Odelstinget - Møte torsdag den 25. mars 2004 kl. 11.10

Dato: 25.03.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 56 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 31 (2003-2004))

Sak nr. 3

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om lov om endringer i plan- og bygningsloven (klage og innsigelse)

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Bror Yngve Rahm får ordet på vegner av saksordføraren, som er medlem av Lagtinget.

Bror Yngve Rahm (KrF) [11:51:34] (komiteens leder): Departementet og proposisjonen legger i forslaget sitt til rette for enkelte tilføyelser i plan- og bygningslovens planbestemmelser som er knyttet opp til mulighetene for å begrense innsigelser i plansaker som allerede har vært avgjort gjennom innsigelse, eller er fastlagt i plan som det kunne vært reist innsigelse mot. Videre foreslås det å begrense muligheten for gjentatte forvaltningsklager, slik at det ikke kan klages på forhold i en plansak som er avgjort tidligere gjennom innsigelse eller klage på reguleringsplan eller bebyggelsesplan.

Som det framgår av innstillingen, har komiteen ingen avvikende forslag. Det er heller ingen uenighet av noen betydning, med unntak av små språklige formuleringer. Komiteen er derfor omforent om at vi ikke ser behovet for noen omfattende debatt om dette, og at innlegget til saksordføreren, som jeg representerer, blir eneste innlegg i denne saken.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 398)

Berit Brørby hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til:

lov

om endringer i plan- og bygningsloven (klage og innsigelse)

I

I lov 14. juni 1985 nr. 77 plan- og bygningsloven gjøres følgende endringer:

§ 15 nytt tredje ledd skal lyde:

Det kan likevel ikke klages på forhold som har vært avgjort tidligere gjennom klage eller innsigelse på reguleringsplan eller bebyggelsesplan.

Nåværende tredje til femte ledd blir nytt fjerde til sjette ledd.

§ 27-2 nr. 2 nytt annet ledd skal lyde:

Det kan ikke fremmes ny innsigelse mot forhold fastsatt i formål og bestemmelser som det tidligere har vært fremmet innsigelse mot, og som har blitt avgjort i løpet av de ti foregående år. Det kan heller ikke fremmes innsigelse mot forhold i plansak som det kunne vært fremmet innsigelse mot i forbindelse med en tidligere plan om samme forhold vedtatt i løpet av de ti foregående år. Departementet avgjør ved uenighet mellom kommunen og innsigelsesorganet om innsigelsesadgangen etter denne bestemmelse er avskåret. I tilfeller som nevnt i tredje punktum får kommunens planvedtak først virkning når departementet har avgjort at innsigelsesadgangen er avskåret. Dersom departementet finner at innsigelsesadgangen er i behold tas saken opp til stadfesting på vanlig måte.

§ 27-3 annet ledd skal lyde:

Kommunestyrets endelige vedtak i reguleringssaker kan etter denne lovs § 15 påklages til departementet. Det kan likevel ikke klages på forhold som har vært avgjort tidligere gjennom klage eller innsigelse på reguleringsplan eller bebyggelsesplan. Klagen forelegges det faste utvalget for plansaker som – hvis det finner grunn til å ta klagen til følge – legger saken fram for kommunestyret med forslag til endring av vedtaket, og ellers gir uttalelse og sender saken gjennom fylkesmannen til departementet.

§ 28-2 sjette ledd skal lyde:

Vedtak av det faste utvalget for plansaker om bebyggelsesplan kan påklages til departementet etter denne lovs § 15. Det kan likevel ikke klages på forhold som har vært avgjort tidligere gjennom klage eller innsigelse på reguleringsplan eller bebyggelsesplan.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Begrensning i klageadgangen etter § 15 tredje ledd, § 27-3 annet ledd annet punktum og § 28-2 sjette ledd siste punktum gjelder planvedtak truffet etter at denne lov er trådt i kraft.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.