekomme anonym vitneførsel, men det får også følger ellers for måten en kan etterforske på.

Det er viktig å understreke at en beslutning om at et vitne skal kunne opptre anonymt, ikke må tas til inntekt for at retten mener at den tiltalte er skyldig. I den forbindelse vil jeg minne om at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i flere saker har godtatt bruk av anonyme vitner. I proposisjonen legges det vekt på at vitneprovet til et anonymt vitne ikke kan være det eneste eller hovedsakelige bevis for domfellelse. Dette skulle også være i tråd med Den europeiske menneskerettighetsdomstolens praksis.

Jeg deler imidlertid departementets syn om at det ikke er riktig å ta inn som et uttrykkelig vilkår i loven at vitneprovet ikke må være av avgjørende betydning for sakens utfall. Det er ikke vanlig i vår prosesslovgivning at det oppstilles regler for hvor stor vektlegging vitnebevis kan ha.

Andre tiltak som gjør vitneplikten mindre belastende, er også viktige for at de nødvendige opplysninger skal kunne komme fram under en straffeprosess. Det kan f.eks. være å unnlate å oppgi bosted/arbeidssted, tiltak slik at den tiltalte ikke kan se vitnet når det forklarer seg i retten, og det kan også være at den siktede eller andre må forlate rettssalen når et vitne forklarer seg. Jeg vil spesielt peke på de tilfeller der vitner og/eller den fornærmede er mindreårig.

Rettspraksis fram til nå, etter at det i 1994 ble åpnet for adgang til å nekte tiltalte å være til stede av hensyn til fornærmede når sistnevnte forklarer seg, tyder på at bestemmelsene praktiseres for strengt i saker der den fornærmede er mindreårig. Dette ønsker nå en samlet justiskomite en endring på ved at vi foreslår endringer i straffeprosessloven §§ 245 og 284, der vi nå slår fast:

«Ved avhør av fornærmede eller av et vitne under 18 år kan retten treffe beslutning om at siktede eller andre skal forlate rettssalen, også hvis særlige grunner gjør at hensynet til henholdsvis fornærmede eller vitnet tilsier det».

Med dette ønsker vi å slå fast at det er et viktig moment i seg selv at en fornærmet eller et vitne er mindreårig, i dette tilfellet definert ut fra en aldersgrense på 18 år.

Jeg vil spesielt peke på at det ikke bare er den tiltalte, men også andre tilstedeværende som kan bli pålagt å forlate rettssalen, og det har å gjøre med den atmosfæren som kan oppstå i en rettssak der mindreårige er involvert.

Politiet og Riksadvokaten har kommet med innspill når det gjelder aktuelle endringer i folkeregisterloven. De mener at adgangen til å beskytte personopplysninger må utvides. Det er jeg helt enig i. I denne sammenheng må det dessuten åpnes for at en person skal kunne få nye personopplysninger.

De andre nordiske land har eller har foreslått straffebud som verner aktører i rettsvesenet. Dette i seg selv, men først og fremst det at bruk av trusler og vold mot vitner og andre aktører i straffesaker er et tiltakende problem, tilsier at vi også i Norge får et straffebud om det samme. Departementet foreslår at en bruker betegnelsen «motarbeiding av rettsvesenet» i forslagets innledning, noe som etter min mening er godt dekkende.

At det er aktører i videste forstand i forbindelse med en rettsprosess som blir beskyttet, og at også aktørenes nærmeste er omfattet, er meget tilfredsstillende.

Det er viktig å få slått fast at det nye straffebudet dreier seg om handlinger som rettssystemet tar sterk avstand fra, og at det er avgjørende for straffbarheten om handlingen vil kunne påvirke aktører i rettsvesenet til å foreta eller la være å foreta en handling. De foreslåtte strafferammer på fem år, eller ti år ved gjentakelse eller hvis handlingen er utført under særdeles skjerpende omstendigheter og det foreligger forsett, markerer tydelig alvoret i slike handlinger og at de er uakseptable.

Justiskomiteen har ved flere anledninger påpekt alvoret i barnemishandlingssaker og bad i Budsjett-innst. S. nr. 4 for 1999-2000 Justisdepartementet vurdere om det er behov for endringer for å sikre en tilstrekkelig streng straffereaksjon. I vår komiteinnstilling i denne saken har vi tatt til etterretning departementets svar om at domstolene legger nok vekt på at det dreier seg om vold mot barn, og at barnemishandling straffes strengt sett i forhold til andre forbrytelser. Det som imidlertid er viktig, er at barnemishandling ikke bare dømmes etter § 219 i straffeloven, men i praksis i kombinasjon med §§ 228 og 229 om legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse. Barnemishandling er uakseptabelt og skal dømmes strengt.

Når det gjelder vold mot offentlige tjenestemenn, går alle utenom Fremskrittspartiet mot å innføre egne minstestraffer. Flertallet går heller ikke inn for å innføre nye særskilte minstestraffer mot vold generelt. I forhold til moderne prinsipper for straffeutmåling må den utmålte straffen bygge på en totalbedømmelse av både den straffbare handlingen, gjerningsmannens person, handlingens grovhet og eventuelle andre forhold som kan ha betydning i den aktuelle sak.

Det er også enighet blant det samme flertallet om at maksimumsstraffene i straffereglene om vold er høye nok. Riksadvokaten har for øvrig i så måte kommet med klare signaler.

Justisdepartementet har imidlertid bedt Riksadvokaten vurdere om det bør tas inn en særskilt regel i straffeloven med en skjerpet strafferamme for tilfeller der det blir skutt mot politiet. Dette dreier seg om en særlig kvalifisert form for vold, og det er viktig at dette arbeidet blir gitt prioritet, slik at en slik regel kan komme inn i straffeloven. Alt skulle tyde på at det her er flertall for at det vil kunne skje. For øvrig kan nevnes at en samlet justiskomite støtter departementets forslag om at også enkeltmedlemmer av Regjeringen, Stortinget og Høyesterett skal kunne beskyttes etter straffeloven § 99. I dag foreligger det i forhold til denne paragrafen kun kollektiv beskyttelse.

Ifølge departementet kan de foreslåtte lovendringene få både administrative og økonomiske konsekvenser. Betydningen av de foreslåtte endringer er imidlertid så stor at både de rettsmessige, menneskelige og samfunnsmessige fordelene er langt viktigere enn disse konsekvensene.

Lovendringene i dette forslaget er prinsipielle og av stor betydning. Derfor er det naturlig at det foreslåtte lovforslaget totalt sett blir gjennomgått og etterkontrollert fire til fem år etter at det er satt i verk. Stortinget må om nødvendig foreta eventuelle endringer eller justeringer hvis det skulle være behov for det.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg skal konsentrere meg om det som er hovedfokus og det vanskelige prinsipielle spørsmålet som behandles her i dag, nemlig hvorvidt det skal åpnes for bruk av anonyme vitner i Norge. Dette er et prinsipielt sett veldig vanskelig rettssikkerhetsspørsmål, for i en rettsstat dreier det seg ikke bare om å få dømt noen, men om å få dømt den rette. Det betyr at man må ha muligheter for et forsvar til å krysseksaminere og sjekke vitneprov.

