Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 18. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra næringskomiteen om samordning og delvis utlokalisering av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidler

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 2, fra Inge Myrvoll på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 3, fra Modulf Aukan på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre

Det voteres først over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, så over forslaget fra Fremskrittspartiet, deretter over forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre og til slutt over innstillingen.

– Ingen innvendinger er kommet mot denne fremgangsmåten, og slik vil det bli gått fram.

Modulf Aukan – til stemmeforklaring.

Modulf Aukan (KrF): I og med at det ser ut som om sentrumspartia sitt forslag ikkje får fleirtal, vil det vera naturleg for oss å røysta for SV sitt framlegg om utsetjing.

Presidenten: Det er naturlig å ta SVs forslag opp først siden det er et utsettelsesforslag, så det blir i den rekkefølgen.

Er anbefalingen at regjeringspartiene stemmer for dette utsettelsesforslaget først? – Det nikkes.

Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Saken om samordning og delvis utlokalisering av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidlene sendes tilbake til Regjeringen for å få en helhetlig vurdering på de ulike alternativer som er foreslått i komitebehandlingen.»

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:

Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 74 mot 31 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 13.53.16)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en samordning av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidler etter følgende retningslinjer:

Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt samordnes i en institusjon underlagt Landbruksdepartementet.

Markeds- og tilskuddsenheten lokaliseres i en virksomhet i Oslo.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 90 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.53.40)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, tas opp til votering.

Inge Myrvoll – til stemmeforklaring.

Inge Myrvoll (SV): Ettersom vårt forslag om å få utredet – og gått inn i – det forslaget som flertallet har lansert, ikke ble vedtatt, er det vanskelig å stemme for et prinsipp vi ikke vet konsekvensene av. Derfor vil jeg tilrå SVs gruppe, selv om det er mye spennende i forslaget, å stemme for forslaget fra Modulf Aukan.

Presidenten: Da er vi klare for å votere over forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, som jeg forstod at også SV ville støtte.

Forslaget lyder:

«I

Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt samordnes i to institusjoner underlagt Landbruksdepartementet.

II.

Markedsenheten lokaliseres i én virksomhet i Oslo og tilskuddsenheten i én annen virksomhet utenfor Oslo.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre ble med 73 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.54.44)Komiteen hadde innstillet:

I.

Statens Landbruksbank avvikles som egen virksomhet. De økonomiske virkemidlene knyttet til finansiering av tradisjonelt landbruk, og nye næringer, som i dag ivaretas av Statens Landbruksbank og Landbrukets Utviklingsfond overføres til SND. De av oppgavene til Statens Landbruksbank som i dag ivaretas av ansatte ved Fylkesmennenes landbruksavdelinger og ved Statens Landbruksbanks avdelingskontorer overføres til SNDs distriktskontorer.

II.

Stortinget ber om å bli forelagt en egen proposisjon om sammenslåingen av Statens Landbruksbank og SND så snart som mulig. Siktemålet må være at sammenslåingen kan gjennomføres 1. januar år 2000.

III.

Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt samordnes til en virksomhet. Den nye virksomheten lokaliseres i sin helhet i Oslo.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 74 mot 32 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 13.55.14)

Presidenten: I sak nr. 2 foreligger det ikke noe voteringstema.