Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 4. mai 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 

Sak nr. 16

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Terje Knudsen om en handlingsplan for å øke sikkerheten for polititjenestemenn

Talere

Votering i sak nr. 16

Votering i sak nr. 16

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt åtte forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Jan Simonsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 3-7, fra Jan Simonsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 8, fra Kristin Krohn Devold på vegne av Høyre

Det voteres først over forslagene og deretter over innstillingen. Presidenten vil komme tilbake til utformingen av innstillingens forslag til vedtak senere.

Det voteres først over forslagene fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen pålegge politimestrene å gjennomføre ordninger med fremskutt våpendepot (utplassering av våpen i sikre anordninger i tjenestebiler) der verneombudene mener det er nødvendig av hensyn til tjenestemennenes sikkerhet.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at forsettlige eller overlagte drap på offentlige tjenestemenn kan medføre fengsel på livstid.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av straffelovens § 127, slik at dagens maksimumsstraff heves fra 5 års til 10 års fengsel når volden utøves mot polititjenestemenn. Dersom volden er grov, settes det en minstestraff på 4 års fengsel og en maksimumsstraff på 21 års fengsel.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring i straffelovens § 128, slik at det innføres en minstestraff på 6 måneders fengsel for personer som bruker grove trusler eller tilbud om bestikkelser for å få en offentlig tjenestemann til urettmessig å foreta eller unnlate å foreta en tjenestehandling, og slik at dagens maksimumsstraff heves fra 1 års fengsel til 5 års fengsel når truslene og tilbudene om bestikkelser er rettet mot polititjenestemenn.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av straffelovens § 326, slik at maksimumsstraffen for å hindre eller forsøke å hindre en polititjenestemann i å utføre sin jobb økes fra 6 måneders fengsel til fengsel i inntil 2 år.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 88 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.19.32)

Presidenten: Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at det blir tillatt å føre anonyme politivitner for norske domstoler, og slik at polititjenestemenn som ikke opptrer anonymt får lovbestemt rett til ikke å oppgi personalia utover tjenestenummer.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en rask utredning av våpensituasjonen ved landets politikamre og lensmannskontorer og i forbindelse med statsbudsjettet for år 2000 fremlegge en plan som sikrer samtlige av landets operative polititjenestemenn personlige håndvåpen, og adgang til en tilstrekkelig våpentrening.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 75 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.20.00)

Presidenten: Forslaget fra Høyre tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:8 (1998-99) forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Terje Knudsen om en handlingsplan for å øke sikkerheten for polititjenestemenn pkt. 4 vedlegges protokollen.»

Presidenten antar at Fremskrittspartiet vil støtte dette forslaget.

Votering: Forslaget fra Høyre ble med 75 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.20.35)

Presidenten: Vi skal så votere over innstillingens forslag til vedtak.

Av voteringstekniske hensyn vil presidenten etter samråd med komiteen endre dette slik at forslaget til vedtak deles opp i to romertall, slik at vi får et skille mellom de forslagene som foreslås vedlagt protokollen, og de forslagene som foreslås avvist. Endringen vil bli tatt inn i en beriktiget utgave av innstillingen.

Med denne endringen vil voteringen bli som følger:

Komiteen hadde innstillet:

I.

Dokument nr. 8:8 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Terje Knudsen om en handlingsplan for å øke sikkerheten for polititjenestemenn nr. 1, 5, 6 og 7 vedlegges protokollen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

II.

Dokument nr. 8:8 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Terje Knudsen om en handlingsplan for å øke sikkerheten for polititjenestemenn nr. 2, 3 og 4 avvises.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes med 75 mot 29 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.22.27)