Dette er en sak som behandles etter en utredning som har anbefalt at man ikke går for anonymisering av vitner, en utredning der man hadde kort frist, høringsfristen har vært kort, og Metodeutvalget foreslo at man skulle nedsette et eget utvalg til å vurdere disse vanskelige spørsmålene. Men likevel rushes denne saken igjennom i Stortinget, selv om ingen andre land i Norden har åpning for anonymisering av vitner og få andre land i Europa har det.

Det er meget opplagt at det er en alvorlig trussel mot rettssikkerheten at vitner kan utsettes for trusler som gjør at vitneforklaringer endres, som gjør at man ikke tør å vitne osv. Det er også en kjensgjerning at dette er et økende problem. Det som forundrer meg, er at man åpner for anonymisering av vitner, men at det ikke er hovedfokus i saken om trusler mot vitner.

Det er tre kategorier av vitner der man ser det som aktuelt og mulig å ha anonyme vitner. Det er såkalt tilfeldige vitner, altså de som tilfeldig kommer forbi en situasjon og blir vitne til en alvorlig og grov handling. Ifølge politiet og ifølge en svensk undersøkelse er dette vitner som i liten grad utsettes for trusler – nesten aldri. De som utsettes for trusler, er folk som har kjennskap til miljøet, som er kjent for siktede fra før, som kanskje er i familie med siktede, dvs. situasjoner der anonymisering er helt umulig, fordi vitneprovet i seg selv vil fortelle hvem det er som er vitne.

Den andre situasjonen gjelder vitner i selve det kriminelle miljøet, som kanskje er i en situasjon hvor de har betydelig egeninteresse i å legge skylden på den som er siktet i saken. Departementet problematiserer også det og mener at det ikke er et spesielt egnet miljø å hente anonyme vitner fra.

Den tredje kategorien er polititjenestemenn – ikke bare spanere, men også vanlige polititjenestemenn. Vi vet at dette er folk som gjør en viktig jobb på vegne av samfunnet, men som i stadig større grad utsettes for trusler, ikke bare mot seg selv, men også mot familiemedlemmer. I SV har vi kommet til at det er uakseptabelt at tjenestemenn utsettes for den type trusler at de ikke kan gjøre en jobb på vegne av samfunnet i rettssikkerhetens navn. SV foreslår derfor at man åpner for bruk av anonymisering av vitner, men knytter dette til polititjenestemenn. På de andre områdene tror vi at problemstillingen er annerledes enn det komiteflertallet og departementet mener.

Jeg tror at anonymisering av vitner kan føre til det motsatte av det som er tenkt. Det kan f.eks. være sånn at flere påberoper seg anonymitet for å vitne. Når departementet og komiteen samtidig sier at et anonymt vitneprov ikke kan være avgjørende for en domfellelse i en sak, kan man komme i den situasjon at man svekker muligheten for å domfelle en gjerningsmann hvis anonymisering av vitneutsagn får stor utbredelse.

Norge er et lite og oversiktlig land. Jeg er forundret over at ikke departementet og komiteen legger mye større vekt på hva man skal gjøre for å beskytte vitner som siktede vet hvem er, for det er der hovedtrusselen mot vitner ligger – vitner som ikke på noen måte lar seg anonymisere. Det er der de alvorlige truslene i familiesaker ligger. Det er der de alvorlige truslene i forbindelse med folk som tyster fra kriminelle miljøer, ligger. Og det er der Norge har helt spesielle utfordringer.

Komiteen og departementet går ikke inn for et organisert vitnebeskyttelsesprogram. De argumenterer med at det er lite aktuelt i Norge å lage den slags type planer, fordi det er så få saker, og det er nok riktig. Men vi har en ulempe i forhold til mange andre land med større forhold, ved at det der er mulig f.eks. å skifte identitet på personer uten at man blir sporet opp. Hvordan sikrer man vitners beskyttelse i et lite og oversiktlig land, der det er veldig lett å finne fram til enkeltpersoner, og hvor til og med Oslo er en småby? Det burde vært hovedfokus i denne saken. Det er det som kunne betydd at man kom videre på dette.

Jeg vil gjerne ta opp det forslaget som er omdelt på plassene.

Presidenten: Kristin Halvorsen har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Tor Nymo (Sp): Odelstinget vedtar i dag flere endringer i straffeloven og straffeprosessloven mv. for å beskytte aktørene i straffesaker mot trusler og represalier. Lovendringene vil særlig ha betydning ved organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet.

I praksis vil det si at det på nærmere vilkår åpnes for bruk av anonyme vitner i norske straffesaker. Etter gjeldende lov har det ikke vært adgang til å føre anonyme vitner for retten. Politiet har inntil nå hatt begrensede muligheter til å love en informant eller et politivitne anonymitet.

Det er liten tvil om at forbryterne i langt større grad enn tidligere utøver vold eller truer med å utøve vold mot aktører i straffesaker. Formålet er å hindre at en forbrytelse blir anmeldt, eller å påvirke representanten for domstolene, politiet, påtalemyndigheten, forsvarerstanden eller kriminalomsorgen i hans arbeid med straffesaker. Det kan også være for å hevne seg på noen som har deltatt i en straffesak.

Vi kan ikke akseptere at vitner og andre aktører i straffesaker utsettes for trusler og represalier. Vi kan heller ikke akseptere at rettssamfunnets evne til å avdekke og bekjempe alvorlig kriminalitet svekkes fordi vitner ikke tør stå fram med det de vet.

Et grunnleggende trekk ved vårt strafferettssystem er at lovbrytere skal stilles til ansvar overfor samfunnet. Hvis vitner ikke tør forklare seg, får vi den meget uheldige situasjon at jo mer ondsinnet og hensynsløs en forbryter er, desto vanskeligere blir det å få ham dømt.

Når Odelstinget i dag sier ja til lovendringene, er det liten tvil om at de er i samsvar med folks rettsfølelse. Folk flest opplever daglig hvordan det kriminelle miljøet også i vårt land hardner til. Det vil da oppleves som naivt hvis ikke vitner og andre aktører i straffesaker gis beskyttelse som kan demme opp for utøvelse av vold eller trusler om vold.

Senterpartiet har vært og er opptatt av den enkeltes rettssikkerhet. Vi er imidlertid helt innforstått med at lovforslagene kan ha en negativ rettssikkerhetseffekt for den som sitter på tiltalebenken. Men dette må veies opp mot den langt alvorligere effekt det har at borgere ikke tør stå fram med sine vitnemål.

