Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 23. november 1998 kl. 12

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra justiskomiteen om offentlighetsprinsippet i forvaltningen

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag.

Det er forslag nr. 1, fra Harald Hove på vegne av Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Presidenten gjør oppmerksom på at forslaget foreligger i endret versjon, og at endringen bare består i at Sosialistisk Venstreparti nå er tatt med som medforslagsstiller.

Det er forslag nr. 2, fra Ågot Valle på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Forslagene er omdelt i salen.

Det voteres først over forslagene og deretter over innstillingen.

Åse Wisløff Nilssen får ordet til stemmeforklaring.

Åse Wisløff Nilssen (KrF): Forslag nr. 1, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, anbefaler jeg Kristelig Folkeparti og Senterpartiet å stemme imot, fordi vi er med i komiteens fellesmerknad.

Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, ber jeg SV om å vurdere å oversende Regjeringen. Jeg ser innholdet som viktig, slik vi har vurdert det, og hvis forslaget oversendes, vil det bli tatt med i den videre vurderingen i departementet.

Bjørn Hernæs (H): Når det gjelder forslag nr. 1, er det Venstre som har utøvet den sedvanlige opposisjonen mot partigruppene som står bak Regjeringen. Hvis forslaget ikke blir omgjort til oversendelsesforslag, vil jeg anmode Høyres gruppe om å stemme imot. Det samme gjelder forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti.

Jan Petter Rasmussen (A): Når det gjelder forslag nr. 2, for å ta det først, er jeg enig med saksordfører Wisløff Nilssen og anbefaler at det blir gjort om til oversendelsesforslag. Hvis ikke, vil Arbeiderpartiet stemme imot.

Når det gjelder fellesforslaget fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, er dette stikk motsatt av det vi har gått inn for i komiteinnstillingen, så jeg anbefaler Arbeiderpartiets gruppe å stemme imot.

Jan Simonsen (Frp): Forslag nr. 1, fra bl.a. Venstre, er et sterkt angrep på personvernet. Forslag nr. 2, fra SV, vil svekke de kommunale selskapenes forretningsvirksomhet. Jeg vil derfor anbefale vår gruppe å stemme imot begge forslagene.

Ågot Valle (SV): Når det gjelder forslag nr. 2, er jeg glad for at flere har gitt uttrykk for at dette inneholder viktige ting som må være med i de videre vurderingene. Derfor vil jeg be om at det blir oversendt Regjeringen.

Når det gjelder forslag nr. 1, vil jeg si at SV vil være med på å forsvare åpenheten i forvaltningen på dette området også, og vi anbefaler selvfølgelig mange å stemme for det.

Gunnar Kvassheim (V): Når det gjelder forslag nr. 1, har ikke Regjeringen fremmet forslag til endring på det punktet. Forslag til endring på dette punktet er reist i komiteen, og det er riktig at det er uenighet mellom sentrumspartiene i forhold til komiteinnstillingen.

Når det gjelder forslag nr. 2, er det meget positivt at det blir oversendt – det ville alternativt blitt nedstemt her – for det er godt i samsvar med de ambisjonene Regjeringen har på dette punkt.

Presidenten: Dermed har alle gitt uttrykk for hvordan stemmegivningen bør skje. Presidenten registrerer at Ågot Valle har gjort om forslag nr. 2 til oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringa i det videre arbeidet med offentlighetsloven å legge til grunn at loven i prinsippet skal gjelde for all kommunal og fylkeskommunal virksomhet, uavhengig av organisasjonsform, herunder også interkommunale selskaper.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses bifalt.

Forslag nr. 1, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn for det videre arbeidet med offentlighetsloven at lovens regel om søkerlister i tilsettingssaker opprettholdes uendret.»

Votering:Forslaget fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 110 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.11.38)Komiteen hadde innstillet:

I.

St.meld. nr. 32 (1997-98) – om offentlighetsprinsippet i forvaltningen – vedlegges protokollen.

II.

Stortinget ber Stortingets presidentskap om å foranledige at det utarbeides regler om offentlighet for Stortinget og Stortingets organer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.