Avveiningen er ikke lett. Men totalt sett er vi i Senterpartiet overbevist om at ordningen med anonyme vitner vil tjene rettsstaten. En handlingslammet rettsstat er det verste av alle utganger på disse vanskelige spørsmålene. Lovforslagene er et viktig bidrag for å unngå det.

Odd Einar Dørum (V): Både proposisjonen fra departementet og innstillingen er holdt i en nøktern tone, og det er det all mulig grunn til når man skal avveie viktige dilemmaer i rettsstaten og finne praktiske løsninger.

Fra Venstres synspunkt inneholder innstillingen, som er enstemmig, og som vi slutter oss til på alle punkter, en rekke viktige tiltak. For det første de tiltakene som representerer skjerpede straffereaksjoner mot alle som truer alle som deltar i den rettslige prosess, enten det er vitner, folk i rettsapparatet eller politifolk. For det andre muligheten for mennesker til å være anonyme kilder for politiet i de situasjoner hvor de ikke skal brukes som vitner. Og for det tredje det spørsmål som representerer det klassiske liberale dilemma, nemlig rettsstaten i møte med en brutalisert kriminalitet, og hvordan rettsstaten, som går langt videre enn rettsvesenet, da skal opptre i forhold til rettsvesenet for å sikre en rettsprosess, sikre offer og også sikre tiltaltes rettigheter. Det er denne avveiningen som er gjort. Og det er ingen grunn til å legge skjul på at det er et dilemma.

Når vi etter en samlet vurdering har kommet fram til at det dilemmaet finner en løsning slik som det er gjort fra departementets side og i komiteens innstilling, er det på grunn av den forråelse en har i deler av kriminalitetsbildet og det alvor som spesielt politifolk møter, men som også andre norske borgere møter. Samtidig er det grunn til å ha den type nøkternhet som ligger i innstillingen, hvor tiltakene gjerdes inn. De gjerdes inn i forhold til den rent prosessuelle beskrivelse av når de skal brukes, men kanskje viktigere, de gjerdes inn ved å være veldig nøkterne i forhold til i hvilke situasjoner i vårt land dette vil være aktuelt. For det er ingen tvil om – som representanten Halvorsen var inne på – at vi lever i et land som i mange sammenhenger er svært oversiktlig, og det å føre et anonymt vitne har jo kun hensikt i de tilfeller hvor anonymiteten er reell og ikke kun teoretisk. Så derfor er jeg glad for denne nøkternheten. Men når vi etter en samlet vurdering på tross av dilemmaene og på tross av at man kan komme i situasjoner hvor også forsvarerne i ytterste fall heller ikke vil kjenne vitnets identitet – for det er jo slik det er lagt opp til – er det ingen tvil om at man må være åpen på at man da har krysset en grense, og at det er et dilemma.

Jeg syns også det er svært viktig at både departementet og komiteen legger opp til det som etter hvert har blitt praksis i en del viktige, nye kriminalpolitiske sammenhenger, nemlig at man ønsker å evaluere dette etter en periode på fire til fem år. Det bør man så absolutt gjøre. Fra mitt ståsted er det viktig at lovgivning treffer, og at lovgivning treffer slik den skal.

Jeg vil dvele noe ved det som jeg også syns komiteen har brukt noe knapp tid på, nemlig de ulike muligheter til å beskytte vitner. Her kan man jo si at landet er oversiktlig, slik at det ikke er så lett å se den praktiske betydningen av det. Ja, men Norge er jo ikke det eneste land som har dette behovet i forhold til land rundt oss. Dette var kanskje det felt hvor man sammen med andre land i Norden kunne utvikle et beskyttelsesprogram. Dette var et av de felt hvor kanskje det at vi har et nordisk fellesskap, kunne bli mer enn glade ord og muntre festtaler, og hvor det faktisk er mulig. Vi har jo et felles arbeidsmarked og har hatt det i lengre tid med andre nordiske land, spesielt med Sverige og delvis med Danmark. Det er klart at i en slik sammenheng kan det være mulig å lage et program som i visse sammenhenger kan beskytte vitner.

Jeg er også glad for det initiativ som ligger i denne saken og i komiteinnstillingen om å se på spørsmålet om hemmelig identitet. Representanten Krohn Devold var inne på det i sitt innlegg når det gjelder de praktiske sider som ligger i innstillingen, men vi er også borti spørsmålet om personnummer. Vi vet at svenskene har et treleddet system, som er beskrevet i innstillingen. Det er all mulig grunn til at vi skal se på det. Det bør være mulig for mennesker som forfølges av personer som opptrer voldelig mot dem, å kunne beskytte seg på den måten.

Jeg er også glad for at flere representanter har nevnt det arbeid som jeg er kjent med at Riksadvokaten driver med, nemlig å se på spesielle straffebud mot dem som skyter mot politiet, og jeg vil tilføye spesielle straffebud også mot dem som i forbindelse med biljakt stikker av fra politiet og kun risikerer bøter. Dette er viktige tiltak.

Men i sum velger vi i avveiningen mellom de rettsstatlige dilemmaer som ligger i alle rettigheter for den siktede i en rettssak, og det at rettsstaten skal ha mulighet til også å nå de ytterste former for kriminalitet, å stå på det som er innstillingen. Vi gjør det også i den nøkternhet at vi tror det er få tilfeller det gjelder, men det gis et veldig viktig signal gjennom de tiltakene som er fremmet. Det er også viktig for samfunnet at vi er villig til å evaluere det etter en fire–femårsperiode.

Statsråd Hanne Harlem: Mye tyder på at forbrytere i større grad enn tidligere utøver vold eller truer med å utøve vold mot aktører i straffesaker. Formålet kan være å hindre at forbrytelsen blir anmeldt, eller å påvirke en vitneforklaring for politiet eller for retten, eller det kan rett og slett være å hevne seg på noen som har deltatt i en straffesak.

Politi og påtalemyndighet rapporterer om at vi i de senere årene har sett en utvikling i retning av at profesjonelle kriminelle i større utstrekning enn tidligere benytter seg av vold og/eller trusler for å sikre sine interesser og også for å vanskeliggjøre politiets etterforskning. I konkrete saker hender det ofte at personer endrer forklaring under etterforskning, eller at et vitne i retten benekter innholdet av tidligere avgitte forklaringer. I en del tilfeller er det grunn til å tro at vedkommende har mottatt alvorlige trusler, særlig gjelder dette i alvorlige narkotikasaker. Ikke sjelden forekommer det trusler mot ansatte i politiet og deres familier. Det har også vært tilfeller av alvorlige trusler rettet mot dommere.

Et grunnleggende trekk i et rettssamfunn som vårt er at lovbrytere skal stilles til ansvar, i alle fall hvis forbrytelsen er av en viss alvorlighetsgrad. Når vitner utsettes for trusler fra den tiltalte eller personer i hans miljø, er det en alvorlig trussel mot rettssamfunnet. Vår evne til å bekjempe alvorlig kriminalitet svekkes, fordi vitner og andre ikke tør å stå frem med det de har opplevd og vet. I den proposisjon Stortinget i dag behandler, har departementet en rekke endringer i straffeloven og straffeprosessloven for å beskytte aktørene i straffesaker mot trusler og represalier. Jeg er glad for at en enstemmig justiskomite i det alt vesentlige støtter forslagene i proposisjonen.

Forslagene må ses i sammenheng med to andre viktige lovendringer den senere tiden, innføringen av nye regler om inndraging av utbytte og innføringen av nye regler om etterforskningsmetoder. Til sammen bør disse lovendringene gjøre politiet og påtalemyndighet bedre rustet i bekjempelsen av organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet. Hvis erfaringen viser at vi har ytterligere behov, er jeg innstilt på å komme tilbake til Stortinget med det.

Forslaget om å åpne for bruk av anonyme vitner i norske straffesaker, men under strenge vilkår, vil imøtekomme behov som representanten Krohn Devold beskrev godt i sitt innlegg. Jeg er enig i at det ligger viktige dilemmaer her. Men jeg mener at det forslaget som departementet og Regjeringen har fremmet, har klart å balansere det dilemma vi møter. Jeg er dermed ikke enig med SV i det forslaget de har fremsatt, for jeg er redd for at vi ikke ivaretar det formålet vi ønsker å ivareta, hvis vi bare gir mulighet for å føre anonyme politivitner. Særlig vil jeg peke på det forhold som representanten Halvorsen viste til, at det ikke er ofte det er snakk om trusler mot tilfeldighetsvitner. Jeg vil peke på at det er et problem at vi vet jo egentlig ikke det, for når vitner utsettes for trusler, kommer de ikke til politi og domstoler. Det andre jeg vil peke på, er at med forslaget til SV unntar man også muligheten til å bruke anonyme vitner i alle andre ledd av straffesaksbehandlingen enn for selve domstolen. Jeg tror at muligheten for å bruke anonyme vitner kan praktisk sett være vel så viktig på etterforskningsstadiet, hvor man kan bruke informanter – det vil ikke være avgjørende i den endelige domstolsbehandlingen, men vil gi politiet nødvendig informasjon for å gå videre i etterforskningen.

Jeg understreker at departementets vurdering er at ordningen ikke er i strid med våre internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, og at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har godtatt bruk av anonyme vitner. Det er nevnt her at vel så viktig som lovendringer er å klare å få til vitnebeskyttelse, og det er jeg enig i. Og jeg er enig i komiteens forslag om å utvide adgangen til å utvise tiltalte eller andre fra rettssalen når et vitne under 18 år forklarer seg. Det er en fornuftig utvidelse.

Også spørsmålet om beskyttelse av personopplysninger er viktig, og departementet er allerede i gang med, sammen med Finansdepartementet, å arbeide med å få gjennomført slike endringer som gjør at vi i større grad kan beskytte personopplysninger.

Jeg er også innstilt på å ha stort trykk på det arbeidet som går på å utvikle en idéhåndbok til bruk i saker der det er behov for å beskytte vitner, og jeg tar definitivt med meg oppfordringen fra representanten Dørum om også å se på dette i et nordisk samarbeid.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på tre minutter.

Jan Simonsen (Frp): Justiskomiteens leder, representanten Kristin Krohn Devold, gav i sitt innlegg en glimrende beskrivelse av hvordan det føles for unge mennesker i 14-, 15-, 16-årsalderen å måtte stå fram og vitne mot ransmenn og kriminelle ungdommer og være livredde for hevnreaksjoner fra beinharde kriminelle miljøer.

Det som bekymrer meg, er at Sosialistisk Venstreparti ikke ønsker å gi noen beskyttelse for disse unge menneskene som er livredde når de tvinges til å stå fram i retten, men ønsker å begrense adgangen til anonym vitneførsel for å beskytte polititjenestemenn. Jeg finner det både inhumant og uverdig å tvinge disse unge menneskene til å vitne i full åpenhet når de risikerer å bli psykisk og fysisk knust av beinharde kriminelle ungdomsgjenger.

Det alternativet å la disse unge menneskene slippe å vitne i det hele tatt, er ikke noe akseptabelt alternativ, for det vil da føre til at disse kriminelle ungdommene, ransmennene, forbryterne, går fri og kan fortsette med sin ødeleggende virksomhet mot andre mennesker. Anonym vitneførsel er det eneste alternativet. Jeg forstår Sosialistisk Venstrepartis betenkeligheter. De argumentene som blir brukt, er for så vidt relevante nok, men de må ses i forhold til den hjerteskjærende råheten det er ikke å ha adgang til anonym vitneførsel og dermed tvinge mennesker til å stå fram i en vitneboks livredde for eget liv og helse og livredde for familiens liv og helse.

Så argumenter Sosialistisk Venstreparti med at det er ikke så veldig ofte det er behov for anonyme vitner, for trusler mot tilfeldig forbipasserende eller ofre skjer ikke ofte. Vel, det vet man ikke så forferdelig mye om, men la oss nå si at det var tilfellet. Da er ikke det noe argument mot å tillate anonym vitneførsel i de tilfellene hvor det er nødvendig, snarere tvert imot. Hvis dette ikke er noe stort problem og det ikke vil skje i så veldig mange rettssaker, burde det være mulig også for Sosialistisk Venstreparti å gi beskyttelse for disse ofrene, men dessverre viser SVs holdning i denne saken at SV ikke har særlig mye omsorg for kriminalitetens ofre.

Helt til slutt: Representanten Kristin Krohn Devold refererte til at komiteen enstemmig ber Regjeringen fremme sak om skjerpede straffer i de tilfellene hvor det blir skutt mot polititjenestemenn. Det er vel og bra. Men Kristin Krohn Devold og andre representanter for flertallet ønsker altså ikke å øke minimums- og maksimumsstraffene i de tilfellene hvor det blir brukt annen type grov vold mot polititjenestemenn, altså trussel om tørre never, slagvåpen eller kniver. Det gir ikke polititjenestemenn den ønskede beskyttelsen. Det regner jeg med at det norske politikorpset vil merke seg.

Kristin Krohn Devold (H): Jeg vil bare innlede med å si at når vi får en egen sak tilbake igjen om hvordan vi skal behandle trusler med skytevåpen mot politiet, vil vi få full anledning til å gå igjennom andre typer voldstrusler mot politiet, og det forbeholder Høyre seg selvfølgelig retten til å gjøre. Men vi ønsker bare å behandle alle disse spørsmålene samlet etter at Riksadvokaten har framlagt sin anbefaling.

Men det jeg tegnet meg til, var i grunnen forslaget fra Kristin Halvorsen. SV har et handikap, og det er at de ikke får anledning til å delta på komiteens høringer. Der kommer det fram mye nyttig informasjon. Mange av disse eksemplene som berører f.eks. situasjonen for tilfeldige vitner, har vi jo nettopp ofte fått i komitehøringene, både når vi har hatt møte med representanter for skandinavisk politi som jobber mot organiserte kriminelle miljøer – et seminar hadde vi på Oslo politikammer – og i høringsinnspill f.eks. fra Kripos. Derfor vil jeg nevne et helt konkret eksempel om trusler mot tilfeldige vitner. Dette eksemplet er fra Sverige, og det kan være greit, for da gjør det det litt lettere å holde selve saken skjult for det norske miljøet:

Det var tre personer på et torg som ble vitne til en grusom mishandling. Det er noe som skjer ganske ofte. Overfall og vold skjer ute i det offentlige rom, og tilfeldig forbipasserende kan se det. Det som skjedde, var selvfølgelig at disse vitnene var villig til å avgi politiforklaring. Men så ble de oppsøkt hjemme én etter én av det organiserte MC-miljøet. De ble truet, ikke bare til å trekke forklaringene sine, men til å betale erstatning til voldsmannen for tapt arbeidsfortjeneste som ble påført ham ved at denne saken i det hele tatt ble anmeldt. Tre vitners familier ble terrorisert og psykisk ødelagt, og vitnenes familier og foreldre ble ikke fulgt alvorlig nok opp da de henvendte seg til politiet. Det burde være unødvendig å si at alle vitnene trakk forklaringene sine.

Dette var et eksempel fra det organiserte kriminelle miljøet i Sverige. Kripos var helt tydelig på at slike ting også skjer i Norge. Det at vi er i forkant av lovgivningen i Europa til å følge opp disse konkrete situasjonene, er noe Norge for en gangs skyld bør ta ære for. Det er ikke noe mål i seg selv alltid å komme diltende til slutt. Vi har Europarådets rekommandasjon i ryggen, og vi har konkrete dommer i Europadomstolen i ryggen når det gjelder å tillate anonym vitneførsel.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg vil bare peke på at det i det endelige forslaget i innstillingen er en mangel. I §§ 245 og 284, som jeg refererte til i mitt hovedinnlegg, snakkes det om fornærmede og vitner under 18 år. Det står nå i § 245: «Ved avhør av fornærmede eller av et vitne under 18 år …» og i §284: «Ved avhør av fornærmede eller et vitne under 18 år …» Det kan tolkes som at både fornærmede og vitnet må være under 18 år. Det som må stå der, er: «Ved avhør av fornærmede eller ved avhør av vitne under 18 år …» Ellers kan det bli en innskrenkning. I dag gjelder det jo for fornærmede uansett, og det ønsker vi ikke innskrenket. Det vil jeg skal bli protokollert så vi får det rettet opp i begge paragrafene.

Kristin Halvorsen (SV): Det som forundrer meg i denne saken, er at det ikke fokuseres mye sterkere både fra departementets og komiteens side på hva man faktisk gjør for å beskytte vitner som er kjent for den siktede. For det vil være den vanlige situasjonen. I de aller fleste saker der f.eks. ungdom er offer for barneran, er ofrene personer som de siktede vet hvem er. Vi vet at i veldig mange slike saker utsettes folk for alvorlig vold eller trusler, trusler mot småsøsken osv. Så hovedfokus i forbindelse med å sikre vitner og få folk til å tørre å stå fram dreier seg om hvordan man faktisk kan sikre trygghet for dem som siktede eller siktedes miljø vet hvem er. Det er hovedpoenget. Men der er komiteen nesten helt uinteressert. Komiteen og departementet ønsker ikke å lage et vitnebeskyttelsesprogram. Selv om vi kunne se Norden som helhet – som representanten Dørum var inne på – i de mest dramatiske sakene, hvor det dreier seg om å skifte identitet f.eks., er man gjenkjennelig som nordmann i Danmark eller i Sverige, og særlig i Finland. Så vi er i en spesielt krevende situasjon i et såpass lite, oversiktlig samfunn som vi er for å kunne sikre vitners trygghet, og vi har mindre mulighet til å sikre vitners anonymitet enn de fleste andre land. Det er en spesiell utfordring for oss, og der burde hovedfokus være.

Jeg ser at det i innstillingen er formulert på en slik måte at det henvises til § 130 a første og annet ledd i den neste paragrafen, som er 234 a. Vår mening med forslaget har vært å si at vi ser at polititjenestemenn kan være i spesielle situasjoner. Men vi frykter at man kan komme i situasjoner som dreier seg om domfellelse av f.eks. folk fra MC-miljøet eller om alvorlig narkotikakriminalitet. For departementet sier at anonym vitneførsel ikke kan være avgjørende for å få dømt en person. Da kan man altså gjennom å åpne for anonym vitneførsel invitere folk som i utgangspunktet var innstilt på å vitne gjenkjennelig, med fullt navn, til å ønske anonym vitneførsel. På den måten kan man altså være inne i en utvikling hvor det blir vanskeligere å få dømt dem som faktisk har begått lovbrudd.

Dette er situasjoner som er ekstremt vanskelige å håndtere. Men der jeg skulle ønske meg at det nå ble fortgang fra Justisdepartementets side – jeg kunne tenke meg å spørre justisministeren om det også – er: Man trenger å ha en plan ved alle politikammer, der det er faste kontaktpersoner, der de som utsettes for trusler vet at de får beskyttelse umiddelbart, at de kan ha alarm, at familiemedlemmene kan ha det, at man i mye større grad konsentrerer innsatsen om hvordan man faktisk kan sikre vitner.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg bad om ordet nettopp for å kommentere dette med beskyttelse av vitner.

Først vil jeg si at det må være mulig å gjøre flere ting på én gang. Det må være mulig å være opptatt av de forslagene som fremmes i denne proposisjonen, og gjøre de endringene, selv om man også ser at det er behov for å gjøre noe i forhold til å beskytte vitner som vitner på alminnelig, åpen måte. Og der mener jeg for det første at vi allerede i dag har en god del muligheter for det. Både besøksforbud og voldsalarm er to virkemidler som for så vidt er kommet mer de senere årene, og som er gode virkemidler i forhold til å beskytte vitner. Det arbeidet vi gjør med personopplysninger, for å beskytte identitet, er ytterligere et skritt i den retningen. I tillegg har vi arbeidet vi skal gjøre i forhold til mer en idéhåndbok, altså en mer samlet oversikt, nettopp for å spre til de ulike politikamrene andre måter å beskytte vitner på enn de tre mer opplagte virkemidlene som jeg allerede har pekt på. Så jeg føler ikke at det her er tomt på den ene siden og fullt på den andre, for å si det sånn. Her oppfatter jeg det som om man prøver å følge flere spor på én gang.

Jan Petter Rasmussen (A): Et par ting i forhold til det som representanten Kristin Halvorsen var inne på – for det første når det gjelder dette med vitneprogrammer. Når vi sier nei til det, er det ikke fordi vi ikke ønsker at vi skal gå gjennom de forskjellige delene og mulighetene som finnes her. Vi ønsker å få en samlet oversikt over de praktiske tiltakene så fort som mulig, slik at vi skal kunne iverksette ting når det er nødvendig. Det som ligger i dette, er at vi ønsker hurtig handling, og det er unødvendig å lage et fullstendig program.

Ellers når det gjelder å ta en beslutning om vi skal ha anonyme vitner eller ikke, har vi lagt vekt på – det var jeg inne på i mitt innlegg – at en rettslig avgjørelse skal tas av domstolen. Og der vil de forskjellige forhold i hvert enkelt tilfelle bli vurdert. Det kan selvfølgelig være tilfeller der det kan være en kriminell som kan ha sine egne motiver for å vitne, ikke sant? Det kan være tilfellet, og det kan være andre tilfeller der det er tilfeldige vitner, så det er slik at totalsituasjonen i hvert enkelt tilfelle skal bedømmes før en gir tillatelse. Det er unntakstilfeller vi snakker om, og terskelen skal ligge høyt, det må være helt klart.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 528)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er

  • forslagene nr. 1-3, fra Jan Simonsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 4, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at forsettlige eller overlagte drap på polititjenestemenn kan medføre fengsel på livstid.»

Forslag nr. 2, fra Fremskittspartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av straffelovens § 127, slik at dagens maksimumsstraff heves fra 5 år til 10 års fengsel når volden utøves mot polititjenestemenn. Dersom volden er grov, settes det en minstestraff på 4 års fengsel og en maksimumsstraff på 21 års fengsel.»

Forslag nr. 3, fra Fremskittspartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av straffelovens § 326, slik at maksimumsstraffen for å hindre eller forsøke å hindre en polititjenestemann i å utføre sin jobb økes fra 6 måneders fengsel til fengsel i inntil 2 år.»

Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slike vedtak:

A

Lov

om endringer i straffeloven og straffeprosessloven m.v. (tiltak for å beskytte aktørene i straffesaker mot trusler og represalier m.v.)

I

I straffeloven 22. mai 1902 nr. 10 gjøres disse endringer:

§ 99 første ledd skal lyde:

Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett. Medvirkning er straffbar.

§ 121 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Det samme gjelder når det foreligger andre særdeles skjerpende omstendigheter.

Ny § 132 a skal lyde:

For motarbeiding av rettsvesenet straffes den som ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet eller noen av hans nærmeste

  • a) opptrer slik at det er egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak, eller

  • b) gjengjelder en handling, et arbeid eller en tjeneste som aktøren har utført i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak.

Med aktør i rettsvesenet menes den som

  • a) har anmeldt et straffbart forhold eller har anlagt søksmål i en sivil sak,

  • b) har avgitt forklaring for politiet eller for retten,

  • c) arbeider eller utfører tjeneste for politiet, påtalemyndigheten, domstolen eller kriminalomsorgen,

  • d) er forsvarer, bistandsadvokat eller prosessfullmektig, eller

  • e) vurderer å foreta en slik handling eller å påta seg et slikt arbeid eller en slik tjeneste.

Medvirkning er straffbar.

Motarbeiding av rettsvesenet straffes med fengsel inntil 5 år. Har den skyldige tidligere vært straffet etter denne paragrafen, eller er handlingen utført under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 10 år anvendes. Ved avgjørelsen av om det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, skal det særlig legges vekt på om overtredelsen har voldt fare for noens liv eller helbred, er begått ved flere anledninger eller av flere i fellesskap eller har et systematisk eller organisert preg.

Grov uaktsom motarbeiding av rettsvesenet straffes med fengsel inntil 5 år.

Nåværende § 132 a blir ny § 132 b.

II

I domstolloven 13. august 1915 nr. 5 (slik den lyder etter lovendringen 4. juni 1999 nr. 37) gjøres disse endringer:

§ 125 første ledd ny bokstav e skal lyde:

  • e) når et vitne avhøres anonymt, jf. straffeprosessloven 130 a, eller

I bokstav d utgår det avsluttende «eller», og nåværende bokstav e blir ny bokstav f.

§ 126 nytt første ledd skal lyde:

Rettsmøter til behandling av en begjæring om anonym vitneførsel, jf. straffeprosessloven 130 a eller 234 a, skal holdes for lukkede dører.

Nåværende første ledd blir annet ledd.

Inntil endringen ved lov 4. juni 1999 nr. 39 i domstolloven § 125 og § 126 trer i kraft, skal § 126 nytt fjerde ledd lyde:

Rettsmøter til behandling av en begjæring om anonym vitneførsel, jf. straffeprosessloven 130 a og 234 a, skal holdes for lukkede dører. Retten kan ved kjennelse beslutte at et rettsmøte helt eller delvis skal holdes for lukkede dører når et vitne avhøres anonymt, jf. straffeprosessloven 130 a.

III

I tvistemålsloven 13. august 1915 nr. 6 gjøres disse endringer:

§ 125 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Opplysninger som er gitt skriftlig til retten etter 215 annet ledd, skal ikke føres inn i rettsboken.

§ 215 (slik den lyder etter Stortingets vedtak 24. februar 2000) skal lyde:

Rettens formann spør vitnet om navn, fødselsdato, stilling, bopel og forhold til partene. Er det særlig grunn til det, spørres vitnet også om andre omstendigheter som kan ha innflytelse på bedømmelsen av forklaringen.

I stedet for bopel kan vitnet oppgi arbeidssted. Oppgir vitnet arbeidsstedet, kan rettens formann dersom det er behov for det, i tillegg pålegge vitnet å oppgi bopelen skriftlig til retten. Er det fare for at vitnet eller noen som vitnet står i et slikt forhold til som nevnt i 207, kan bli utsatt for en forbrytelse som krenker livet, helsen eller friheten, eller for vesentlig velferdstap av annen art, kan formannen beslutte at opplysning om bopelen eller arbeidsstedet bare skal opplyses skriftlig til retten.

IV

I straffeprosessloven 22. mai 1981 nr. 25 gjøres disse endringer:

§ 18 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Opplysninger som er gitt skriftlig til retten etter 130 annet ledd, skal ikke føres inn i rettsboken.

Ny § 21 a skal lyde:

Når retten behandler en begjæring om anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, skal vitnets navn og andre opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent, nedtegnes i et særskilt dokument. Dette dokumentet og andre dokumenter i saken som har opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent, skal oppbevares på en strengt betryggende måte i samsvar med forskrift som Kongen gir. Avslår retten en begjæring om anonym vitneførsel, gjelder likevel de alminnelige reglene om protokollasjon og oppbevaring bare dersom påtalemyndigheten fører vitnet under full identitet, jf. 130.

Reglene i første ledd om protokollasjon og oppbevaring av dokumenter gjelder tilsvarende for avhør i rettsmøte med hjemmel i 130 a.

§ 26 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Dette gjelder likevel ikke for den delen av rettsboken som reguleres av 21 a.

I § 28 (slik den lyder etter lovendringen 4. juni 1999 nr. 37) skal nytt femte ledd lyde:

Det kan ikke gis utskrift av den delen av rettsboken som er nevnt i 21 a, 40 sjette ledd eller 52 tredje ledd.

Femte til sjuende ledd blir sjette til åttende ledd.

Inntil lovendringen 4. juni 1999 nr. 37 trer i kraft skal det nye leddet ved lovendringen her være fjerde ledd og nåværende fjerde til sjette ledd blir femte til sjuende ledd.

§ 40 nytt sjette ledd skal lyde:

Er det besluttet anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, må dommen ikke inneholde opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent. Dersom det av hensyn til reglene om domsgrunner i paragrafen her er nødvendig å komme med opplysninger om vitnets identitet, skal opplysningene nedtegnes i et særskilt dokument. Dokumentet skal oppbevares på en strengt betryggende måte i samsvar med forskrift som Kongen gir.

§ 52 nytt tredje ledd skal lyde:

Er det besluttet anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, skal den siktede opplyses om dette. For øvrig skal han ikke gjøres kjent med innholdet i kjennelsen. Kjennelsen skal i stedet meddeles forsvareren hvis ikke forsvareren har motsatt seg å få opplysninger om vitnets identitet. Forsvareren kan påkjære avgjørelsen på den siktedes vegne. Kjennelsen skal oppbevares på en strengt betryggende måte i samsvar med forskrift som Kongen gir.

Nåværende tredje ledd blir fjerde ledd.

§ 97 nytt annet ledd skal lyde:

Siktede skal ha forsvarer i rettsmøte som holdes for å avgjøre om et vitne skal forklare seg anonymt, jf. 130 a eller 234 a. Det samme gjelder når retten før hovedforhandlingen foretar et anonymt avhør av et vitne.

§ 130 skal lyde:

Rettens formann spør vitnet om navn, fødselsdato, stilling, bopel og forhold til siktede og fornærmede. Er det særlig grunn til det, spørres vitnet også om andre omstendigheter som kan ha innflytelse på bedømmelsen av forklaringen.

I stedet for bopel kan vitnet oppgi arbeidssted. Oppgir vitnet arbeidsstedet, kan rettens formann dersom det er behov for det, i tillegg pålegge vitnet å oppgi bopelen skriftlig til retten. Er det fare for at vitnet eller noen som vitnet står i et slikt forhold til som nevnt i 122, kan bli utsatt for en forbrytelse som krenker livet, helsen eller friheten, eller for vesentlig velferdstap av annen art, kan formannen beslutte at opplysning om bopelen eller arbeidsstedet bare skal opplyses skriftlig til retten.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet under IV:

Ny § 130 a skal lyde:

I saker om overtredelse av straffeloven 132 a, 151 a, 162 annet eller tredje ledd, 192, 229 tredje straffalternativ, 231, 233, 266, 268 jf. 267, 317 jf. 162 annet eller tredje ledd eller 317 jf. 268 jf. 267 eller ved overtredelser som nevnt i alkoholloven 10-1 tredje ledd; eller forsøk på slik forbrytelse kan retten etter begjæring fra statsadvokaten ved kjennelse bestemme anonym vitneførsel når det om vitnets identitet blir kjent, kan være fare

  • a) for en alvorlig forbrytelse som krenker livet, helsen eller friheten til vitnet eller til noen vitnet står i et slikt forhold til som nevnt i 122, eller

  • b) for at muligheten for et vitne til å delta skjult i etterforskningen av andre saker av den art som er nevnt foran, blir vesentlig vanskeliggjort.

Anonym vitneførsel kan besluttes bare dersom det er strengt nødvendig og det ikke medfører vesentlige betenkeligheter av hensyn til den siktedes forsvar.

Anonym vitneførsel kan gå ut på ett eller flere av følgende tiltak:

  • a) at vitnets navn ikke opplyses,

  • b) at det ikke gis andre opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent, eller

  • c) at det settes i verk fysiske eller tekniske tiltak for å holde vitnets identitet hemmelig.

Dommere, lagrettemedlemmer, aktor og forsvarer skal opplyses om vitnets navn og gjøres kjent med andre forhold som er av betydning for saken. Opplysningene skal likevel ikke gis til forsvareren dersom han motsetter seg det.

De som får opplysninger etter tredje ledd, plikter å bevare taushet om alle opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent. Avslår retten begjæringen om anonym vitneførsel, faller taushetsplikten bare bort når det er klart at påtalemyndigheten likevel vil føre vitnet under full identitet, jf. 130. Polititjenestemenn som kjenner vitnets identitet, har tilsvarende taushetsplikt.

En avgjørelse under saksforberedelsen av om anonym vitneførsel skal tillates, treffes i lagmannsretten av tre fagdommere. I herreds- eller byretten tar rettens formann avgjørelsen.

En kjennelse som tillater anonym vitneførsel, skal angi det saksforholdet som retten har funnet bevist som grunnlag for avgjørelsen. Retten skal også opplyse de grunner den har lagt vekt på ved avgjørelsen av om vilkårene i bestemmelsen her er oppfylt.

Presidenten: Til første ledd, innledningen, foreligger et avvikende forslag, nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti:

«Ny § 130 a første ledd, innledningen, skal lyde:

I saker om overtredelse av straffeloven §§ 132 a, 151 a, 162 annet eller tredje ledd, 192, 229 tredje straffalternativ, 231, 233, 266, 268 jf. § 267, § 317 jf. § 162 annet eller tredje ledd eller § 317 jf. § 268 jf. § 267 eller ved overtredelser som nevnt i alkoholloven § 10-1 tredje ledd; eller forsøk på slik forbrytelse kan retten etter begjæring fra Riksadvokaten ved kjennelse bestemme anonym vitneførsel for polititjenestemenn når det om vitnets identitet blir kjent, kan være fare.»

Votering:
  • 1. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til Ny § 130 a, innledningen, og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen mot 5 stemmer.

  • 2. Komiteens innstilling til resten av Ny § 130 a bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

Ny § 234 a skal lyde:

Når vilkårene i 130 a første og annet ledd er oppfylt, kan retten etter begjæring fra politimesteren ved kjennelse bestemme anonym vitneførsel for politiet. 216 d annet ledd gjelder tilsvarende så langt det passer.

Anonym vitneførsel kan gå ut på

  • a) at det ikke opplyses om navnet på en av politiets informanter eller gis andre opplysninger som kan føre til at informantens identitet blir kjent, eller

  • b) at det ikke opplyses om navnet på et vitne som har forklart seg for politiet eller gis andre opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent.

130 a tredje ledd annet og tredje punktum samt fjerde og sjette ledd gjelder tilsvarende når retten behandler en begjæring om bruk av anonyme vitner etter bestemmelsen her.

Et avhør som nevnt i annet ledd bokstav b kan ikke brukes som bevis i retten hvis retten finner at vilkårene i 130 a første og annet ledd ikke lenger er oppfylt. 130 a tredje ledd annet og tredje punktum og fjerde ledd gjelder tilsvarende så langt de passer dersom avhøret brukes som bevis i retten.

Kongen kan gi nærmere forskrift om bruk av anonyme vitner for politiet, herunder om taushetsplikt og om oppbevaring av opplysningene.

§ 242 nytt annet ledd skal lyde:

Er det begjært anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, kan mistenkte eller fornærmede ikke få innsyn i opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent. Avslår retten begjæringen, gjelder reglene i første ledd likevel bare dersom påtalemyndigheten fører vitnet under full identitet, jf. 130. Forsvareren kan påkjære et avslag om innsyn etter første punktum på den siktedes vegne.

Nåværende annet til fjerde ledd blir tredje til femte ledd.

§ 245 første ledd skal lyde:

Retten kan beslutte at siktede skal forlate rettssalen mens et vitne blir avhørt, dersom det er særlig grunn til å frykte at en uforbeholden forklaring ellers ikke vil bli gitt. Retten kan også beslutte at siktede skal forlate rettssalen under behandlingen av en begjæring om anonym vitneførsel, jf. 130 a og 234 a, og når et anonymt vitne avhøres. Andre personer kan av de samme grunner pålegges å forlate rettssalen under avhør av et vitne eller en siktet. Ved avhør av fornærmede eller av et vitne under 18 år kan retten treffe beslutning om at siktede eller andre skal forlate rettssalen også hvis særlige grunner gjør at hensynet til henholdsvis fornærmede eller vitnet tilsier det. I stedet for å pålegge siktede eller andre å forlate rettssalen kan retten beslutte å sette i verk tiltak slik at vedkommende ikke kan iaktta vitnet.

§ 245 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

I saker som nevnt i første ledd annet punktum skal han likevel ikke gjøres kjent med opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent.

§ 264 første ledd nye annet til fjerde punktum skal lyde:

Vil påtalemyndigheten begjære at et vitne forklarer seg anonymt, jf. 130 a eller 234 a, skal det opplyses om dette i bevisoppgaven. Vitnets navn og andre opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent, skal ikke nevnes. Avslår retten en begjæring om anonym vitneførsel, skal vitnets navn opplyses snarest mulig etter at avgjørelsen er rettskraftig dersom påtalemyndigheten likevel vil føre vitnet under full identitet, jf. 130.

§ 264 nytt fjerde ledd skal lyde:

Er det begjært anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, kan den tiltalte ikke få innsyn i opplysninger som kan føre til at vitnets identitet blir kjent. Avslår retten begjæringen, gjelder reglene i første og annet ledd bare dersom påtalemyndigheten likevel fører vitnet under full identitet, jf. 130. Forsvareren kan påkjære et avslag om innsyn etter første punktum på den tiltaltes vegne.

Nåværende fjerde ledd blir femte ledd.

§ 267 første ledd tredje punktum skal lyde:

Reglene i § 242 fjerde ledd og 264 første ledd annet til fjerde punktum og fjerde ledd gjelder tilsvarende.

§ 272 skal lyde:

Retten kan beslutte at det skal holdes rettsmøte under saksforberedelsen til behandling av spørsmål

  • a) om å avvise saken,

  • b) om å frifinne tiltalte fordi det forhold som er beskrevet i tiltalebeslutningen, ikke er straffbart eller straffansvaret er falt bort,

  • c) om å avskjære bevisførsel under hovedforhandlingen,

  • d) om plikt til å avgi vitneforklaring,

  • e) om et vitne skal forklare seg anonymt, jf. 130 a eller 234 a,

  • f) om siktede eller andre personer skal pålegges å forlate rettssalen mens et vitne eller en medsiktet blir avhørt eller

  • g) om saken helt eller delvis skal føres for lukkede dører og med referatforbud.

Slik beslutning kan ikke påkjæres.

Retten kan beslutte å utsette avgjørelsen til hovedforhandlingen.

Avgjørelse om å fremme saken og avgjørelser etter første ledd bokstav c til g er ikke bindende ved hovedforhandlingen. Er spørsmålet etter kjæremål avgjort i høyere instans, kan avgjørelsen ikke omgjøres under hovedforhandlingen uten på grunnlag av nye opplysninger.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 284 første ledd skal lyde:

Retten kan beslutte at en tiltalt skal forlate rettssalen mens en annen tiltalt eller et vitne blir avhørt, såfremt det er særlig grunn til å frykte for at en uforbeholden forklaring ellers ikke vil bli gitt. Retten kan også beslutte at en tiltalt skal forlate rettssalen under behandlingen av en begjæring om anonym vitneførsel, jf. 130 a. Det samme gjelder når et anonymt vitne skal avhøres. Også andre personer kan av de samme grunner pålegges å forlate rettssalen. Ved avhør av fornærmede eller et vitne under 18 år kan retten treffe beslutning om at tiltalte eller andre skal forlate rettssalen også dersom særlige grunner gjør at hensynet til henholdsvis fornærmede eller vitnet tilsier det. I stedet for å pålegge tiltalte eller andre å forlate rettssalen, kan retten beslutte at det settes i verk tiltak slik at vedkommende ikke kan iaktta vitnet.

§ 292 annet ledd nye tredje og fjerde punktum skal lyde:

Er det begjært anonym vitneførsel, jf. 130 a eller 234 a, kan det ikke føres bevis som kan føre til at identiteten til vitnet eller informanten blir kjent. Avslår retten en begjæring om anonym vitneførsel, kan beviset føres bare dersom påtalemyndigheten likevel vil føre vitnet under full identitet, jf. 130.

§ 314 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

264 første ledd annet til fjerde punktum gjelder tilsvarende.

V

Følgende endringer trer i kraft straks:

  • a) Endringene i straffeloven §§ 99 første ledd, 121 annet ledd nytt annet punktum og ny 132 a,

  • b) endringen i tvistemålsloven § 215 og

  • c) endringene i straffeprosessloven §§ 130, 245 første ledd siste punktum og 284 første ledd siste punktum.

For øvrig trer loven i kraft fra den tid Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelser kan settes i kraft til ulik tid.

Presidenten: Når det gjelder § 284, vil presidenten gjøre oppmerksom på en rettelse: Første ledd femte punktum skal lyde: «Ved avhør av fornærmede eller av et vitne under 18 år», osv.

Votering:Komiteens innstilling – med den foretatte rettelse – bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.

Videre var innstillet:

B

Stortinget ber Regjeringen vurdere å heve strafferammen i alkoholloven § 10-1 tredje ledd til 10 år.

Presidenten: Stor bokstav B blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.